1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Jandarmadan Fırtına Operasyonu
Jandarmadan Fırtına Operasyonu

Jandarmadan Fırtına Operasyonu

Rize’de kaçak ve sahte çayla mücadele kapsamında yapılan iki ayrı operasyonda 49 ton sahte çay ele geçirilirken sorumlular hakkında yasal işlem başlatıldı.

A+A-

Rize İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekiplerin sürdürdüğü çalışmalar sonucunda düzenlenen ‘Fırtına Operasyonu’nda iki ayrı yerde toplam 49 ton kaçak ve sahte çay ele geçirildi. Olayların sorumlularıyla ilgili yasal işlemler yapıldı.
Operasyonlar ilişkin yazılı bir basın açıklaması yapan Rize Valisi Kasım Esen, “Türkiye’de 767 bin dönüm arazide çay üretimi yapılmakta olup, üretilen çayın 500 bin dönümümü Rize ilinde yetiştirilmektedir. Rize’nin toplam arazisinin yüzde 92’sinde üretilen çay, Rize’nin can simidi, yaşam damarıdır. Ancak son dönemlerde kötü niyetli insanların halkın sağlığını tehdit etmesi yanında getirdiği gelir kaybı ile de ülke ekonomisini tehdit etmekte ve Rizeli çay üreticisini kamuoyu nezrinde zor durumda düşürmektedir. İl Jandarma ekipleri tarafından yapılan istihbarı çalışmalar neticesinde son bir hafta içerisinde çay çöplerinin içine soda ve şeker katarak sahte çay üretimi yapıldığı tespit edilen bir fabrika ve atölye ortaya çıkartılmış olup, failleri ile birlikte yakalanarak adli makamlara teslim edilmiştir.”dedi.
Rize Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan Vali Kasım Esen imzalı basın açıklamasında, operasyonlarla ilgili şu bilgilere yer verildi : “30 Mart 2007 tarihinde yakalanan malzemeler; Alınan duyum üzerine 30.03.2007 günü Rize İli İl Merkez Elmalı Köyünde İ.K. isimli şahsın bir işletmede çöp çay imal ederek sattığına dair alınan haberle ilgili olarak söz konusu bölgede yapılan aramada (Obaçay Sarıkuşak, Harman yumuşak içimli özel çay) marka 52 adet boş çay paketi, üzerinde (Sürme çay filiz) marka bulunan 500 gr.’lik üç adet boş çay paketi, çöp çay olarak tabir edilen ve soda ile çay çöplerinin fırınlanması ile elde edilmiş 215 çuval çay (4.300 kg), işlenmek üzere hazırlanmış 921 çuval çay çöpü (18.420 kg) ele geçirilmiş olup, şahıs yakalanarak hakkında gerekli tahkikat tanzim edilerek sevk edildiği adil makamlarca tutuklanarak Trabzon Kapalı Cezaevine konulmuştur. Ayrıca işletme sahibinin çöp üretimi esnasında çalışma izni bulunmayan 2 Gürcistan uyruklu şahsı kaçak olarak çalıştırdığı tespit edilmiş ve Gürcistan uyruklu şahıslar sınır dışı edilmiştir. Çaylar piyasaya sürüldüğü tarihte 113.600,00 YTL haksız kazanç elde edilecekti.
06 Nisan 2007 tarihinde yakalanan malzemeler; Alınan duyum üzerine 06.04.2007 günü Rize İli Ardeşen İlçesi Şentepe Mahallesinde Y.T. isimli şahsa ait Çimen Çay Fabrikasında çöp çay imal ederek sattığına dair alınan haberle ilgili olarak söz konusu bölgede Jandarma ekiplerince yapılan aramada; işyerinde 110 adet Obaçay Sarıkuşak ve 783 adet Bilge Çay olmak üzere toplam 893 adet 500 gr.’lık boş çay paketi, çöp çay olarak tabir edilen ve soda ile çay çöplerinin fırınlanması ile elde edilmiş 400 kg. sahte çay, işlenmek üzere hazırlanmış 1300 çuval (26.000 kg) çay çöpü ele geçirilmiş olup, şahıs yakalanarak hakkında gerekli tahkikata başlanmıştır. Ayrıca işletme sahibinin çay üretimi esnasında çalışma izni bulunmayan 3 Gürcistan uyruklu şahsı kaçak olarak çalıştırdığı tespit edilmiş ve Gürcistan uyruklu şahıslar sınır dışı edilmek üzere işlemlere başlanmıştır. Çaylar piyasaya sürüldüğü takdirde 132.000,00YTL haksız kazanç elde edilecekti.” Açıklamada ayrıca; çay diye, kamu sağlığını tehdit eden boyalı sıcak su içirenlere karşı güvenlik güçlerinin çalışması aralıksız devam edeceği vurgulandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum