1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Karal: Rize limanına deniz uçakları inip kalksın!
Karal: Rize limanına deniz uçakları inip kalksın!

Karal: Rize limanına deniz uçakları inip kalksın!

Rize'ye havaalanı işi hava civa mı? Vekil Hasan Karal, havaalanı yerine Rize limanına yapılacak düzenleme ile deniz uçaklarının inebileceğini söyledi!

A+A-

DENİZ VARLI
2 Rize Milletvekili Hasan Karal ile Nusret Bayraktar'ın Rize'ye havaalanı kurulması yönündeki polemiğinde, arayı Artvin Milletvekili buldu.

Ak Parti İl Danışma Kurulu Toplantısında konuşma yapan Rize Milletvekili Hasan Karal’ın Rize-Artvin Havaalanı yerine, liman içerisinde yapılacak bir terminale deniz uçaklarının inip kalkacağını söylemesi üzerine diğer Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, deniz uçaklarının turla ilgili ufak tefek uçaklar olduğunu, nostaljik ve fantezi olarak kalacağını ifade etti.

İl Danışma Kurulu Toplantısına koordinatör milletvekili sıfatıyla katılan Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ise; deniz uçakları nedeniyle Rize-Artvin Havaalanı projesinden vazgeçmelerinin söz konusu olmadığını ve bir yanlış anlaşılma olabileceğini belirterek, “Deniz uçaklarından faydalanalım ama Rize-Artvin Havaalanı projesinden asla vazgeçmeyelim” dedi.


KARAL: HAVAALANI SUYA DÜŞTÜ

Konuşmasında, Rize-Artvin arasında bir havaalanı projesi düşündüklerini hatırlatan Karal, izleyicilerin alkışlaması üzerine, “Hemen alkışlamayın. Biraz suya düştü bu iş. Niye suya düştüğünü açıklayayım: biz bunu kamuoyu ile paylaşmadan önce kendi aramızda nerede hayal edebiliriz diye düşünürken, en büyük desteği tabi bize Artvin Milletvekilimiz (İsrafil Kışla) veriyordu. Hükümetimizin genel projeksiyonu gereği ortalama iki ile bir havaalanı düşüyor. Rize Artvin arasında biz bunu acaba yapabilir miyiz yapamaz mıyız diye hayal ederken, İsrafil Abim bu ara bir keşif gerçekleştirdi. Bu keşif, hem biraz bizim moralimizi bozdu, hem de biraz bizim de hoşumuza gidecek adım oldu.” dedi.

HAVAALANINA GEREK YOK, UÇAKLAR LİMANA İNECEK!

Artvin Milletvekili İsrafil Kışla’nın suya inebilen bir uçak bulduğunu ve ‘artık benim Rize’deki havaalanına ihtiyacım yok, Trabzon’dan gelirken, o sudan suya inen uçağı kaldıracağım, Borçka gölüne indireceğim’ dediğini anlatan Karal, “Yani, biliyorsunuz, hava taksiler çıktı. İstanbul Haliç’ten Bodrum’a seferler başladı. Şimdi de Haliç ile zannediyorum Ankara Gölbaşı arasında başladı. Artık bu işler kolaylaşmaya başlıyor ama her hâlükârda belki Ankara’nın Gölbaşı’sından Rize’ye böyle sudan suya inen uçak getirebiliriz diye Rize Limanı projesi içine o uçakların yanaşabileceği terminali ilave ettik. Rize limanı inşaatı başladı. Limanın içinde bir yere o uçağın inebileceği, rahat yanaşabileceği bir bölümü de proje kapsamına dâhil etmiş olduk. Yani artık bir taraftarı kaybettik. Artvin Borçka gölüne uçakları indirmeye niyetlendiği için biz kendi kaderimizle başbaşa kalmış durumdayız. İnşallah ona da biz kendimiz bir karar vereceğiz.” diye konuştu.

BAYRAKTAR: HAVAALANINI İSTİYORUZ

Karal’ın ardından konuşma yapan diğer Milletvekili Nusret Bayraktar, Karal’ın liman içindeki deniz uçakları için yapılacak terminalin havaalanı ihtiyacını ortadan kaldırmayacağını, deniz uçaklarının tur ve turizm amaçlı nostaljik ya da fantezi olarak kalacağını söyledi. Havaalanı konusunda Karal gibi düşünmediğini ifade eden Bayraktar, partililerden büyük alkış aldı.

