1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Hemşin'de doğal kayın mantarı tuttu
Hemşin'de doğal kayın mantarı tuttu

Hemşin'de doğal kayın mantarı tuttu

Hemşin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün 2010 yılında başlattığı Kayın Mantarı yetiştiriciliğinde olumlu sonuçlar alınmaya başlandı.

A+A-

ZAFER PEHLİVAN
Toplam 100 adet ağaç kütüğünde uygulanan çalışmalarda başarılı olan kayın mantarı (Pleurotus spp) yetiştiriciliği lezzeti ve bakım kolaylığı ile dikkat çekiyor. Hastalık ve zararlılara dayanıklı olan kayın mantarının besin değeri de çok yüksek. Uzmanlar, üretimin ikinci yılından itibaren ağaç kütüklerindeki verimin yükselmeye başladığını ve ağaç kütüğü başına alınan verimin ikinci yılda 5 kilogramı aştığını ifade ettiler.

Hemşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun Ali Akpınar, organik tarım havzası ilan edilen ilçede doğal tarım ürünleri araştırma oluşturma ve vatandaşları teşvik etme yönünde yürüttükleri çalışmalardan biri olan kayın mantarı ile ilgili olumlu sonuçlar aldıklarını ifade ederek, “Özellikle son yıllarda çok popüler olan kayın mantarı türlerinin, tamamen doğal ortamlarda hiçbir kimyasal madde ve gübre kullanmadan yetiştirilmesi, diğer mantar ve besin maddelerine göre değerini bir kat daha artırmaktadır. Kültürü yapılan diğer mantarlara göre çevre koşulları bakımından daha az seçici olan ve ülkemiz koşullarına daha uygun olan kayın türü mantarlar hastalık ve zararlılara karşı dayanımı, besin değerinin diğer kültür mantarlarından daha yüksek olması, üretiminde kompost fermantasyonu ve örtü toprağı kullanılmaması, üretimini kolaylaştırmaktadır. Kayın mantarı üreticiliğinin en önemli özelliklerinden birisi de üretim sonunda işletmeden atık kompost çıkmamasıdır. Üretimden çıkan kayın mantarı kompostu, yüksek besin değerli  hayvan yemi veya çiçekçilikte tamamen doğal gübre olarak kullanılmaktadır.” dedi.

mantar2.jpg

Hemşin’in Organik Tarım Havzası ilan edildiğini ve özellikle Organik Çay Fabrikasının hizmete girmesiyle Organik Çay tarımı başta olmak üzere organik tarım ürünlerine ilginin arttığını belirten Akpınar, “Ürün yelpazesini çeşitlendirmek adına araştırmalar yapıp vatandaşlarımızı da üretim maliyeti düşük bu tür tarım ürünleri yönlendirmeye çabalıyoruz. Vatandaşlarımızın istek ve arzusu da bizleri mutlu ediyor. Dayanışmaya ve işbirliği için onlara ayrıca teşekkür ediyorum. Başarılı olursak birçok üründe birçok üreticimizin artık ticari kazanç sağlar duruma gelebileceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu. 

mantar1.jpg
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
12 Yorum