1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. Kültür balıkçılığı gelişiyor
Kültür balıkçılığı gelişiyor

Kültür balıkçılığı gelişiyor

Karadeniz sularının soğuk, bol oksijenli ve temiz olması kültür balıkçılığında önemli avantajlar olarak yöreyi avantajlı kılıyor.

A+A-

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Maçka Meslek Yüksek Okulu Teknik Programlar Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Mehmet Zeki Alkan, Kültür Alabalığı yetiştiriciliğinin Trabzon'da 1990 yılların ortalarında yaygınlaşmaya başladığını belirterek, "O yıllarda evinin önünde suyu gören alabalık yetiştiriyordu ancak işin eğitimi olmayınca bazı sorunlar yaşandı. Özellikle Trabzon'da, son 4-5 yıldır kültür alabalıkçılığı daha bilinçli yapılmaya başlandı" dedi.
Önceleri kültür alabalığının lezzetinin tartışılır olduğunu ancak yem sanayindeki gelişmelerin bu balığın lezzetini artırdığını belirten Alkan, "Dere alabalığı ile kültür alabalığı arasında önceleri çok önemli lezzet farkı vardı. Son yıllarda canlı yem üretimi ve yem teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak bu lezzet farkı önemli ölçüde azaldı. Bakım şartlarının daha bilinçli yapılması, lezzeti olumlu yönde artırdı " diye konuştu.
Karadeniz'de yetiştirilen kültür alabalıklarının Ege, Akdeniz ve İç Anadolu'da yoğunlukla talep edildiğini ifade eden Alkan, "Bölgenin sularının soğuk, bol oksijenli ve temiz olması, yetiştiricilik açısından son derece uygundur. Yer ve su seçiminde gerekli kriterler sağlandığı müddetçe hayvancılığın zor olduğunu söylemek mümkün değil. Denizde yetiştirilen kültür alabalığı 3–4 ayda, havuzlarda yetiştirilen kültür alabalığı ise 10–12 ayda yemeklik haline geliyor. Denizde hastalığın riski biraz düşük olduğu için bunu daha avantajlı sayabiliriz" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum