1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. İnternetten telefon siparişi verdi sabun geldi!
İnternetten telefon siparişi verdi sabun geldi!

İnternetten telefon siparişi verdi sabun geldi!

İnternetten ucuz telefon siparişi veren müşteriye 4 kalıp sabun gönderildi. Rize Emniyet Müdürlüğü ise konuyla ilgili uyarılarda bulundu.

A+A-

İnternet alışverişi üzerinden dolandırıcılık sınır tanımıyor. Bu yöntemle Rize’de dolandırılan kişi sayısının artması ve son olarak bir kişinin telefon yerine sabun gönderilmesi üzerine, Rize İl Emniyet Müdürlüğü vatandaşları uyarıcı bilgi mesajı yayımladı.

telefonsabun1.jpg

Son yaşanan olayda bir internet sitesinden akıllı telefon almak isteyen şahıs, piyasa değeri bin lira olan bir akıllı telefonun, internet sitesinde 300 lira olduğunu gördü. Telefonu satın almak için sipariş veren şahıs aradan birkaç gün geçtikten sonra posta yoluyla gelen paketi, imzayı attıktan sonra açtı.  Açılan pakette telefon kutusunda dört adet kalıp sabunla karşılaştı. Dolandırıldığını anlayan şahıs suç duyurusunda bulundu.

Rize’de daha önce yaşanan birkaç olayda ise telefon kutusundan hıyar çıkmıştı.

RİZE İL EMNİYET MÜDÜRLLÜĞÜ’NDEN ÖNEMLİ UYARI

Rize İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan uyarıda ise şunlar kaydedildi: Son zamanlarda özellikle sosyal paylaşım siteleri , yeni oluşturulmuş alışveriş siteleri  ve ikinci el eşyaların satıldığı web siteleri üzerinden, vatandaşlarımızın tanımadıkları kişilere güvenerek alış veriş yapmaları sonucu dolandırıldıkları tespit edilmiştir.

Bu bağlamda, vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için dikkat edilmesi gereken hususların tekrar kamuoyuna duyurulması ihtiyaç haline gelmiştir.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar :

•    İnternet üzerinden alışveriş yapılmak istendiğinde bilinen ve güven kazanmış internet siteleri tercih edilmelidir.

•    İnternet sitesinin güvenli olup olmadığı konusunda alışveriş yapan kişilerin site hakkındaki yorumları, şikayet edilen internet sitelerinde alışveriş yapılmak istenen siteyle ilgili bir kayıt bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.

•    Gerçek kredi kartı bilgileri girilerek alışveriş yapılan sitelerde 3D ve https güvenlik protokolünün olup olmadığı kontrol edilmelidir. İnternet sitesinin adının yazdığı adres çubuğunda https veya 3D güvenlik sisteminin olup olmadığı açık bir şekilde ifade edilmektedir.

•    Bilinen bir çok markanın sahteleri gerçekmiş gibi lanse edildiğinden özellikle teknoloji ile ilgili ürünlerin alınması esnasında daha dikkatli olunmalıdır.

•    Gerçekte fiyatı çok yüksek ürünler kampanya ya da indirim adı altında ucuzmuş gibi gösterilerek insanlar kandırılmak istenildiğinden, bu hususta daha duyarlı olunmalıdır. Örneğin orjinali 1500 TL olan bir cep telefonunun 500 TL’ye hiçbir şekilde satılamayacağı göz ardı edilmemelidir.

•    Alışveriş esnasında, kapıda ödeme sistemi yoluyla satın alınan ürünlerin kontrollerinin ilgili kargo görevlisine ücreti ödenmeden önce kontrolünün yapılabildiği KONTROLLÜ KARGO GÖNDERİMİ tercih edilmedir. Kontrolsüz ürün gönderiminde vatandaşlarımız kargoyu teslim aldıktan sonra ürünlere bakabildiklerinden dolayı sahte ve ya alakası olmayan ürünler konusunda mağdur olmaktadırlar.

•    İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde kesinlikle sanal kredi kartı kullanılmalı ve sanal kredi kartı kullanımının limiti ve kullanılma tarihi yapılacak alışverişe göre belirlenmelidir.(Bu konuda banka şubelerinden bilgi alınabilir.)

•    İkinci el alışverişlerde ürünü görmeden ya da çalışıp çalışmadığını kontrol etmeden kesinlikle kapora şeklinde tanımadığınız kişilere para gönderilmemelidir. Özellikle araç alımı yaparken araç kontrol edilmeden , devir işlemi yapılmadan, motor – şase numaraları kontrol edilmeden kesinlikle ödeme yapılmamalıdır.

•    Kişisel üyelik bilgileri ve TC kimlik numarası gibi hiçbir bilgi internet üzerinden paylaşılmamalıdır.

•    Telefon yoluyla kendilerini BANKA ya da SİGORTACI olarak tanıtan şahıslara itibar edilmemeli, bu tür şahısların yönlendirilmesi ile kart sahibinin telefonuna gönderilen bankacılık işlemlerine ait şifreler bu kişilerle paylaşılmamalıdır.

•    Kredi kartı kullanımı esnasında kart kimseye emanet edilmemelidir. Kredi kartı ile POS cihazlarından ödeme yapıldığı esnada mutlak suretle işlemi görecek şekilde ödemenin gerçekleşmesi sağlanmalıdır.

•    Sosyal paylaşım siteleri üzerinden mobil ödeme sistemleri aracılığıyla gerçekleştirilen dolandırıcılık olayının mağduru olmamak için, GSM Müşteri hizmetleri aranarak özellikle faturalı hatlar için hattın MOBİL ÖDEME SİSTEMİNE kapatılması sağlanmalıdır.

Vatandaşlarımızın belirtilen hususlar üzerinde daha duyarlı ve dikkatli olmaları meydana gelebilecek dolandırıcılık olaylarının önüne geçilmesini sağlayacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum