1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Kaçkar Dağı amatörler için tehlike saçıyor
Kaçkar Dağı amatörler için tehlike saçıyor

Kaçkar Dağı amatörler için tehlike saçıyor

Artvin ve Rize illeri arasında yer alan Kaçkar Dağlarında her yıl onlarca amatör dağcı yaralanıyor birçok dağcı kayboluyor

A+A-

Türkiye’nin en yüksek dağlarından biri olan Kaçkar Dağı amatör dağcılar için ciddi bir tehlike oluşturuyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Rize ve Artvin illeri arasında yer alan 3 bin 937 metre yüksekliğindeki Kaçkar Dağı ve Kaçkar Buzulları yerli ve yabancı bir çok tırmanış tutkununun ilgisini çekiyor. Kaya yapısı, buzulları ve hava yapısı ile Türkiye’nin en zor ve tehlikeli parkurlarından biri olan Kaçkar, amatör dağcılar için de bir çok tehlikeyi içerisinde barındırıyor. Her yıl onlarca yerli ve yabancı dağcı yanlarına alan rehberi almadıkları için kaybolurken bir çok dağcı düşerek yaralanıyor. Kaçkarlar da hayatını kaybeden dağcılar olurken denetim ve kontroller yetersiz kalıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Kaçkar Dağcılık ve Rafting Spor Kulübü (KDRK) Başkanı, Dağcılık Eğitmeni ve Arama Kurtarma Uzmanı Asım Haberal, denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Kaçkar’da, zirve tırmanışı yapmak isteyenlerin ileri seviyede; kaya, tırmanma ve buzul eğitimi olması gerekiyor. Aynı zamanda bölgenin değişken ve sert hava yapısı hakkında da bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Kaçkar tırmanmayı gerektiren bir dağ. Buzul tırmanışı da var. Buzul tırmanışı çok farklı bir eğitim ve bilgi gerektiriyor. Ayrıca, buzullardaki tırmanışta kullanılacak malzemelerinde özel olması gerekiyor. Bu nedenle biz bu eğitimleri almayan dağcıların Kaçkar’da tırmanmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Her yıl onlarca dağcı düşerek yaralanıyor. Yaralanan dağcıları kurtarma çalışmaları da çok zor oluyor. Bu nedenle dağcılarımızın can güvenlikleri için bu hususlara dikkat etmelerini istiyoruz.”

ALAN REHBERİ ŞART
Haberal, bir çok dağcının kaybolduğunu belirterek şunları söyledi: “Kaçkarların çok değişken ve sert bir hava yapısı var. Yine her yıl onlarca dağcı yön bilgileri ve harita okuma bilgileri yetersiz olduğu için kayboluyor. Dağcıların bulunup kurtarılması hayli zor oluyor. Hayatları da riske girmiş oluyor. Biz bu nedenle bölgeye yabancı dağcıların yanlarına alan rehberi almadan tırmanmalarına karşı çıkıyoruz. Alan rehberi ile tırmanmaları kendi güvenlikleri için önem taşımakta. Benzer kazaların azaltılması için denetimlerin de biraz daha sıklaştırılması, tırmanışların kontrol altına alınarak izine bağlanması zaruri olmuştur.” 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum