1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Erdoğan, Rizeliler Fahri Başkanı
Erdoğan, Rizeliler Fahri Başkanı

Erdoğan, Rizeliler Fahri Başkanı

Dünya Rizeliler Günü'ne katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tertip Komitesi tarafından Dünya Rizelileri Fahri Başkanı seçildi.

A+A-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen Dünya Rizeliler Günü ödül törenine katıldı. Burada Rize İl Genel Meclisi Başkanı Rahmi Metin, Başbakan Erdoğan'a Dünya Rizelileri Fahri Başkanı belgesi ve bir vazo hediye etti.

Törene katılan çok sayıda ünlü Rizeli'ye hitaben konuşan Başbakan Erdoğan, Rize dışında bulunan Rizeli işadamlarından ile yatırım yapmalarını istedi. Başbakan Erdoğan, konuşmasında babasının 13 yaşında ekmek parası kazanmak için gurbete çıktığını hatırlatarak, "Bizler ya da anne babalarımız bundan 40-50 yıl önce Rize'nin imkansızlıkları nedeniyle doğdukları bu toprakları terk ederek başka şehirlere göç etmek zorunda kaldılar. Şahsen benim babam 13 yaşında burayı terk etti. Ama burayı terk ederken eşi ve babaannem burada kaldılar. Babam 6 yaşında dedemi kaybetmişti. 13 yaşında öksüz bir evlat olarak İstanbul'a gidişinin tek sebebi ekmekti. 13 yaşında Tophane'nin karanlık sokaklarında başlayan bir hayatla mücadeleye girdi. İnanıyorum ki buranın evlatlarının çoğu bunu yaşadılar. Babam bana bu süreci zaman zaman anlattığında duygulanırdı. Buralardan başlayan bir süreç, böyle yaşadık ve böyle geldik. İnanıyorum ki içimizde bu hayatı yaşayan veya babalarından, dedelerinden bu tip hayat hikayelerini dinleyen kardeşlerim, büyüklerim çok. Onlar o gün giderken dönmek üzere gitmişlerdi. Ama şimdi dönmediler, orada kaldılar ve yaşam mücadelesi veriyorlar" şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rize'den çıkanların Rize'yi unutmamaları gerektiğini vurgulayarak, "Biz göç ederiz. Ama göç ederken bir şeyi alıp dönmek için göç ederiz. Yeryüzünü gezeriz ama onların ilmini, sanatını alıp ülkemize ve şehrimize getirmek için bunu yaparız. Orada kaybolmak için değil. Ama maalesef gidenlerin bir çoğu kayboluyorlar. Oralarda yok oluyorlar. Almanya'da 3. kuşak yaşam mücadelesi veriyor. Kültüründen, değerlerinden, her şeyinden. Öyle Türküm demek kuru kuruya olmaz. Türklüğü korumak kültürle olur. Onu koruya biliyor musun? Bunda başarılı mısın? O zaman ben seni alkışlarım. Ama birçok şeyler kayboluyor. O yüzden el ele vereceğiz. Onun için burada okullarımızı kuracağız" diye konuştu.

Batının ilminin ve sanatının alınıp ahlaksızlıklarının alınmaması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Akif diyor; 'Alınız ilmini garbın, alınız sanatını. Veriniz hem de mesainize son süratini'. Biz batının ilmini alacağız, ahlaksızlığını değil. Batının sanatını alacağız, ahlaksızlığını değil. Bunları almakta başarılı olursak bizleri kimse yakalayamaz" dedi.

Erdoğan, konuşması sırasında Rizeli işadamlarına "Gelişme var. Güzel gelişmeler var, ama daha hızlı olmalı. Kanı fıkır fıkır kaynayan Rizeli bunu neden yapamıyor? Horon yaparken var. Yatırım yaparken niye yok?" şeklindeki konuşması yoğun alkışla karşılandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasından sonra Rize'de hizmeti olmuş yaklaşık 60 işadamına teşekkür plaketlerini ve Rizeli olmayıp Rize'ye hizmeti olanlara fahri Rizelilik belgelerini takdim etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum