1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. O HES'le ilgili ilginç iddia
O HES'le ilgili ilginç iddia

O HES'le ilgili ilginç iddia

Başbakan Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde Rize’de açılışını yapacağı Çevizlik HES ve Regülatörü’nün hukuken açılamayacağı iddia edildi.

A+A-

GÖKTÜRK FIRAT
Ekşioğlu Derneği Eski Başkanı Kadem Ekşi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki gülerde Rize’de açılışını yapacağı Çevizlik Hidroelektrik Santrali ve Regülatörü’nün hukuken açılamayacağını iddia etti.

İkizdere Vadisi’nde yapımı süren HES’lere karşı başlattığı hukuk mücadelesi ile dikkat çeken Ekşioğlu Derneği Eski Başkanı Kadem Ekşi bugün Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği’nde bir basın açıklaması düzenledi.

Ekşi açıklamasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize ziyareti öncesi ilginç bir iddia ortaya attı. Ekşi, Başbakan Erdoğan’ın açılışını yapmaya hazırlandığı Sanko Holding’e ait HES projesinin yargı aşamasında olduğunu için açılmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Israrlı taleplere rağmen halen Başbakan Erdoğan’ın açılışını yapacağı tesisle ilgili balık geçitleri bulunmadığını kaydeden Ekşi “Canlı hayat buradan nasıl geçecek. ‘Siz enerji üreteceksiniz’ diye ‘üç beş firma para kazanacak’ diye bir canlı hayatını yok etme hakkı hiç kimsede olamaz. Bu zulümdür. Allah’tan Türkiye’de hukuk var. Yargı var. Mahkemeler bunları birer birer iptal ediyor. Şu anda açılışı olan tesisin mahkemesi devam ediyor. Danıştay’dadır. Bununda bu şekilde bilinmesinde fayda var. Biz bu açılışın yasal olmadığını iddia ediyoruz. Mahkeme devam ediyor. Başbakan yasayı mı çiğniyor ? Ben hukuk dilinde konuşuyorum. Mahkemesi devam eden bir iş. Dereköy Demirkapı HES projesini sivil toplum kuruluşları mahkemeye vermiş. Sanko’nun o bölgedeki diğer projeleri ile ilgili de mahkeme süreçleri devam ediyor. Açılışı yapılacak santralle ilgili de böyle bir sorun ortadadır. Sayın Başbakanımız Rize’nin yetiştirdiği çok değerli siyasetçilerden bir tanesidir. Bundan şeref duyuyoruz” dedi.

Ekşi, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde kontrolsüzce yapılan HES projelerinin dere soykırımı olduğunu belirterek “Ülke olarak enerjiye 30 milyar dolar gibi bir para ödüyoruz. Acilen tüm su kaynaklarımızı enerji üretimine dönüştürmek için harekete geçtik. Buraya kadar güzel ama sonucu bu olamaz. Bu derelerin soykırımıdır. Biz kesinlikle enerjiye karşı değiliz. Ben bir mühendisim. Enerji ile çevre arasındaki ilişkinin bu şekilde kurgulanmasına karşıyız. Bu olamaz. Böyle bir şeyi biz kabul edemeyiz. Bu insanı ve vicdanı olarak kabul edilebilir bir şey değil. Bu birilerine peşkeş çekilen. Yağma edilen, talan edilen bölgelerdir” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da seslenen Ekşi “2 bin’e yakın projenin tamamı hayata geçirilse Türkiye’nin tüketiminin yüzde 8’ine tekabül ediyor. Elbette hidroelektrikten de enerji üretilecek yerler vardır. Havza planını yap. Bir vadide 1-2 tane yap. Ama İkizdere Vadisi’nde 24 tane, Solaklı’da 32 tane. Bu yüzden bu konuda mutlaka sayın Başbakanımızın inisiyatif almasını, çözüm odaklı bir süreci hayata geçirmesini STK’lar adına arzuluyoruz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum