1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Çevrecilerin Heliski tepkisi!
Çevrecilerin Heliski tepkisi!

Çevrecilerin Heliski tepkisi!

Karadeniz Çevre Derneği, Heliski sporunun yaban hayvanlarının düşük yapmasına neden olduğu gerekçesiyle bir dizi uyarılar yaptı!

A+A-

Muhammet KAÇAR - Karadeniz Çevre Derneği, Helikopterle yapılan Heliski sporunun Türkiye’nin ve Dünyanın en önemli vahşi yaşam alanlarından biri olan Çamlıhemşin ilçesindeki Kaçkar Dağları Milli Parkındaki yaban hayvanlarını korkutup düşük yapmalarına neden olduklarını öne sürdü.
Karadeniz Çevre Derneği başkanı Yaşar Yeğen, Kaçkar Dağları yaban hayatının Çengel boynuzlu dağ keçisi, Karaca, Yaban koyunu, Ayı, Kurt ve Geyik gibi büyük memeli hayvanlardan oluştuğunu belirterek “Kış sonu İlkbahar başı bu hayvanların üreme periyodudur. Yaban hayvanları milyonlarca yıllık edinimleri dışında yaşam alanlarında meydana gelen değişikliklere tepki verirler. Bunların başında da doğalarında olmayan yapay ışık ve gürültü gelir ve bunları kendilerine karşı tehdit olarak algılarlar. Bu yapay etkilere karşın yaban hayvanlarının verebileceği tepkiler, habitatlarını terk etmek, yavru düşürmek, doğmuş yavrularını beslememek, gebeliklerini geciktirmek olabilir. Bu tehditlerin sürekli olması durumunda yaban hayvanları çoğunlukla bu habitatları terk eder” dedi.
Karadeniz Çevre Derneği Başkanı Yaşar Yeğen, “Bu verilerden dolayı dünya özeli bir ekosistem olduğu için Kaçkar Dağları’nın Milli Park ilan edildiğini hatırlanması gerekmektedir. Henüz sürdürülebilir yaşam ilkelerine dayalı planlaması yapılmamış bu alanda yapılacak her türlü faaliyet yaban hayatını etkileyecektir. Bu etkiyi minimize edebilmek için faaliyete rehberlik eden kişilerin alan ve alan yaban hayatı konusunda ehliyetli olması gerekmektedir”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum