1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Pazar'da kivi üreticilerine seminer
Pazar'da kivi üreticilerine seminer

Pazar'da kivi üreticilerine seminer

Pazar Kivi Üreticileri Birliği tarafından tertiplenen kivi üretimi ve kalitesinin geliştirilmesine yönelik sunum; Halk Eğitim Merkezi Binası'nda yapıldı.

A+A-

Pazar Kivi Üreticileri Birliği’nce organik ve iyi tarım uygulamaları doğrultusunda kivi üretimi, kivi kalitesinin iyileştirilmesi, sertifikasyonu ve ürünün pazarlanması konusunda üreticilerin bilgilendirilmesi amacıyla bir sunum gerçekleştirildi.

Pazar Halk Eğitim Merkezi salonunda düzenlenen toplantıya Pazar Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Bölge Tarım Kredi Müdürü Veli Altunkaş, Pazar Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Ziya Demir, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile üreticiler katıldı.

28306

Toplantıda organik tarımın esasları hakkında Pazar Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Gülsüm Yaldız, Tarım Bölge Müdür Yardımcısı Cahit Gülbay ve Ziraat Mühendisi Şafak Bulut da birer sunum gerçekleştirdi.

28307

Daha sonra söz alan Pazar Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Ziya Demir, Türkiye’nin, çok değişik iklim ve toprak şartlarının bulunduğu farklı ekolojik bölgelere sahip bir coğrafi konumda bulunduğunu belirterek, “Bu ekolojik zenginlik, ülkemizin; birçok ürünün anavatanı olmasını beraberinde getirmiştir. Türkiye yaklaşık 70 civarında meyvenin anavatanıdır. Ancak anavatanı ülkemiz olmamakla beraber bölgemizde üretimi gelişen ve tüketimi hızla artan ürünler de vardır ki kivi bunlardan biridir. Anavatanı Güney Doğu Asya olan kivi 2009 yılı verilerine göre bölgemizde 7 bin ton civarında üretilmiştir. Oysa ülkemizde kivi henüz 1990 yılında üretilmeye başlanmış. 2005 yılında bin 500 ton dolayında üretilen bu ürün 2009 yılında 7 bin ton miktarına çıkmış ise gelecek 5 yılda yerli üretimin tümünü karşılayacaktır. İstatistikî veriler bunu gösteriyor.” dedi.

28308

Demir, Rize’nin doğal ürünlerin merkezi kabul edildiğini de ifade ederek, “Suyun berekete dönüştüğü bölgemiz kivi, üretimden tüketime kadar izlenen ve kontrollü üretilen ürün haline getirilmelidir. İyi Tarım Uygulaması doğrultusunda kivi üretimi, sertifikalı olmalıdır. Sertifikalı ürün, pazarlamacının olmazsa olmaz şartı haline gelmektedir. Hipermarketler sertifikalı ürünü arar durumdadır. Öyle ise kivi üreticileri üretimi sertifikalı konuma getirmelidir. Bunun için kivi üreticileri ile sözleşme yapılacak. Kivi üreticileri Pazar Kivi Üreticileri Birliği’ne gelip bilgi alışverişinde bulunmalı. Üretici sabırlı olsun, empati kursun ve bizi takip etsin. Gelecek iyi olacaktır.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız