1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Çaykur üreticiyi özel sektöre mi mahkum etti?
Çaykur üreticiyi özel sektöre mi mahkum etti?

Çaykur üreticiyi özel sektöre mi mahkum etti?

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, Çaykur’un sezonu erken kapatmasına tepki gösterdi.

A+A-

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, Çaykur’un sezonu erken kapatmasına tepki göstererek, “Çaykur, bu uygulamasıyla yanlışlarına devam ederek çay üreticisini bir kez daha özel sektöre mahkum etti.” dedi.

cayudad.jpg

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, 2014 yaş çay sezonunun başlamasına kısa bir süre kala yağan kar yağışı ve oluşan don olayından dolayı büyük çoğunluğu Rize Merkezde bulunan yüzlerce çay üreticisinin yaş çayının yanmasından dolayı büyük kayıplar yaşadığını ifade ederek, “Buna rağmen Çaykur Genel Müdürü erken alım adı altında yaş çayın kilosunu 3 TL’den alarak çayı yanmış üreticilere darbe vurmuştur. Sezon içerisinde de Çaykur’a bağlı alım yerlerlerinde işçi eksikliğinden dolayı üreticiyi çalıştıran Çaykur, bunlarla da yetinmeyip son olarak 12 Ekim tarihi itibariyle sezonu kapattığını açıklayarak 4. Sürgün çayını toplayan üreticiyi bir kez daha özel sektöre mahküm etti.” dedi.

mustafamavi.jpg

ÇAYÜDAD Başkanı Mustafa Mavi yaptığı açıklamada, “Çaykur’un sezon başı fark uygulaması ve 3 TL’den yaş çayı almasından en çok Pazar – Hopa arası faydalanmıştır. Oysaki aynı dönemde Rize merkezde yüzlerce vatandaşın çayı ağır kış şartları dolayısıyla heba olmuştu. 2014 yaş çay sezonu kapanmadan gelen yaş çay 4. sürgün alımlarını sağlarken, üreticinin de bir nebze olsun yüzünü güldürmüştür. Fakat Çaykur, 4. sürgünde alım yapmadığından üretici yine özel sektörün insafına bırakıldı.  Oysa ki Çaykur, sezon başında zarar gören üreticiye 4. sürgünde ek kota uygulayabilirdi. Bu uygulamayla hem üretici korunurdu hem de Çaykur, 2013 yılında almış olduğu yaş çay rekoltesine ulaşılırdı. Bilindiği gibi 2014 sezonunda Çaykur, 44 bin ton az çay almıştır. Yani, Çaykur, 2013 yılında almış olduğu çay rekoltesine ulaşamamıştır.” diye konuştu.

Çaykur’un bir önceki yılın rekoltesine ulaşamamasına rağmen sezonu erken kapatmasını eleştiren Mavi, “Çaykur, 4. sürgün alımlarını yaparak hem mağdur olan üreticiyi özel sektöre yönlendirmez hem de üreticinin mağduriyeti bir nebze giderilmiş olurdu. Yine üreticinin mağduriyeti giderilmedi ve üretici yine 1 TL’den alım yapan özel sektöre mahkum edildi.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum