1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Düşen uçağı ABD vurdu iddiası!
Düşen uçağı ABD vurdu iddiası!

Düşen uçağı ABD vurdu iddiası!

Irak'ta 34 kişinin öldüğü uçak kazasıyla ilgili şok iddia. Uçağın düşmediği, ABD tarafından vurulduğu iddiası ortalığı karıştıracak cinsten...

A+A-

Beled Havaalanı yakınında 34 kişinin ölümüne yol açan kazayla ilgili ABD açıklama yapmadı ve bilgi vermedi. Sadece Ankara Büyükelçiliği, derin üzüntü duyulduğunu belirten bir açıklama yaparak, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk milletine başsağlığı diledi.
ABD, Irak’a giderken 34 kişiye mezar olan Antonov-26 tipi uçak, kendi hava üssünün bulunduğu Beled Havaalanı yakınlarında düşmesine rağmen, hiçbir açıklama yapmadı.
ABD makamları kazaya ilişkin bir çok spekülasyon bulunduğu halde, herhangi bir bilgi vermedi. Yalnızca ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, kazadan duyulan üzüntüyü dile getiren bir başsağlığı mesajı yayımlamakla yetindi.
Merkezi Adana’da olan Kulak İnşaat’ın da, Beled’deki ABD Hava Üssü’ne uçak indirme yetkisi bulunan tek sivil kuruluş olduğu öğrenildi.
KAZA NEDENİ KÖTÜ HAVA
Dışişleri yetkilileri, Antonov tipi uçağın düşmesinde dışarıdan bir saldırı veya ABD Hava Üssü’nün gerekli iniş iznini vermediğine dair söylentilerle ilgili ellerinde hiçbir bulgunun olmadığını, kendilerine kazanın kötü hava şartlarından dolayı olduğu yönünde bilgi verildiğini söyledi.
Dışişleri yetkikileri, kazanın sivil havacılık genel müdürlüğü yetkililerinin yapacağı incelemeler ve kara kutunun bulunup dinlenmesi sonrası tam olarak netleşeceğini söylemekle yetindiler.
DERİN ÜZÜNTÜ
ABD Ankara Büyükelçiliği, Türk işçileri taşıyan uçağın düşmesinden dolayı büyük üzüntü duyduğunu bildirdi.
Büyükelçilikten yapılan açıklamada, "Irak’ta koalisyon güçlerinin ülkenin yeniden inşasında gösterdiği çabayı desteklemek üzere dün Irak’a gitmekte olan Türk işçilerini taşıyan bir kargo uçağının düştüğünü öğrenmekten dolayı derin üzüntü içindeyiz" denildi.
Kazada hayatını yitirenler de dahil olmak üzere pek çok Türk vatandaşı ve Türk hükümetinin, Irak’ta istikrar, güvenlik ve demokrasinin daha ileriye götürülmesinde gösterdiği çabaların büyük önem taşıdığı kaydedilen açıklamada, "Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk milletine en içten başsağlığı dileklerimizi iletiriz" denildi.
HAVADA VURULDU İDDİASI
Bağdat’ta düşen ve 29’u Türk 34 kişinin öldüğü, bir Türk’ün ağır yaralı kurtulduğu uçak kazasında şok gerçek. Tüm bilgiler, uçağın havadayken vurulduğu ve yolcuların yanarak öldüğü yönünde...
Türkiye’yi yasa boğan 29 Türk işçinin öldüğü uçak kazasında, uçağın sis veya teknik bir arazıdan dolayı değil, vurularak düşürüldüğü yönündeki bilgiler ağırlık kazanmaya başladı. Bağdat’ta görev yapan İHA muhabiri Arif Çayan’ın görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberler ve bazı bilgilere göre, uçak havadayken ABD askerlerince vuruldu. Bu haberlere göre, uçağın inişe geçtiği bölgede ABD kuvvetlerinin bir operasyonu vardı ve çatışmalar sürüyordu. Görgü tanıkları, uçağın inerken vurulduğunu ve havada infilak ederek bir alev topuna dönüşüp düştüğünü iddia ettiler. Uzun süre havada kalmaya mecbur edilen uçağın arızalınıp düşerek infilak ettiği de iddialar arasında. İHA muhabiri, tüm bu iddiaları, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Ahmet Yazal’ın açıklamalarıyla güçlendirdi. Yazal, uçakta ölen 34 yolcunun hepsinin yanarak öldüğünü, hiç birinin tanınamadığını ve Irak’ta kimlik tespiti yapılamadığını söyledi. Yaralı Türk yolcunun ise 34 yaşındaki Abdülkadir Akyüz olduğu belirlendi. Yolcuların Adli Tıp Kurumu’nda DNA testiyle kimlik tespiti yapılıp ailelerine teslim edileceği belirtildi.
Herkes yanar
Havacılık uzmanları, bir uçaktaki tüm yolcuların yanarak ölmesi olayının, ancak uçağın havadayken infilak etmesiyle mümkün olabileceğini belirttiler. Uçağın düştükten sonra infilak etmesi halinde mutlaka birkaç yolcunun uçak dışına savrulabileceğini ve yanmaktan kurtulabileceğini söylediler. Adana Valisi Cahit Kıraç da, “Yaralı kurtulan vatandaşımız Abdülkadir Akyüz de, yüzü tanınmayacak halde yanarak ağır yaralanmıştır” dedi. Valilik yetkilileri, Türkiye’ye getirilen cenazelerin Asri Mezarlık Morgu’nda bekletilip Adli Tıp Kurumu’nda yapılacak DNA incelemenin ardından yakınlarına teslim edileceğini açıkladılar.
Iraklı teröristler değil
Facianın ardından Iraklı bir grup terörist, Bağdat’ta bildiri dağıtarak uçağı füzeyle vurup düşürdüklerini öne sürmüşlerdi. Ancak Irak Ulaştırma Bakanlığı Sözcüsü Ahmed El Mussavi yaptığı açıklamada, uçağın ne sis yüzünden, ne de bir saldırı sonucu düşmediğini belirtti. Mussavi, “Bir teknik arıza veya havacılık konusundaki deneyim eksikliği olmalı” dedi. Kazanın sebebiyle ilgili olarak kötü hava şartlarının sunulmasıyla ilgili olarak ise Mussavi, havanın iyi olduğunu, salı günü başka uçuşların da gerçekleştiğini ifade etti. Mussavi, ayrıca yakınlardaki ABD askeri üssü yetkililerinin de kazayla ilgili araştırma yaptıklarına inandıklarını belirtti. Olayla ilgili olarak konuşan ABD Büyükelçiliği Sözcüsü ise halen bilgileri değerlendirdiklerini ve konuyla ilgili olarak ek bir bilgileri olmadıklarını açıkladı.

Hürriyet-Tercüman

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız