1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize su ürünlerinde atağa kalktı
Rize su ürünlerinde atağa kalktı

Rize su ürünlerinde atağa kalktı

Rize'de 17 işletmenin üyeliği ile kurulan İç Su Ürünleri Yetiştiriciler Birliği Başkanlığı'na oy birliği ile Hüseyin Çakmakçı getirildi.

A+A-

İlyas GÜR - Türkiye'de son bir yıl içerisinde kurulmaya başlanan İç Su Ürünleri Yetiştiriciler Birlikleri'nden 7.'si Rize'de kuruldu. Birlik ilk toplantısını Rize'nin Güneysu İlçesi'nde bulunan Dört Mevsim Alabalık Çiftliği'nde gerçekleştirdi. Toplantıya Tarım ve Köy işleri Bakanlığı TÜGEM Daire Başkanı Erkan Gözgözoğlu, Güneysu Kaymakamı Murat Dikbaş, ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, Rize Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı İbrahim Okumuş, Trabzon İç Su Ürünleri Yetiştiriciler Birliği Başkanı Zeki Şeramet, Trabzon Balık Üreticileri Derneği Başkanı Hasan Naz ve Rizeli su ürünleri yetiştiricileri katıldı.
Toplantıda söz alan Rize Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Okumuş, kültür balıkçılığının önemine değindi. Prof. Dr. Okumuş, "Balık denince Karadeniz akla gelir. Ama bayramdan sonra tezgahlarda balık kalmadı. Yılın sadece 4 ayı denizden hamsi ve palamut çıkmaktadır. Kalan 8 ay balık çiftliklerinde yetiştirilen balıklar tüketilmektedir. Burada iç su yetiştiriciliği büyük önem kazanmaktadır. Ama iç su yetiştiriciliğinin de bazı sorunları vardır. Su ile araziyi birleştiremiyoruz" dedi.
Toplantıda söz alan Tarım ve Köy işleri Bakanlığı TÜGEM Daire Başkanı Erkan Gözgözoğlu ise Türkiye'deki 7. birliklerini Rize'de kurmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Gözgözoğlu, "Dünyada 140 milyon ton balık tüketilmektedir. Bu balıkların 40 bin tonu balık çiftliklerinde üretiliyor. Artık deniz ve okyanuslardaki balık üretiminde artış olamayacağı söyleniyor. Her geçen gün balık tüketimi ise artmaktadır. Balık tüketimindeki bu artışı balık çiftlikleri karşılamak zorundadır. Ülkemizde bin 273 alabalık çiftliği bulunuyor. Bunların hepsinin sorunlarıyla tek tek ilgilenmemiz mümkün değildir. Bu yüzden bu yılı örgütlenme yılı ilan ettik. Rize ile birlikte 7 birlik kurduk. Sektörün yaşadığı sorunların bu birlikler kanalıyla daha hızlı çözüleceğine inanıyoruz" diye konuştu.
Toplantıda söz alan Rizeli su ürünleri yetiştiricileri ise halen 1950'li yıllarda konulan yasalara göre faaliyet gösterdiklerini belirtti. Yetiştiriciler ayrıca, kullandıkları suyu yine derelere bırakmalarına rağmen ödedikleri yüksek miktarlardaki su parasından yakındı.
Yapılan konuşmaların ardından kongreye geçildi. Oy birliği ile Hüseyin Çakmakçı, Rize İç Su Ürünleri Yetiştiriciler Birliği Başkanı seçildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız