1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Heliskicilere bir uyarı daha!
Heliskicilere bir uyarı daha!

Heliskicilere bir uyarı daha!

Helikopter uçuşlarının Kaçkarlarda yaban hayatını olumsuz etkilediği eleştirilerinin ardından Dağcılık Federasyonu Başkanı da çığ uyarısında bulundu!

A+A-

Muhammet KAÇAR - Helikopter uçuşlarının Kaçkarlarda çığa neden olduğu yönünde iddialarla gündeme gelen Heliski sporuna bir uyarı da Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca’dan geldi. Karaca, Kaçkarlarda kış tırmanışı yapan dağcıların Helikopter sesinden dolayı oluşabilecek çığ riski ile karşı karşıya bulunduklarını belirterek önlem alınmasını istedi.
 
Kuruluşunun birinci yıl dönümünü kutlayan Verçenik Dağcılık kulübünün etkinliklerine katılmak üzere Rize’ye gelen Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, Kaçkarlarda Helikopterle kayak sporu Heliski yapan sporculara uyarılarda bulundu. Heliski sporu nedeniyle yerleşim yerlerine çığ düştü, yaban hayatı olumsuz etkileniyor şeklinde tepkilerin oluştuğuna dikkat çeken Karaca, bir başka endişeyi gündeme getirdi. Kaçkarların dağcılık trafiği açısından yoğun bir bölge olduğunu ifade eden Karaca, bölgedeki dağcıların Helikopter sesinden dolayı oluşabilecek çığ riski ile karşı karşıya bulunduklarını söyledi. Bunun önüne geçilebilmesi için Helikopter uçuş koordinatlarının bilinmesi gerektiğini belirten Karaca, “Bu konuda çeşitli kurumlara bağlı uzman kişiler bir araya gelerek, hangi rota üzerinde Helikopter uçarsa çığ düşmez, hangi bölgede çığ riski var, hangi rotada daha çok dağcı var bunun tespit edilmesi lazım. Bu güne kadar olmadı ama ilerde Helikopter sesinden etkilenen bir çığ olabilir ve dağcılarımızın üzerine düşebilir. Çığların düşüş nedenleri arasındaki en önemli faktör iç ve dış etkenlerin basıncıdır. Helikopterin uçuşu sırasında kar yüzeyine bastırdığı ağırlığı düşünün, bu çığ düşmesi için teknik olarak bir nedendir. Helikopterle kayak yapan sporcular her defasında farklı rotayı kullanıyor. Kaçkarlarda bugün kuzey buzuldan tırmanan yarın klasik rotadan tırmanacak veya başka bölgeden başka bölgeye transit geçecek, tabii buradaki çığ oluşumu da bize zarar verecek. En azından uçuş koordinatlarının belli olması lazım. Hangi yerleşim yerinden uçacak veya uçtuğu yerde yerleşim yeri var mı yok mu, Uçtuğu bölgede dağcılık trafiği ne kadar var hangi mevsimlerde var bunları belirlemek” gerekiyor.” dedi.
Karaca, bu şekilde uyarılarda bulunulduğu zaman söylenen her lafın bir tarafa çekildiğini belirterek “Bakın ülkeye turist gelmesini istemiyorlar” yorumlarında bulunuyorlar dedi. Karaca, “Turist geliyor zarar veriyorsa, dağını kirletiyorsa, bitkini kökünden söküp götürüyorsa, gidip o bitkilerle yurt dışında kitap yazıp para kazanıyorsa, Türkiye olarak sizde bunlardan bir şey elde etmeniz gerekiyor. Tabii ki bölgemize bir katkı sağlıyorsa bunu da reddedemeyiz. Doğa sporcuları olarak hepimizin amacı ülkemize üç kuruş döviz getirmektir. Ama bunun yaparken de getirdiği götürdüğünden çok fazla ise o konuda da bir şey düşünmek lazım” dedi.
Bilindiği üzere çevreciler Helikopter uçuşlarının neden olduğu sesten dolayı bölgede çığ meydana geldiğini ve bazı evlerin yıkıldığını gündeme getirmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız