1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. Isırgan otundan kumaş üretilecek
Isırgan otundan kumaş üretilecek

Isırgan otundan kumaş üretilecek

"Ekolojik Isırgan Tarımı ile Tekstilde Yeni Ürün Geliştirme Projesi" kapsamında devlet ve özel sektör ısırgan otundan kumaş üretecek.

A+A-

Samsun'da "Ekolojik Isırgan Tarımı ile Tekstilde Yeni Ürün Geliştirme Projesi" kapsamında devlet ve özel sektör ortak ısırgan otundan kumaş üretecek.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın tebliği kapsamında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Vesa Tarım Tekstil Ltd. Şti. arasında "Ekolojik Isırgan Tarımı ile Tekstilde Yeni Ürün Geliştirme Projesi" işbirliği sözleşmesi imzalandı. Enstitü Müdürü Dr. Hasan Özcan, projesi kapsamında ısırgan otu üzerinde çalışma yapılacağını söyledi. Projenin 3 ayrı iş paketinden oluştuğunu, enstitünün doku kültürü laboratuvarında 1. iş paketi olan "Tarımsal Üretim ve Lifin Elde Edilmesi" çalışmalarının yürütüleceğini
kaydeden Özcan, bu proje kapsamında enstitüde proje uzmanları tarafından sanayi tipi ısırgan otu (Urtica dioica) fidelerinin laboratuvar ortamında kültürle çoğaltılıp klimatoloji laboratuvarında bekletileceğini, özel hazırlanmış seralara alındıktan sonra doğal ortamına dikileceğini kaydetti.

Yaklaşık 200 bin adet fide üretiminin planlandığını dile getiren Özcan, "Projenin 3060669 proje numarası ile TÜBİTAK Yenilik Destek Programı'ndan 633 bin 7602 YTL destek alındı. Öz kaynak olarak ise şirketin 422 bin 5068 YTL katkısı olacak. Ayrıca enstitüde bulunan laboratuvar binası ve doku kültürü laboratuvarının altyapı, alet ve cihazlarının tamamlanması için söz konusu projede yaklaşık 95 bin YTL harcama yapılacak" dedi.
Özcan, liflerden kimyasal yöntemlerle elyaf üretimi, pilot tesis plan ve projesinin TÜBİTAK-MAM Gebze Kimya ve Çevre Bölümü'nden hizmet alınarak yapılacağını da kaydetti.
Vesa Tarım Tekstil Ltd. Şti Genel Müdürü Zekeriya Yavuz ise, hazırladıkları bu projeyle Samsun'da TÜBİTAK desteği alan ilk şirket olduklarını, ısırgan tarımının bölgede yaygın hale getirileceğini söyledi. Yetiştirme tekniğiyle ilgili altyapı oluştuktan sonra projenin tekstil ayağını oluşturacak iplik ve dokuma fabrikalarının bölgede kurulacağını dile getiren Yavuz, böylece pek çok kişinin iş imkanı bulabileceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum