1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. ÇAY EKSPERLERİ ÜRETİCİNİN HEDEFİ OLDU
ÇAY EKSPERLERİ ÜRETİCİNİN HEDEFİ OLDU

ÇAY EKSPERLERİ ÜRETİCİNİN HEDEFİ OLDU

Çaykur'da yanlış uygulamalar üreticilerle eksperleri karşı karşıya getiriyor. Son olarak üreticiler üniversite mezunu çay eksperine saldırdı!

A+A-

Çaykur’un Üniversite mezunu Çay Eksperi, üretici saldırısına uğradı!

İHA'nın haberine göre olay Rize’nin Kömürcüler Köyü’nde Çaykur’a ait çay alım yerinde meydana geldi. Çay alım yerine çay satmak için giden çay üreticisi Z.A isimli bayan üretici ile alım yeri eksperi E.C arasında tartışma çıktı.

İddiaya göre Çaykur Genel Müdürlüğü tarafından kendilerine verilen emirler doğrultusunda çayı alamayacağını belirten eksper ile çayını satmak isteyen üretici arasında tartışma yaşandı. Eksper E.C’nin ifadesine göre Z.A isimli bayan üretici ile oğlu M.A kendisine saldırdı. Eksper E.C olay yerine jandarma çağırıp tutanak tutturarak anne oğuldan şikayetçi oldu.

Çay Eksperleri Platformu Başkanı Selçuk Er konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Son zamanlarda üreticiler yaş çaylarını Gürcü işçileri toplatmaktadır. Çay toplama noktasında eğitimsiz olan bu işçiler yaş çay kalitesini bir hayli bozmuştur. Genel Müdürlüğümüzün almış olduğu kaliteli üretim politikası kapsamında yaş çay alımlarında uygulanan yüzde 10’luk kalite kaybı toleransı 2011 yılından itibaren yüzde 7’ye düşürüldü. Haklı olarak Genel Müdürlüğümüz tarafından çay eksperlerine kaliteli alım noktasında sıkı bir denetim uygulanmaktadır. Bu nedenle eksperlerimiz hassas davrandıkları için zaman zaman üreticiler ile karşı karşıya geliyorlar. Eksperlerime yönelik saldırılan bu nedenle arttı. Birçok arkadaşımız benzer şekilde saldırıya uğradı. Biz görevini en iyi şekilde yapmaya çalışırken arkadaşlarımıza bu şekilde saldırılmasını kınıyoruz. Bunun yanında olması gereken kaliteli alım konusunda eksperler ile üreticileri karşı karşıya getirmeyecek diğer etkilerin göz önüne alınarak bu yönde yeni tedbirler geliştirilmesini istiyoruz. Bunlardan bir tanesi üreticilerin kaliteli hasat konusunda eğitilmesidir” dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan üreticiler ise, “Çay Eksperleri Platformu veya Çaykur ya da iktidar yetkilileri, madem çayın kaçak işçiler tarafından toplatıldığını biliyor, neden yasal işlem başlatmıyor? Afaki suçlamalarla hep üretici mağdur ediliyor. Kimse saldırıyı, şiddeti tasvip edemez. Ancak Çaykur'un üretici ile devlet görevlilerini karşı karşıya getirecek uygulamalardan da kaçınması gerekir. Genel müdür eline dal budak alıp kamuyonunun önünde sallarsa hem üretici tahrik olur hem eksper. İdarecilik, yöneticilik; mesele çözmekle başlar. Meseleleri büyüterek, dallandırıp budaklandırarak yöneticilik olmaz. Gelinen noktada ortamı gerici açıklamalarda bulunan, üreticilerin çay cüzdanlarını iptal etmekle tehdit eden kurumun hiç mi payı yok?” ifadelerini kullandılar.

BU, ÇAY ALMAYIN DEMEKTİR!

Çaykur Genel Müdürlüğü, tüm fabrikalara gönderdiği yazıda, 3. sürgün alımlarında yaş çay evsafının yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşürüldüğünü bildirerek, tüm eksperlerin ve üreticilerin bu konuda uyarılmasını istemişti.

yuzde10dan7ye.jpg

3. sürgün alımlarının başlamasından hemen önce Genel Müdür Yardımcısı Dr. Turgay Turna imzasıyla Çaykur’a bağlı tüm fabrikalara gönderilen yazıda, yaş çayda uygulanan evsaflık oranının yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşürüldüğü belirtilmişti.

3’üncü sürgün alımlarının başladığı bugünlerde daha dikkatli ve titiz davranılarak yaş çay alımlarının yüzde 7 evsaflık oranı içerisinde gerçekleştirilmesine azami özen gösterileceği ifade edilen yazıda, “Bu hususta tüm eksper ve üreticiler bilgilendirilecek ve özellikle eksperler yaş çay alımları noktasında daha dikkatli olmaları için uyarılacaktır.” denilmekteydi.

yuzde10dan7ye-hayrettin_kap.jpg

TIPKI İHTİLAL DÖNEMİ GİBİ!

Çaykur Çamlık Çay Fabrikasında görev yapan çay eksperi Hayrettin Kaptanoğlu ise fabrikalara yazılan bu yazıyı eleştirerek, bunun eksperlere “Çay almayın” demek olduğunu söyledi.

Bu konuda çok büyük baskılara maruz kaldıklarını, fabrikanın açıldığı ilk gün eksperlerden savunma alındığını, önceki gün de kısım müdürünün savunmasının alındığını belirten Kaptanoğlu, “Eğer evsafa uygunsa al, yoksa alma diyor. İhtilal döneminde alınan çay gibi çay alın demektir” şeklinde konuştu.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
6 Yorum