1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. İTDOLANBACI KARADENİZ'İ ETKİSİ ALTINA ALDI!
İTDOLANBACI KARADENİZ'İ ETKİSİ ALTINA ALDI!

İTDOLANBACI KARADENİZ'İ ETKİSİ ALTINA ALDI!

Karadeniz'i tehdit altına alan istilacı bitki türü 'itdolanbacı' için, Mücadele Eylem Planı devreye sokuldu.

A+A-

Türkiye'ye Gürcistan'dan girdiği anlaşılan ve Karadeniz sahilinden yayılışını batıya doğru hızla devam ettiren istilacı tür 'İtdolanbacı' adlı bitki korkutuyor.

Bölgedeki genç orman ağaçları, tarım bitkileri, endemik ve yerli türlerin yok olmasına neden olmaya başlayan istilacı bitki türü için, Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12'inci Bölge Müdürlüğü de Mücadele Eylem Planı'nı devreye soktu.

rize-tur-mucadele-(5).jpg

Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12'inci Bölge Müdürlüğü'nce bu bitki türü ile ilgili hazırlanan raporda, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde halk arasında 'Ham Bostan' olarak bilinen Kuzey Amerika kökenli istilacı bitki türü İtdolanbacı (Sicyosangulatus L.) Türkiye'de ilk olarak Trabzon'un Of ilçesinde görüldüğü ve toplanarak imha edildiği bilgisi yer alıyor.

İtdolanbacı bitki türünün ülke florasına kaydı ise 1990'lı yıllarda Artvin'in Borçka İlçesi'nde, UNECSO tarafından korunan Camili bölgesinde yapıldı.

Gürcistan'dan ülkeye girdiği sanılan ve yayılışını Karadeniz sahili boyunca doğudan batıya doğru devam ettiren İtdolanbacı bitkisi, yatayda Ordu'nun Gülyalı ilçesine, düşeyde ise deniz kenarından başlayan yayılışını Trabzon'un Çaykara İlçesi'ndeki Uzungöl'e kadar genişletti.

rize-tur-mucadele-(2).jpg

Tüm dünyada sayılı istilacı yabancı türlerden biri olan ve mücadelesine çok ciddi harcamalar yapılan bitki türü, yılda 15 metrenin üzerinde boya ulaşıp çokça dallanabiliyor. Bu yönüyle genç orman ağaçlarında ve tarım bitkilerinde ölümle sonuçlanabilen zararlar meydana getiren bitki, ışığı keserek oluşturduğu zararın yanında ağırlık yaparak, özellikle tarım bitkilerinde devrilmelere de neden olabiliyor.

trabzon-tur-mucadele-(4).jpg

Bulaştığı ekosistemlerde iyi gelişebilen tek bir İtdolanbacı bitkisi, 4000 kadar tohum üretiyor ve bir sonraki yıl alanı tamamen kaplayabilecek duruma geliyor. Tohumu uygun olmayan şartlarda aynı yılın ilerleyen aylarında veya bir sonraki yılda bile çimlenebiliyor. Bu nedenle yerli türlerin ortamdan uzaklaşması ve yok olmasına neden olabilen bitki, ekosistemi biyolojik, ekolojik ve ekonomik açıdan olumsuz etkiliyor.

rize-tur-mucadele-(3).jpg

Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun illerinde yayılış gösteren istilacı yabancı İtdolanbacı türü ile ilgili Mücadele Eylem Planı hazırlanması hedeflendi. Buna göre illerdeki genel ekoloji ve bitki sosyolojisi özellikleri belirlenecek, yayılışının izlenmesi ve kontrol edilmesi sağlanacak. Türün bu illere girişini engelleyecek tedbirler ortaya konulacak, biyolojik çeşitlilik başta olmak üzere sosyo-ekonomik, sağlık ve ekolojik etkilerinin irdelenmesi, türün diğer bitkilerle etkileşiminin belirlenmesi ve doğal türlerin korumasının sağlanmasına ilişkin stratejilerin geliştirilmesi ve tüm bu konularda yapılacak öncelikli çalışmalar belirlenecek.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12'inci Bölge Müdürü Mustafa Bulut, bölgede yayılınışını hızla sürdüren istilacı İtdolanbacı bitkisi ile igili 300 noktada çalışma yapıldığını ifade ederek, "Tehdit düzeyi yüksek olan bitki özellikle fındık ve çay bahçelerini etkiliyor, endemik bitkilere zarar veriyor. Bitkinin mekanik, biyolojik ve kimyasal yöntemlerle alandan uzaklaştırılması ve ekosistemde türden etkilenen diğer türlerde yüzde 20 iyileştirme yapılması planlanıyor" bilgisini verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum