1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. Gemi inşa sanayiinde gelişme
Gemi inşa sanayiinde gelişme

Gemi inşa sanayiinde gelişme

Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Hasan Naiboğlu, yüzde 360 büyüme gerçekleştiğini söyledi.

A+A-

Denizcilik Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Naiboğlu, Türkiye'de gemi sektörünün yapılan yoğun çalışmalar sonucu yüzde 360 büyüme kaydettiğini belirterek, yapılan modernizasyon çalışmaları ve yatırımlarla fiili kapasitenin de son 2 yılda 2 kat artış gösterdiğini ifade etti.
'Gemi İnşa Sanayinin Ulusal ve Bölgesel Ekonomiye Katkısı' konulu panel, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı. Panele konuşmacı olarak TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Denizcilik Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Naiboğlu, Gemi Sanayicileri Birliği Genel Sekreteri Nermi Niyaz, KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğ Düzgüneş, Rize Üniversitesi Rize Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hızır Önsoy ve Gemi İnşaatı Mühendisi Oğuz Tanır katıldı.
Denizcilik Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Naiboğlu, tersaneciliğin Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada çok önemli bir faaliyet olduğunu bildirerek, dünya gemi inşa sektörünün son 3 yılda yüzde 89 büyüme gösterirken, Türkiye'de gemi sektörünün yapılan yoğun çalışmalar sonucu yüzde 360 büyüme kaydettiğini söyledi. Naiboğlu, Türkiye'deki tersanelerin son 3 yılda sağladığı kapasite ve istihdam artışıyla gemi siparişleri sıralamasında 1.8 milyon DWT'luk hacimle dünya genelinde 23. sıradan 8. sıraya yükseldiğini ifade etti.
Gerçekleştirilen modernizasyon çalışmaları ve yatırımlarla son 2 yılda fiili kapasitenin 2 kat artış gösterdiğine dikkat çeken Naiboğlu, "Ancak bunlar yeterli değildir. Ülkemizde 2002 yılında 37 tersane vardı, yapılan çalışmalar sonucu bu sayı 59'a çıktı. Ayrıca 60 yeni tersanenin proje ve yatırım çalışmaları devam ediyor. Bunlar da tamamlandığı zaman toplam tersane sayımız 119'a yükselecek" dedi.

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl, hayalini kurdukları Sürmene Yeniçam Tersanesi'nin temelinin yarın atılacak olmasından dolayı sevinçli olduklarını söyledi. Bu projeyi hayata geçirmek için birçok sıkıntı çektiklerini kaydeden Erdöl, "Denizcilik sektöründen bize bu konuda çok büyük bir baskı oldu. 40 milyon YTL'ye mal olacak tersane için 2006 ve 2007'de ayrılan 30 milyon YTL'lik kaynakla tersanenin 4'te 3'ü tamamlanacak ve proje 2009'da tamamlanacak. Bizim hayalimiz olan bu projeye emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Milletvekili Erdöl, tersane çalışmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, tersaneye, destek verici yoğun çalışmalarından dolayı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın isminin verilmesi yönünde bir teklifte bulunacağını da açıkladı.
Gemi Sanayicileri Birliği Genel Sekreteri Nermi Niyaz da, son 3 yıldır gemi inşa taliplilerinin artığına dikkat çekerek, "Daha büyük pay almak, daha büyük bir istihdam artışı sağlamak, ihracat oranını artırmak gibi amaçlarla başta Çin ve Güney Kore olmak üzere birçok ülke yarış halindedir ve bu hareketlilik devletlerin belirlediği politikalarla desteklenmektedir. Birçok ülkede tersaneler ya şehir içerisindedir ya da şehir olmaya adaydır. Bugün Almanya, Fransa, Hollanda, İspanya, İtalya, İngiltere, Norveç, Japonya, Güney Kore, ABD bunların başlıca örnekleri arasında yer alır. İstihdamdan doğan sıcak para akışı şehirciliği ve yeni bölgesel kalkınmayı beraberinde getirmektedir" şeklinde konuştu.
1994, 1997 ve 2001 yıllarındaki ekonomik krizlerin müteşebbisleri yıldırmadığını dile getiren Niyaz, "1980 ila 2002 yılları arasında geçen 22 yıllık süreçte Türkiye tersanelerinde toplam 557 ton gemi inşası gerçekleşmiştir. 2002 ila 2005 yılları arasında, 3 yıllık süreçteyse ağırlıklı olarak ihraç amaçlı gemi inşaları gerçekleştirirken, diğer taraftan küçük tonajlı kimyasal tanker üretiminde dünyada ilk sıraları zorlamaya başladılar. 2006 yılının ilk 6 aylık dönemindeyse gemi inşası sıralamasında ülkemiz 8. sıraya oturmuştur. Son 3 yıl içersinde Türkiye tersanelerinin yeni inşa kapasiteleri 1 milyon 253 bin tona yükseldi. 2003 yılında 425 milyon dolar olan ihracat rakamı 2004 yılında 685 milyon dolar, 2005 yılında da bir milyar 250 milyon dolara ulaşmıştır" şeklinde konuştu.
Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Sami Kabaş ise, Türkiye'nin dünya gemi inşa sektöründen aldığı payın 2002 yılında binde 5 civarında olduğunu, bunun şu anda yüzde 1 buçuk seviyesine yükseldiğini kaydederek, bu gelişmenin yeterli sayılamayacağını ve Türkiye'nin sektörden alması gereken payın kıyı kapasitesine orantılı olarak artış göstermesi gerektiğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız