1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize'de heyelan: 46 ev yıkıldı
Rize'de heyelan: 46 ev yıkıldı

Rize'de heyelan: 46 ev yıkıldı

Rize’nin Fındıklı ilçesi 2 bin 500 rakım yükseklikte bulunan Çamlık Yaylası’nda meydana gelen heyelanda, 46 yayla evi toprak altında kaldı.

A+A-

Zekeriya SARIHAN - Yaylada evi yıkılan Ali Topaloğlu, bu mevsimde bu kadar az kar olmasının küresel ısınmadan kaynaklandığını ve eriyen kar sularının heyelana neden olduğunu öne sürdü. Yıkılan evler kullanılamayacak hale gelirken büyük oranda maddi hasar oluştu.
Toprak altında kalan yayla evi sahiplerinden Ali Topaloğlu, Çağlayan deresinin bir haftadır çamur akması üzerine, bir gurup arkadaşla birlikte nedenini öğrenmek için vadi boyunca 50 kilometre yol kat ettiklerini ve 2 bin 500 mette rakımda bulunan kendi yaylalarına ulaştıklarında korkunç manzarayla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Toplaoğlu, yaptığı açıklamada, 40 yıllık yaylacılık hayatı boyunca yaylada bu kadar az kar görmediğini belirterek, küresel ısınma ile havaların sıcak gitmesinden dolayı karların birden eriyerek heyelana sebebiyet verdiğine işaret etti.

Kendi evi de dahil olmak üzere toplam 46 yayla evinin toprak altında kaldığını söyleyen mağdur Ali Topaloğlu, “Yıllardır bu yaylada devam eden bir yaylacılık kültürü vardı. Şu anda heyelanla birlikte bu yok oldu. Evlerin yeniden yapılması çok zor gözüküyor. 18 kilometre yaya yol kat ederek bu evlere malzeme götürmemiz olanaksız. Eskiden yapılmış bu evlerin malzemesi katırlarla taşınmıştı. Şu anda böyle bir olanağımız da yok. Doğal ortamda hayvancılık yapanların bir uğrak yeri olan Çamlık Yaylasının bu hale gelmesi çobanları da mağdur edecek. Yani bu haliyle yaylamız artık haritan silindi desek doğrudur” şeklinde konuştu.
 
Topaloğlu, evlerin yeniden yapılabilmesi için tek çözüm yolunun Artvin’in Yusufeli yaylasından kendi yaylalarına yol bağlantısı yapmak olduğunu belirterek mağduriyetlerinin ancak bu şekilde giderilebileceğini söyledi. Topaloğlu, bu konuda yetkililerden yardım beklediklerini de vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız