1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Hiç bir zararı yok diyenlere duyurulur!
Hiç bir zararı yok diyenlere duyurulur!

Hiç bir zararı yok diyenlere duyurulur!

Rize'de sebze, bağ, meyvelerde zararlara sebep olan Ricania simulans masaya yatırıldı. Çıkan sonuç, 'Zararı yok' diyenleri madara edecek!

A+A-

RİCANİA SİMULANS ZARARLISI DOĞU KARADENİZ’İ TEHTİT EDİYOR
RİZE’DE RİCANİA SİMULANS (KELEBEK) ZARARLISI İLE İLGİLİ ÇALIŞTAY YAPILDI

Rize Valiliği, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından bölgemizde son yıllarda özellikle sebze başta olmak üzere meyve, bağ, mısır vb. ürünlerde zararlara sebep olan Ricania simulans zararlısı hakkında Rize Ticaret Borsası toplantı salonunda “Çalıştay” düzenlendi.

kelebek1.jpg

Çalıştayda Bozok Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof Dr. Şaban Güçlü yaptığı konuşmada Ricania simulans’ın ağız yapısından dolayı bitkilerin öz suyunu emerek kurumalarına neden olduğunu, salgıladıkları tatlı maddeden dolayı bitkileri kirlettiklerini, yumurtalarını tipik olarak gövde kabuk altına açtıkları yaralara gruplar halinde bıraktıklarını ifade etti.
Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğretim üyesi Doç Dr. Avtandil Murvanidze de söz konusu zararlının Gürcistan’da ilk olarak 1956 yılında keşfedildiğini, son yıllarda turunçgillerde önemli bir virüs hastalık etmeni oldoğunu belirtti. Murvanidze konuşmasında “Ülkemizde “Göçüren Hastalığı” olarak bilinen Tristeza'yı diğer bitkilere bulaştırdığını ayrıca Gürcistan’da bu zararlı ile beslenen bir örümcek türünü keşfettiklerini söyledi.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Kibar Ak ise zararlının Gürcistan’dan ülkemize bulaştığını belirterek zararlının biyolojisi, zararı ve mücadelesi hakkında bilgiler verdi.

kelebek2.jpg

Ak, konuşmasında bu tür ile mücadelede zararlının yumurtalarını bıraktığı bahçe kenarlarında bulunan çit bitkileri, çalı formundaki bitkiler, böğürtlen, çok yıllık otsu bitkiler, mürver gibi bitkilerin zararlının çıkış yapmadan önce temizlenmesi ve imha edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof Dr. Cafer Eken ise tarım alanlarında sorun olan hastalık ve zararlılara karşı kullanılan kimyasal ilaçların doğal dengeyi bozduğunu, zararlı ve hastalıkların zamanla kimyasallara dayanıklık göstermesinden dolayı mücadelenin zorlaştığını, bu nedenle hastalık ve zararlılarla mücadelede dünyada biyolojik preparatlara olan ilginin her geçen gün arttığını ifade etti.

kelebek3.jpg

Yapılan çalıştayın değerlendirilmesinde 'bölgenin ekolojik durumu göz önünde bulundurularak sorunun çözümü konusunda başta 'Lecanicillium Muscarium ve Conidiobolus Coronatus’un mücadelede etkin olarak kullanılabilmesi amacıyla çalışmaların hızlandırılmasına ve söz konusu zararlının doğal düşmanlarının tespit edilme çalışmalarına devam edilmesi' kararı alındı.

İLGİLİ HABERLER:
"O böcek çaya zarar vermiyor!"
Ergüven'den, o böcek zararsız diyenlere sitem

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
4 Yorum