1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Pazarlı Mucit Pınarbaş, buluşmaya renk kattı
Pazarlı Mucit Pınarbaş, buluşmaya renk kattı

Pazarlı Mucit Pınarbaş, buluşmaya renk kattı

Rize'deki mucitler buluşmasında Pazarlı Salim Pınarbaş'ın Otomatik Çay Makası, Organik Gübre Makinesi ve Sensörlü Görme Engelli Bastonu ilgi çekti.

A+A-

Rize Belediyesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen ‘Yerel ve Akademik Mucitler Buluşuyor’ çalıştayı İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

mucit10.jpg

Çalıştaya, Vali Ersin Yazıcı, İl Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay İsmet Cansaran, Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Hüseyin Karaman, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Şefik Aygöl, İl Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, öğretim üyeleri ile diğer ilgililer katıldı.

Akademik çevrede teorik çalışma yapan insanlarla sahada pratik uygulamaları yapan insanların bir araya gelmesinin zor olduğunu ifade eden Rektör Karaman, programda yaptığı açıklamada, çalıştayın akademik çevre ile yerel çalışmalar yapan insanları bir araya getirmeyi amaçladığını belirterek, "Geleceğimiz için üniversitemiz ile farklı kurumların bir araya gelerek birlikte çalışma yürütmesi önemlidir. Üniversite olarak yeni yönetim anlayışımız mümkün olduğu oranda farklı paydaşlarla birlikte etkinlik ve çalıştay düzenlemektir" dedi.


Karaman, projeye katkı veren bilim adamlarına ve mucitlere teşekkür ederek, bundan sonra projelerin büyüyerek devam edeceğini söyledi.

Rize Belediye Başkanı  Prof. Dr. Reşat Kasap ise araştırma geliştirmeden yoksun bir toplumun köle olmaya mahkûm olduğunu vurgulayarak, "Bir toplumda yenilikçi bir bakış açısı yoksa o toplum devamlı dışa bağımlı olmaya mahkûmdur. Her türlü çalışmasında kendi ortaya koyacağı çalışmaları düşünmeden, başkalarının ürettikleri ile hayatını idame ettirir" ifadelerini kullandı.

mucit9.jpg

Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, üniversitelerin toplumla iç içe çalışmaya başladığını, toplumun sorunları ile birlikte yeni görevler üstlendiklerini, üniversitelerin toplumun hizmetinde rol almaya başladıklarını belirtti.
Açılış töreninin ardından yerel ve akademik mucitler, teorik buluşlarının yanı sıra gündelik yaşamı kolaylaştırmaya yarayacak buluşlarını sergilediler.

Vali Ersin Yazıcı, törene katılanlarla birlikte serginin açılışını yaparak, stantları gezdi.

mucit5.jpg

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde çay tarımı için kullanılabilecek otomatik çay makası sergiye katılanların ilgisini çekti. Mucit Salim Pınarbaş, yaklaşık 6 aylık bir çalışma sonucu otomatik çay makası yaptığını belirterek, "Çay hasadı zahmetli bir iş olduğu için yola çıktık. Normal çay makinesine benzinli motor ve şanzıman takarak geliştirdik. Yaklaşık 150 liraya mal ettik. Makine bataryayla çalışıyor ve batarya 4 saat şarj tutuyor" dedi.

mucit2.jpg

Vali Ersin Yazıcı, projelerin hepsinin birbirinden değerli olduğunu belirterek, ''Gördüğümüz kadarıyla, anladığımız kadarıyla geleceğimize ümitle bakma adına gençlerimizin çok güzel çalışmaları var. Ben hepsini tebrik ediyorum.” diye konuştu.

mucit.jpg

Ardından mucitler sırasıyla icatlarını ve projelerini görsel olarak katılımcılara aktardı. Mucit Salim Pınarbaş, ‘Otomatik Çay Makası’, ‘Organik Gübre Makinesi’ ve ‘Sensörlü Görme Engelli Bastonu’ icadını ne şekilde yaptığını anlattı.

‘İnsansız Hava Aracını’ tanıtan Öğretim Görevlisi Murat Hacımurtazaoğlu, araştırma ve geliştirme çalışmalarını anlattı. Hacımurtazaoğlu’nun sunumundan sonra mucitlerin icad ettikleri materyallerin sergilendiği salona geçildi.

Vali Yazıcı’nın açılışını yaptığı sergideki model ve görsel eserler incelenerek mucitlerinden kullanım amaçlarına yönelik bilgiler alındı.

Çalıştayın ikinci oturumu ‘Krom Aliminyum Harf Bükme Makinası’ icadı olan Fikret Arifoğlu’nun konuşmalarıyla devam etti. Çalıştay sırasıyla ‘Kistik Fibrozis Hastalığı’ tanı saati icadı ile Yrd. Doç. Dr. Derya Bal Atuntaş, ‘Yeşil Çay Konsantre Sıvı İcadıyla’ Ziraat Mühendisi Ahmet Demirci, ‘Tasnifsiz Kuruçay İmalatı Makinesiyle’ Ziraat Mühendisi Namın Er, ‘Güvenli Go-Kart Projesi’ ile Öğretmen Ahmet İsmailoğlu ve son olarak Öğretim Görevlisi Hüseyin Atalay’ın ‘Sanal Dünya Uygulaması’ adlı projesiyle sona erdi.

mucit8.jpg

Çalıştay, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ve RTE Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman’ın mucitlere teşekkür plaketlerinin takdimiyle sonlandırıldı.

mucit7.jpg

mucit6.jpg

mucit4.jpg

mucit3.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
7 Yorum