1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize Erzurum yolu felc oldu
Rize Erzurum yolu felc oldu

Rize Erzurum yolu felc oldu

Rize Erzurum karayolunda selin meydana getirdiği tahribat nedeniyle taşımalı öğrencilerin eğitimi durdu. Enerji akımı henüz sağlanamadı.

A+A-

İSMET KÖSOĞLU - Rize Erzurum Karayolunda selin meydana getirdiği tahribat ve zararlar halen giderilemedi. Rize-Erzurum karayolu ile 13 köy yolunda ulaşım gerçekleştirilemiyor.
Geçtiğimiz Cumartesi gecesi Dereköy ırmağının kar suları erimesi sonucu taşmasıyla Rize Erzurum Karayolunun 300 metrelik kısmı tamamen yok olmuştu.

Dereköy’de halen su altında kalan bahçeler, meyve ağaçları, oturulmayan 2 ev ve1 umumi tuvalet bulunuyor.
Yolun sel ile tamamen yok olan kısmında DSİ ve Özel İdare Köy Hizmetleri ekiplerinin çalışmaları da devam ediyor. 15 kilometre uzaklıkta bulunan Gürdere köyündeki taş ocağından kaya taşınarak yol için derede dolgu çalışması yapılıyor.

Öğrencilere zorunlu izin, elektrik 5 gündür yok!
5 gündür kapalı olan Rize Erzurum karayolunda otobüs seferleri de yapılamıyor. Aynı güzergâhta bulunan İkizdere’ye bağlı 13 köy ile araç irtibatı halen sağlanamadı.
Bu köylere enerji nakil hatları sel sularından tahrip olduğu için Cumartesi gününden beri elektrik de verilemiyor. Yaya ulaşımı orman içinden patika yollarla güçlükle acil hallerde sağlanıyor. Bu köylerden ilçeye taşınan taşımalı öğrencilere yol açılıncaya kadar idari izin verildiği öğrenildi.
İkizdere Kaymakamı Emre Çınar yolun ulaşıma açılması için çalışmaları sürekli denetliyor. Gürdere Taş ocağından kaya taşınması için DSİ ve Köy Hizmetleri araçlarının yanında sivil kuruluşlardan da kamyon kiralaması yaparak çalışmaları hızlandırdı.
 
Prof. Dr. Hızır Önsoy uyardı: “Dere yataklarından kontrollü malzeme alınmalı.”
Rize Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Hızır Önsoy Sel bölgesinde incelemede bulundu. İkizdere Kaymakamı Emre Çınar’dan konu ile ilgili bilgi alan Prof. Dr. Hızır Önsoy yaptığı açıklamada “Doğu Karadeniz Bölgesindeki akarsularımız en çok Mayıs, Haziran ve Ekim, Kasım aylarında tehlikeli oluyor. İlkbaharda ani kar erimeleri ile suya doyan toprak çok tehlikeli. Hele yağmur yağarsa hemen sel ve su taşkınlarına sebep oluyor. Bakınız bir ilim adamı olarak Rize’mizdeki dereler konusunda çok çalışmamız var. Defalarca yetkilileri uyardım. Bu derelerde bazı yerlerde yığılan malzemeler var. Bunların periyodik olarak zamanla temizlenmesi gerekiyor. Bu malzemeler temizlenmezse sel sularının yollara taşmasına yol açıyor ve bu zararlar meydana geliyor. Kontrollü olarak derelerden malzeme alınması serbest olmalıdır. Ayrıca bölgemizde boşa akan bu derelerde yapılması planlanan HES’lere hayır denilmesini anlayamıyorum. Bakın kanal tipi yapılacak HES’ler taşkınlıkları önlemede önemli bir tedbirdir. İkizdere’de yaşamayan, ilçeden çok uzakta ama ilçe üzerinde söz sahibi olanlar balıklar ölüyor diye Santral yapılmasını istemiyor. Peki, bu zararları kim önleyecek. Yine de can kaybı olmaması önemli bir tesellidir’ dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum