1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. H.Celal Güzel'in seçim tahmini
H.Celal Güzel'in seçim tahmini

H.Celal Güzel'in seçim tahmini

H. Celal Güzel hangi partinin seçimde yüzde kaç olacağını tek tek tahmin edip, seçim sonrasını olası bir senaryo olarak madde madde sıraladı:

A+A-

Radikal yazarı Hasan Celal Güzel'in seçim tahminleri ile ilgili yazısı ve çarpıcı iddiaları...

"İşte benim seçim tahminim

Değerli okuyucular, benim kamuoyu araştırma şirketim yok. Kamuoyu araştırmalarıyla akademik şekilde yıllarca meşgul oldum. Ancak, aşağıdaki seçim tahminlerimi herhangi bir saha çalışmasına dayanarak yapmadım. Bu tahminlerde bulunurken şu unsurlardan faydalandım:
Seçim konusunda yapılan kamuoyu araştırmalarını dikkatle inceledim. Bunların içerisinde en çok Erhan Göksel'in Verso şirketinin tahminlerini gerçeğe yakın olarak gördüm ve bu çalışmalardan yararlandım.
1995 Genel Seçimleri'nden itibaren 1999 Genel Seçimlerini, 2002 Genel Seçimlerini ve 2004 Mahallî Seçimlerini il ve ilçe bazında ayrıntılı şekilde inceledim.
İllerdeki tecrübeli ve tarafsız müşahitlerin görüşlerini alarak çapraz kontrollerle değerlendirdim.
Partilerin aday listelerini ve adayların faaliyetlerini gözden geçirdim.
Son iki aylık dönemde, partilerin propaganda faaliyetlerini, vaatlerini, sloganlarını ve mitinglerini artan ve azalan trendler şeklinde tesbite gayret ettim.
Bütün bunların sonucunda, Türkiye ve iller seviyesinde oy miktarlarını ve oranlarını tahmine çalıştım. Ayrıca, il seviyesinde D'hont sistemine göre dağılım yaparak toplam milletvekili sayısına ulaşmaya çalıştım.
* * *
Eğer uzunca bir süre devam eden siyasî tecrübemi de buna katarsak ulaştığım sonuçlar şunlardır:
1. Barajı 3 parti, AK Parti, CHP ve MHP geçmektedir.
2. Oy oranları: AK Parti % 42 (41-43 arası); CHP % 20,5 (19,5-21,5 arası); MHP % 15 (14-16 arası) olmaktadır.
3. Milletvekili sayısı: AK Parti 311 (309-314 arası); CHP 129 (127-131 arası); MHP 79 (76-81 arası); Bağımsızlar 31 (28-33 arası) (Bunlardan ikisi, Muhsin Yazıcıoğlu ile Mesut Yılmaz'dır).
4. Diğer Partilerin Oy Oranları: DP % 7 (5-8 arası); GP % 5 (4-6 arası); SP % 3 (2-4 arası); Bağımsızlar % 5,5 (4,5-6,5 arası); diğerleri % 2 (1-3 arası) olmaktadır.
5. Bu durumda AK Parti tek başına iktidara gelecektir.
* * *
Bu tahminler gerçekleşirse, seçimlerin galibi AK Parti, mağlubu CHP-DSP ittifakı olacaktır. MHP ise oyunu yaklaşık bir misline yakın arttırarak önemli bir başarı elde edecektir.
CHP lideri Baykal, aslında DSP'nin 2002'deki oy oranı kadar olan, 1-2 puanlık artışın ardına sığınarak politikaya devam edecek; ancak bir müddet sonra partisi fena hâlde karışacaktır.
DP lideri Ağar, büyük bir gayretle çalışmasına karşılık barajın altında kalınca yerini muhafaza edemeyecek ve muhtemelen Tansu Hanım tekrar arz-ı endâm eyleyecektir.
GP lideri Uzan, partiyi bırakıp soluğu babasının ve kardeşinin yanında alacaktır.
SP lideri Kutan siyasetten çekilecek ve Erbakan da hazin bir şekilde politikaya veda edecektir.
* * *
Seçim sonrasındaki Cumhurbaşkanı krizi, AK Parti ile MHP'nin uzlaşmasıyla çözümlenebilecek ve referandum muhtemelen 7 yıl sonraya kalacaktır.
Sınır ötesi operasyon yapılacak ve 'iyi saatte olsunlar' toplum mühendisliği projelerini tehir etmek zorunda kalacaklardır.
* * *
Bakalım tahminlerimi tutturabilecek miyim?
22 Temmuz Genel Seçimleri'nin Türkiyemiz'e hayırlı olmasını diliyorum."



Radikal

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum