1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. D.Karadeniz'de son 2 ay raporu
D.Karadeniz'de son 2 ay raporu

D.Karadeniz'de son 2 ay raporu

Doğu Karadeniz liman gümrük sahalarından Ocak-Şubat döneminde yapılan ihracat oranı yüzde 21 azalırken, ithalatın yüzde 33 arttığı belirtildi.

A+A-

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin deniz liman gümrük sahalarından 2007 yılının ilk 2 ayında yapılan ihracat oranında geçen yıl aynı döneme göre yüzde 21.7 azalma kaydedilirken, ithalatta yüzde 33.9'luk artış olduğu açıklandı.
Dış Ticaret Müsteşarlığı Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre, bölgedeki Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Hopa limanlarından 2007 yılının Ocak-Şubat döneminde toplam 163 milyon dolarlık ihracat yapıldığı bildirildi. Ancak 2006 yılının Ocak ve Şubat ayı dönemlerinde yapılan ihracat miktarı 209 milyon dolar olarak gerçekleştiği için ihracat miktarı bir önceki döneme göre yüzde 21.7 oranında azaldı. Buna göre 2007 yılının Ocak-Şubat döneminde Trabzon gümrüğünden yapılan ihracatta yüzde 42.4, Ordu gümrüğünden yapılan ihracatta yüzde 25.4, Giresun gümrüğünden yapılan ihracatta yüzde 11.8 ve Hopa gümrüğünden yapılan ihracatta yüzde 10.5'lik bir azalma gözlenirken, sadece Rize gümrüğünden yapılan ihracatta yüzde 20.2'lik artış kaydedildi.
Verilere göre, aynı dönemde yapılan ithalat miktarının ise yüzde 33.9 oranında arttığı belirtildi. Buna göre Doğu Karadeniz limanlarından 2007 yılının Ocak-Şubat döneminde 78 milyon 223 bin dolar değerinde ithalat yapıldı. 2006 yılında aynı dönemde 58 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirilmişti. Verilere göre, Trabzon gümrüğünden yapılan ithalatta yüzde 20.9, Ordu Gümrüğü'nden yapılan ithalatta yüzde 90.5, Giresun gümrüğünden yapılan ithalatta yüzde 304.5 artış gözlenirken, Rize gümrüğünden yapılan ithalatın bir önceki döneme göre yüzde 2, Hopa gümrüğünden yapılan ithalatın ise 7'lik bir azalma olduğu kaydedildi.
Yetkililer, Doğu Karadeniz Bölgesi'nden dış ülkelere gıda maddeleri, fındık, yaş meyve-sebze, yumurta, buğday unu, yağlı hamsi filetosu, siyah çay, temizlik maddeleri, elektrikli eşya, elektrik malzemeleri, boş LPG tankı, pamuk, tekstil ve deri giyim eşyası, PVC lambiri, inşaat malzemeleri, mermer, MDF, mukavva-karton, muhtelif ev ve büro malzemesi, bakır, krom, kurşun ve çinko cevheri, yonga levha, çimento, klinker, bentonit, aks, tampon, makine yağı, tekerlek poyrası ihraç edildiğini kaydettiler. Yetkililer, aynı dönemde dış ülkelerden ekmeklik buğday, kepek, kömür, kereste-tomruk, odun hamuru, melamin emdirilmiş kağıt, tekstil malzemesi, muhtelif deri, hurda metal, sac, petrol boru hattı ve baraj malzemeleri, çeşitli makine, öğütücü bilye, kimyevi madde ve kartonlarla hologramlı etiket, gübre ithal edildiğini bildirdiler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız