1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. İkizdere ormanlarına koruma
İkizdere ormanlarına koruma

İkizdere ormanlarına koruma

İkizdere ilçesindeki ormanlarda böceklerin meydana getirdiği zararları önlemek amacıyla Feromon Kapanı denilen tuzaklar kuruluyor.

A+A-

İSMET KÖSOĞLU/İKİZDERE
Rize’nin İkizdere ilçesinde Orman ürünü ağaçların son yıllarda hızla kurumaya başlamasına çare olarak Orman Genel Müdürlüğü faaliyetleri kapsamında Trabzon Bölge Müdürlüğü tarafından kapan kurularak tedbir alınmaya çalışılıyor.
İkizdere ilçesinin ormanla kaplı köylerinde sıkça kurulan bu kapanların ağaç kurumalarını önlemeye yönelik olduğu belirtildi.
Ormanlık bölgelerde sıkça kurulan kapanların, Feromon tuzağı ismiyle anılıyor. Tuzak içine takılan Feremon denilen ilaçlar ağaçlarda zarar yapan 8 ve 12 dişli çam kabuk böceklerini cezp edici koku salarak tuzağa çekiyor. Tuzak içindeki maddenin arılara, kuşlara ve doğal hayata zararsız olduğu belirtilirken zararlı böceklerin altta bulunan kutulara düşerek bir daha çıkamadığı ve bu şekilde öldüğü ifade edildi.

Başlangıçta larva denilen kurtçuk şeklinde olan ve daha sonra ergin hale gelen her böceğin yılda 2–3 defa üreyerek yüzlerce kurtçuk meydana getirdiği belirtilerek bu böceklerin yaralanmış, zayıf düşmüş ağaçların kabuklarını delip kabuk altındaki canlı kısımları yiyerek beslendikleri ve ağaçların kısa zamanda kurumasına sebep oldukları ifade ediliyor. Her yıl böcek zararlarından yok olan orman alanının orman yangınlarının verdiği zararın yaklaşık 3–5 katı olduğu da belirtilerek, Orman Genel Müdürlüğü’nün ormanları korumak için sürdürdüğü çalışmaların aralıksız devam edeceği vurgulandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız