1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. FIRTINA VADİSİNDE ÇEVRECİLERDEN EYLEM
FIRTINA VADİSİNDE ÇEVRECİLERDEN EYLEM

FIRTINA VADİSİNDE ÇEVRECİLERDEN EYLEM

Ardeşen'de bir grup, Fırtına Deresi’nden yasal olmayan bir şekilde çakıl alındığı gerekçesiyle eylem yaptı.

A+A-

Deniz VARLI
Ardeşen sivil toplum kuruluşu, turizmci ve siyasi parti temsilcilerinden oluşan bir grup, Fırtına Deresi’nden yasal olmayan bir şekilde çakıl alındığı gerekçesiyle eylem yaptı.

Protesto gösterisi sırasında Jandarma çevrede güvenlik önlemi aldı. Gösteri sırasında dereden malzeme çıkaran iş makinesinin çalışmasına devam etmesi dikkat çekti.

eylem6.20150214230440.jpg

CHP ve MHP İlçe Başkanları ile kendilerine Fırtınaşi Berepe (Fırtınanın Çocukları) adını veren grup ile Derelerin Kardeşliği Platformu, bölgede faaliyet gösteren rafting kulübü temsilcilerinin de katıldığı gösteride basın açıklamasını MHP İlçe Başkanı İhsan Kal okudu.

eylem5.20150214230456.jpg

Toplanmalarının amacının kimseyi incitmek olmadığını söyleyen Kal, ortak basın açıklamasında şunları söyledi: "DSİ ve ÇED raporları doğrultusunda malzeme alınması gereken yerler tespit edilmeli, malzeme alımı ederle derinleştirilerek veya geniş alanları kapsayacak şekilde yapılmamalı, küçük kepçe ile malzeme alınmalı, malzeme alımı sadece belediye tarafından ve belediye araçlarıyla yapılmalı, Fırtına Deresi ve Vadisi kişilerin kazanç kaynağı olmamalıdır. Bu kriterler çerçevesinde Belediye'nin hafriyat çıkarmasına karşı değiliz. Yeter ki Ardeşen halkına hizmet ulaşsın. Başbakanlık çakıl çıkarma genelgesinde ne yazıyorsa bu çerçevede malzeme alımı yapılmasına karşı değiliz."

eylem4.20150214230513.jpg

Basın açıklamasının ardından Turizmci Serdar Galipoğlu, Fırtınaşi Berepe Grubundan Serdar Fatih Kabaoğlu, Belediye Meclis üyesi ve Rafting Milli Takım Antrenörü Erdoğan Buçan ile CHP Ardeşen İlçe Başkanı Rauf Kemal Ural görüşlerini bildirdi.

Bölgede rafting sporunun geliştirilmesi için çaba gösteren Taka Rafting Kulübünden Serdar Galipoğlu, rafting emekçisi olduğunu belirterek, "Üretime karşı değiliz, hizmete karşı değiliz. Biz de istiyoruz ki, burada ahlaklı bir olay olsun. Başbakanlık çakıl çekme genelgesi açık ve nettir; buradan faydalanmak isteyen unsurların bu genelgeye, kanunlara, hukuka uymalarını istiyoruz. Bizi ve bu vadide yaşayanları üzmelerini istemiyoruz. Biz üzülüyoruz, bizim üzüntümüz kimsenin mutluluğu olmamalı. Valilerimiz, kaymakamlarımız isteklerimize karşılık vermiyor, sıkıntılarımız çözmek için uğraşmıyor." dedi.

eylem3.20150214230535.jpg

Fırtınaşi Berepe Grubundan Serdar Fatih Kabaoğlu, bu vadide doğmuş, büyümüş gençlerin oluşturduğu bir grup olduklarını belirttiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Amacımız, yöre kültürünü korumak ve yaşatmak. Bizim buradaki sıkıntımız; sadece bu bölgede yaşayan deniz alaları var. Onlar, içgüdüsel olarak Karadeniz kıyılarından gelir, sadece burada yavru bırakırlar. Yumurtlama döneminde dereye girerseniz hem yumurtalarını hem göç yollarını hem de bu balıkların yaşamlarını etkilemiş olursunuz. Bizim en çok korktuğumuz nokta bu ekolojik sistemin bozulması."

Kabaoğlu, bölgeye yapılan hizmetlere karşı olmadıklarını ancak, kontrollü, düzenli ve mevsiminde, ayrıca yasal çerçeve içinde yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Rafting Milli Takım Antrenörü olan Ardeşen Belediye Meclis Üyesi Erdoğan Buçan, istediklerinin sadece vicdan olduğunu söyledi.

eylem2.20150214230550.jpg

CHP Ardeşen İlçe Başkanı Rauf Kemal Ural ise yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade ederek, "DSİ, İl Özel İdaresi, Ardeşen Kaymakamı ve Sayın Valimiz, konuya el atmalıdır. Yasalar, genelgeler bilinmektedir. Bunlar bilindiği halde, siyasi baskılar nedeniyle buraya görevli göndermemektedirler. Dolayısıyla odağımıza Ardeşen Belediyesini oturtmak yanlıştır. Bu aynı zamanda suç ortağı olarak kabul edilmelidir. DSİ, İl Özel İdaresi ve Valilik tarafından gerekli önlem alınmamaktadır. Ve bizi hedef tahtası haline getirmek istiyorlar, hizmete engel oluyoruz diye. Herkes ifade etti; asla hizmete engel değiliz. Uygun şekilde malzeme alınarak da beton dökülebilir. Ancak, işin kolayına kaçılıyor ve burada göletler oluşturuluyor. Bu dere sağlı sollu tahkimata alınmış. Bu şekilde uygunsuz malzeme alımları sonrası tahkimatlar bozulacak ve taşkınlar meydana gelecektir. Dere kenarındaki araziler gidecek. Bu, aynı zamanda derenin içinde yaşayan canlılara da büyük zarar vermektedir." diye konuştu.

eylem1.20150214230606.jpg

CHP İlçe Başkanı Ural'ın konuşması sırasında yol kenarına gelen Ardeşen Belediye Başkanı Hakan Gültekin, bir süre protestocu grubu izledikten sonra ayrıldı. Gültekin'in grubu izlerken, zaman zaman gülümsediği görüldü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum