1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Pazar'ın grup içme suları gözden geçirildi
Pazar'ın grup içme suları gözden geçirildi

Pazar'ın grup içme suları gözden geçirildi

Su Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyon Üyesi, CHP İl Genel Meclis Üyesi O. Nuri Hasçelik Pazar grup içme sularındaki incelemeleri değerlendirdi.

A+A-

Su Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyon Üyesi, CHP İl Genel Meclis Üyesi Osman Nuri Hasçelik, bir süredir Pazar’ın köylerinde devam eden içme sularıyla ilgili incelemelerle ilgili yaptığı açıklamada, eksik gördükleri bazı konuları kamuoyuyla paylaşma ihtiyacı duyduklarını söyledi.

osman-hascelik3.jpg

Rize ilinde 2007-2008 yılları arasında içme suyu yatırımlarının toplam maliyetinin 32.757.394 TL olduğunu söyleyen Hasçelik, “Bu bedelle 1282 km iletim hattı ve 409 depo yapılmıştır. Bu kaynaklardan Pazar’a düşen maliyet KDV dahil 927.507 TL’dir. Köydes’ten gelen paralar, köylerin içme suları olarak kullanılır. Nedense köy muhtarları, bu paraları ve önceliği yolların betonlanması ve istinat duvarlarının yapılmasına ayırıyorlar. Daha sonra da suyumuz yok diye yakınıyorlar.” dedi.

su.jpg

“Rize sınırları içinde acil su ihtiyacı olmayan, Fındıklı ile Pazar ve Hemşin ilçeleridir.” diyen Hasçelik, “İyidere ve Derepazarı en çok ihtiyacı olan ilçelerimizdir. Pazar orta dereceli ihtiyacı olan ilçelerimiz sınıfına girmektedir. Pazar’ın dört grup suyu mevcuttur. Bu dört grup sularından 20 köy faydalanmaktadır. Geriye kalan 30 köyümüz devletin ve kendi imkânlarıyla yapılan şebekelerden faydalanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

handagi3.jpg

Grup içme sularından Tomaslı ve Aktepe içme suyu projelerinin yapım aşamasında devletin müteahhidin peşinden koştuğunu söyleyen Osman Nuri Hasçelik, “Bu proje tam olarak yapılmadan teslim alınmıştır. Halbuki bu tip ihale verilen işlerde müteahhit, devletin peşinden koşar. Grup sularımız sırasıyla Handağı grup içme suyumuzdan; Irmak, Yeni Irmak, Sessizdere, Boğazlı, Topluca, Yemişli, Ocak, Hamidiye, Dernek, Derebaşı, Sahilköy faydalanıyor. Tomaslı içme suyundan; Uğrak, Ortayol, Akbucak, Sivritepe, Topluca, Boğazlı, Yemişli, Kocaköprü’nün bir kısmı su ihtiyacını karşılamaktadır. Tomaslı grup suyumuz 1987 yılında Dünya Bankası tarafından verilen para ile yapılmıştır. Tomaslı grup suyunda hiç kullanılmayan çok güzel arıtma sistemi var. Kullanılmamasının gerekçesi de kullanım aşamasında harcanacak elektrik parasının ödenmemesidir. Yaklaşık değerini tam olarak bilmiyorum ama bu tesis çürümeye bırakılmıştır. Eğer bu tesis işleseydi çok daha temiz su içerdik diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

handagi2.jpg

Aktepe içme suyundan Aktepe, Akmescit, Darılı köylerinin faydalandığını anlatan Su Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyon Üyesi, CHP İl Genel Meclis Üyesi Osman Nuri Hasçelik, “Kayağantaş grup içme suyundan ise Dernek, Derebaşı, Sahilköy, Hamidiye faydalanmaktadır. Bu saydığım köylerden 6 tanesi üç grup suyundan faydalanmaktadır. Handağı grup suyu Handağı köyü sınırları içinden çıkmasına rağmen bu grup suyundan faydalanamamaktadır. Yeni yapılan çalışmalarla Handağı köyüne de su verilmek için yeni projeler ele alınmıştır. Handağı grup suyuna giden mevcut yol oldukça bozuk olup senede en az iki kez bakımı yapılmalıdır. Handağı grup suyunun en büyük sorunu membaının periyodik bakımının yapılmıyor olmasından kaynaklanıyor. Yağan büyük yağmurlardan sonra kanallar dolmakta ve bunun sonucunda su, istenilen düzeyde kanallara akmamaktadır.” ifadelerine yer verdi.

tomasli2.jpg

Tomaslı içme suyunda ise kaynağın aktığı yere kadar yolların gayet güzel ve bakımlı olduğunu ancak sudan yeteri kadar faydalanılamadığını ifade eden Hasçelik, “Tomaslı’da en büyük sorun guanda tipi denen sistemin etrafındaki kanallardan su sızdırması. Bu sisteme kadar gelen kısmın iyice koruma altına alınması gerekir. Şu anda %30 miktarda bu kanallardan su dışarıya akmakta. Akmescit grup suyunda ise yine Tomaslı’da olduğu gibi guanda tipi bir sistemle su verilmektedir. Bu sistemde de yine bakımsızlık ve ilgisizlikten sular temiz ve yeterince akmamaktadır. Bunlar böyle temiz olmamamsı ve yetersiz kalmasındaki en büyük eksiklik ihaleyi alan firmaların işlerini yeterli ve ileriye dönük plan ve programla yapmamasıdır. Bu suları kullanan köylerin başta muhtarları ve köy halkı bu su kaynaklarına yeteri kadar zaman ve iş gücü ayırmamıştır.” dedi

inceleme.jpg

Hasçelik, sorunların çözümü anlamında mecliste alınan kararları da sıralayarak, “Grup sularımızı kullanan köylerimizin köy girişlerine su sayacı konulup, suyun bir sahibi olduğunu belli etmemiz gerektiği fikrine vardık. Konulan bu sayaçlarla denetim daha kolay yapılacaktır. Suların bakımı için su birlikleri bir an önce kurulmalı ve bu birliklerin gerekirse hane başı bir miktar para alarak bu grup sularının bakımı yapılmalıdır.” diye konuştu. (Kaynak: pazar53.com)

akmescit.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
5 Yorum