Gelişen ve değişen dünya şartlarına, ülke şartlarına bakıldığında, Rize ile Artvin arasında mutlaka bir havaalanına ihtiyaç bulunduğunu belirten Bayraktar, her ne kadar Rize limanı içerisinde genişletilmiş, fırtınalı havalarda uçakların inebileceği bir terminal yapılsa da, her ne kadar Borçka barajına ufak tefek uçaklar inse de, Rize ve Artvin’in havayolu ulaşım ihtiyacının bununla karşılanabilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Başbakan Erdoğan’ın 60 km mesafedeki Batum Havaalanının da kullanılabileceğini söylediğini hatırlatan Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, “Ama gelişen dedik, değişen şartlar dedik. Düne kadar havayolları lükstü. Şimdi, bizim dönemimizde havayolları halkın yolu oldu. Trabzon’da inen kalkan uçak sayısı günde 40 tane. Buradaki yolcunun yüzde 35’i Rize ve Artvin’in… Artvinlilerin büyük bir bölümü uzak olduğu için zaten gelmiyor, binmiyorlar. Niçin, uzaktır; ya Batum’a giderim, ya Erzurum’a giderim, ya da Trabzon’a gidene kadar arabayla gider gelirim diyorlar.” şeklinde konuştu.

Rize ile Artvin arasında yapılacak havaalanından Artvin Milletvekili Kışla’nın vazgeçmediğini bildiğini ifade eden Nusret Bayraktar, bir küçücük, denizlere, göllere inen uçaklara Kışla'nın şimdilik razı olduğunu kaydetti.

HAVAALANSIZ MARKA ŞEHİR OLMAZ

Geçmişte Ovit tüneli için de gereksiz olduğu şeklinde değerlendirmeler yapıldığını hatırlatan Bayraktar, marka şehir olabilmenin koşullarından birinin havaalanı olduğunu dile getirdiği konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çünkü marka şehirlerden bahsetmiştik, dikkat edin. Türkiye, Ak Parti iktidarıyla Sayın Başbakanımızın önce 2023, sonra 2071 vizyonu ile çok yakında dünya devletleri arasında 16. sıraya ilerleyen ekonomik büyümenin yanında 2023’e kadar 10. sıraya, fert başına milli gelirde 3 bin dolardan şimdi 10 bin dolar; 2023’e kadar 20-25 bin dolara kadar çıkacak. 1000 kişiye 80 otomobil düşerken, Avrupa’da 600, Türkiye’de 180 bile değil. Biz bu yaz, Ramazan ve Kurban bayramlarında 500 bin aracın Rize ve çevresine geldiğini, yolların kapandığını, Ovit tarafında da Ayder tarafında da Borçka tarafında da araçlarla trafik sıkışıklığına şahit olduk. Gelişen bu şartlar çerçevesinde uçağa binenlerin sayısı her gün artınca, Rize ile Artvin arasında alternatif bir havaalanı olunca; insanlarımızın daha çok uçağa binme alışkanlığı olarak bu havaalanlarına ihtiyaç duyulacak, ayrıca Sayın Başbakanımız Ovit tüneli öncesi, Ovit tüneline şimdilik gerek yok deniliyordu. Sn. Başbakanımız, belli bir zaman içinde olgunlaşmadan, 40 yıl önce 30 yıl önce 20 yıl önce 10 yıl önce Ovit tüneli tartışılıyorken, Sn. Başbakanımız Ovit tüneline de şimdilik hayır diyordu. Rize’ye üniversite olur mu olmaz mı derken küçük bir fakülte ve fakülte birliği, daha sonra ilçelere yüksekokulların bağlantısı yeterli diyordu. Ama gelişen Rize ve çevresindeki hareketlilik; hem Ovit tünelinin temelinin atılmasını, hem Güney Çevre Yolunun yapılmasını, hem Rize Üniversitesi marka üniversite olsun diye bütün ilçelere fakülte kurmasını, arkasından da Türkiye’de en prestijli üniversite olabilmesinin ayağı olan isim arayışında da Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olmuştur.”

KALİTELİ EĞİTİM İÇİN HAVAALANI

“Buradan bir şeyler anlamıyor muyuz? Marka üniversitede eğitim görürken önce 3 bin, sonra 6 bin, sonra 9 bin, daha sonra 12 bin öğrenci varken; şimdi üniversitemizde 14 bin öğrenci var. Bunu 30 bine çıkarmayı hedefliyoruz. 30 bin öğrencinin kaliteli eğitim alması için bir; fiziki mekânları iyi olmalı, iki; kaliteli öğretim görevlileri gelmeli ve bu 30 bin öğrenci nereden gelecek; sadece Rize, Artvin, Trabzon’dan gelmeyecek, çeşitli yerlerden gelecek; havaalanına ihtiyaç var, profesörler gelecek; havaalanına ihtiyaç var. Dolayısıyla kaliteli eğitim için de havaalanına ihtiyaç var.”

