1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Çamlıhemşin balı markalaşıyor
Çamlıhemşin balı markalaşıyor

Çamlıhemşin balı markalaşıyor

2000 yılında İtalya'da Dünya Kara Kovan Balı Yarışması’nda 1. olan meşhur Çamlıhemşin Balı, kurulan kooperatif ile markalaşıyor.

A+A-

Rize’nin en çok arıcılıkla uğraşılan bölgesi olan Çamlıhemşin’de uluslararası ödüllü meşhur kara kovan balı, yeni kurulan Çamlıhemşin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından markalaştırılacak.

Çamlıhemşin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kestioğlu, ilk olarak kooperatif kurup konuya el attıklarını ifade ederek, “Uzun zamandır Çamlıhemşin balından haber yoktu. Bu yılının başlarında Çamlıhemşin Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurarak arıcılıkla ilgili çalışmalarımıza başladık. Çamlıhemşin balının ne kadar nezih ve eşsiz olduğunu bütün dünya biliyor. Ama ne yazık ki biz Çamlıhemşinliler dünya birincilik ödülü almış balımızın kıymetini bilemedik. Çamlıhemşin kara kovan balıyla dünya birincisi olan balcımız Veli Gülas’ın ölümünden sonra hiç bu konuda çalışmalar yapmadı. Çamlıhemşin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak bundan sonra eşsiz balımızın almış olduğu ödüle layık olmak için ne gerekiyorsa yapacağız.” dedi.

30147

Kestioğlu, son dönemlerde bazı yabancı menşeli balların Çamlıhemşin balı diye satılmaya çalışıldığı yönünde duyumlar aldıklarını da belirterek, “Ne yazık ki son zamanlarda gözlemlerimiz Çamlıhemşin balına leke getirenler olduğu yolunda. İlçe dışından bal getirerek yöre balı diye satılıyormuş. Bu yönde çalışmalar yapanlar hakkında kesin delillere ulaştığımızda gereken ne ise yapılacaktır.” şeklinde konuştu.

VELİ GÜLAS’IN ÖDÜLÜ

gulas01.jpg2000 yılında İtalya’da Slowfort Bal Firması tarafından organize edilen Dünya Kara Kovan Balı Yarışması’nda birinciliği Rizeli bal üreticisi Veli Gülas kazanmıştı. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi Boğaziçi köyünde yıllardır kara kovanda bal üretimi yapan 68 yaşındaki Veli Gülas, İtalya’da Slowfort Firması tarafından düzenlenen yarışmaya Türkiye’yi temsilen katılmıştı. 300 kara kovan bal üreticisinin katıldığı yarışmada 500’e yakın jüri üyesinden en çok oyu alan Veli Gülas 12 bin dolar para ödülü ile ödüllendirilirken, Çamlıhemşin’in meşhur kara kovan balını dünyaya tanıttığı için sevinçli olduğunu ifade etmişti. (Pazar53)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum