1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Çay taşıma işini kolaylaştırdı
Çay taşıma işini kolaylaştırdı

Çay taşıma işini kolaylaştırdı

çay sektörüne büyük kolaylık getirecek icat yine Karadenizli bir girişimciden geldi. Bu icatla çay taşımak artık çocuk oyuncağı gibi.

A+A-

Karadeniz Bölgesinin vazgeçilmez tarım ürünü olan çay sektörüne büyük kolaylık getirecek icat yine Karadenizli bir girişimciden geldi. 40 yaşındaki Zeki Sandıkçı ilkokul mezunu olmasına rağmen yıllardır kimsenin aklına gelmeyen bir icada imza attı.
Karadeniz Bölgesi’nde yılda yaklaşık 1 milyon ton yaş çay yaprağının işlendiğini ve işleme sırasında yaprakların insan gücü ile taşındığını fark eden Sandıkçı bu zahmete son verecek Çay yaprağı yükleme makinesini icat etti. Üstün zekâsını kullanarak 1,5 yılda deneme yanılma yöntemiyle bu makineyi icat eden Sandıkçı, "Yılda 1 milyon ton çay yaprağı yükleme işi oluyor. Bölgemizde bu sektörde ortalama 3 bin kaçak işçi çalıştırılıyor. Bunların sınır dışı edilmesi gündeme geliyor. Fabrikalar işçi bulmakta zorlanıyor. Biz de bunun bilincinde olarak çay yaprağı yükleme makinesinin sektöre büyük kolaylıklar getireceğine inanıyoruz.
Makinemiz araç motorundan hareket ederek çalışıyor. Vakum üreterek 30–40 metre uzunluğundaki hortumla yaş çay yapraklarını emerek yanındaki kamyonun kasasına pinomatik (hava ile çalışan sistem) sistemiyle aktarabiliyor. Bu yöntem sayesinde çay yaprakları daha kısa sürede yüklenmektedir. Ayrıca bu yöntem hijyenik olduğu için çaya elle temas veya ayakla çiğneme gibi zararlar da verilmemiş oluyor. Makinemizin maliyeti 25 bin YTL. Araca monte edildiği için buna kullanacağınız aracın fiyatını da eklemek zorundasınız.
Bölgede faaliyet gösteren fabrikalara büyük kolaylık sağlayacağına ve kayıtlı istihdama katıkıda bulunacak bir sistem olduğunu düşünüyorum Her hangi bir yerden ne kredi ne de fikir aldık. Kendi çabamızla bu icadı gerçekleştirdik. Makinede kendimize ait buluşlar var bu nedenle patent başvurusunda bulunduk. 60 gün sora makinenin patentini de alacağız. Projemizi geliştirmek için sivil toplum kuruluşları, kamu yöneticileri ve diğer çevrelerin de desteğini bekliyoruz." dedi.(Karadeniz)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
5 Yorum