DENİZ UÇAKLARI NOSTALJİKTİR

“Her ne kadar iki önemli isim, havaalanı ile ilgili şimdilik ihtiyaç yok diyorlarsa da; ben tekrar altını çiziyorum; bugün gereklidir demediğiniz taktirde; Ovit gibi, Güney Çevre Yolu gibi; önceden hayal diyerek talep etmediğiniz taktirde, ‘nasılsa Rize ve Artvin mevcut denizlere ufak uçaklar inip kalkacak, havaalanı istemiyorlar’ derler, bunu uzatırlar. Onun için Sayın Vekilim, siz onunla yetinmeyin, mutlaka bu havaalanına ihtiyacımız var. O göllere inen uçakları zaten alalım, fark etmez. Çünkü artık Türkiye gelişiyor, büyüyor. Hem yakında özel sektör bu işleri yapmış olacak ama Karadeniz’in hışımlı dalgalarına ne kadar mendirek yaparsanız yapın, verimli uçuşu deniz üstünde yapamazsınız. Bunlar daha ziyade tur ve turizmle ilgili, nostaljik veyahut fantezi olarak kalır. Şimdi bunu söylerken, onu küçümsemiyorum. Bunu hatta THY’den bir arkadaşımız dedi ki, ‘biz sizin bu isteklerinizi karşılamak için önce denize inen uçakları getirelim.’ Bu isteklerimiz aslında denize inecek uçakları da erkene aldırma fırsatı açısından önemli. Bunu böyle söyleyelim. Eğer böyle dile getirirsek, inanıyorum ki, o zaman liman daha da büyüyecek. Büyüyen liman içerisinde denize inecek uçaklarla ilgili Hamdi Topçu öyle söyledi; ‘bu konularla ilgili sizin çok yoğun bir talebiniz var. Bu isteğinize cevap verebilmek için bir an önce o bölgeye deniz uçakları göndermek istiyorum’ dedi. Demek ki, bizim bu taleplerimiz bu noktalara getirmiş oldu.”

YANLIŞ ANLAMA VAR

Rize-Artvin Havaalanı ve deniz uçakları ile ilgili her iki milletvekilinin farklı değerlendirmeleri sonrası konuşmasında konuyla ilgili açıklamada bulunan Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, “Bizim havaalanından vazgeçmeye asla niyetimiz yok. Artvin ve Rize olarak biz mutlaka ortak kullanacağımız bir havaalanının yapılması noktasında kararlıyız. Bu konuda Hasan Bey’le (Karal) beraber DLH Genel Müdürü ile bir toplantı yaptık. O takibini devam ettiriyor, mutlaka bir çözüme kavuşturma noktasında... Hele sizin bu heyecanınızı, bu gayretinizi gördükten sonra, biz burada inşallah iyi bir sonuç alacağımıza inanıyorum.” dedi.

Deniz uçakları konusunda devletin değil, özel sektörün faaliyet gösterdiğini aktaran Kışla, “Özel sektör bir yıldır böyle bir faaliyete başladı. Bu uçaklar, karadan karaya da denizden denize de inen uçaklar. 800 metrelik bir çim sahaya bile inebiliyor. Yani bunlar artık Türkiye’de yaygınlaşacak belli ki... 1 tane idi, şimdi 3 tane daha alacaklarmış. Şimdi tabi bunlar havaalanları için mani değil, turizm amaçlı olarak kullanılan hizmetler. Bu şartlarda elbette ki, hava ulaşımı zor olan yerlere ama turistik açıdan mutlaka o bölgelere çok rahatlıkla inebilir, bunu da Rize çok farklı yerlerde değerlendirebilir. Çünkü, dolmuş taksi gibi bunlar görev yapmak istiyorlar. Sadece bir nokta ile yetinmeleri mümkün değil. O güzergahta başka yerlere daha gitmeleri lazım. Belki Ardahan’a gider, belki Şavşat’a inebilir. Yani bunlar özel sektörün zaman içerisinde değiştireceği imkanlar. Tabi bu imkandan da istifade etmek lazım, o farklı bir şey." diye konuştu.

HAVAALANI İHTİYAÇ

Havaalanının Rize ve Artvin için mutlak bir ihtiyaç olduğunu sözlerine ekleyen Kışla, “Artvin’in çok hareketli bir nüfusu var. Kışın Anadolu’ya, yaz aylarında tamamen Artvin’e hareket ediyor. Ve ulaşım noktasında çok sıkıntı çekiyoruz. İnşallah birlikte bunu başaracağımıza inanıyorum. Hasan kardeşimiz de bu noktada yanlış anlaşılmış olmasın; sanki havaalanına karşıymış gibi… Asla böyle bir şey söz konusu değil. Ama ekstradan denize inen uçaklardan da istifade edilmesi noktasında özel sektör müteşebbisi olursa başımızın üstünde yeri var. Bunun için bu mekanları da bunlara hazırlamamız lazım.” ifadelerini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
14 Yorum