1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize'de izinsiz cenaze gömmek suç
Rize'de izinsiz cenaze gömmek suç

Rize'de izinsiz cenaze gömmek suç

Rize'de bulaşıcı hastalıkların tespiti ve yayılmasının önlenmesi amacıyla, ölen vatandaşların yıkanması ve gömülmesi bir takım kurallara bağlandı.

A+A-

Göktürk FIRAT - Önceki gün yapılan Rize Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında, toplum ve çevre sağlığının korunması amacıyla bir takım kararlar alındı. Buna göre, bulaşıcı hastalıkların tespit edilmesi, yayılmasının önlenmesi için ölülerin yıkanması ve gömülmesine bir takım standartlar getirilirken, cenazelerin resmi makamların izni olmadan defnedilmesi de yasaklandı.
Rize Valisi Kasım Esen başkanlığında yapılan toplantıda, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca; Defin Ruhsatiyesi alınmadıkça ve ibraz edilmedikçe hiçbir cenaze defnedilemeyeceğine karar verildi. Buna göre, belediye sınırları dahilinde ve köylerde, imamlar, defin işlemleri için ölünün defin ruhsatiyesini isteyecek, bu belge olmadan cenaze namazı kılınamayacak ve cenaze defnedilemeyecek. Ölümcül hastalığı bulunan ve bu hastalığı sağlık ocağı tarafından takip edildiği takdirde, doktor bulunamaması ve yolların kapalı olması durumunda, bu iş için eğitimli yardımcı sağlık personelinin, gerekli görülürse ilgili doktorun görüşünün alınması kaydıyla ölü defin izni vermeye yetkili kılınabilecek. Herhangi bir ölüm olayı halinde, muhtarlar İlçe Jandarma Komutanlığı'na, İlçe Jandarma Komutanlığı da en yakın Sağlık Grup Başkanlığı'na veya Sağlık Ocağı'na durumu bildirecek. İlçe Jandarma Komutanlığı, ölü defin izni verecek herhangi bir yetkili bulamadığı takdirde İlçe Sağlık Grup Başkanı'nın yapacağı görevlendirme doğrultusunda hareket edilecek. Her ilçede kaymakamların başkanlığında, belediye başkanlığı, sağlık grup başkanlığı, ilçe jandarma komutanlığı, ilçe emniyet müdürlüğünden yetkililerin katılacağı bir komisyon oluşturularak, mevcut mezarlıkların tespiti, yeterli olup olmadığı, eğer ihtiyaç varsa yeni yerlerin tespiti için hazırlık yapılacak ve birden fazla köyü içine alabilecek durumda ise köyler için de araştırma yapılacak.
Ayrıca Mezarlıklar Hakkında Nizamname'nin 29. maddesinde de 'Umumi Hıfzıssıhha Kanunu hükümlerine göre yetkili kılınmış memur tarafından verilmiş defin ruhsatiyesi alınmadıkça, mezarlığa ölü kabul edilemeyeceği ve gömülemeyeceği' hükmü uyarınca da, defin ruhsatiyesi olmadan cenaze defneden mezar bekçileri ve ölü sahipleri ilgili kanun uyarınca cezaya muhatap olacakları karara bağlandı. Mezarlıklar Nizamnamesi'ne göre de, 'Her belediyenin içeriği belirtilen şekilde cenaze yıkama ve hazırlama yerleri yapmaları, köylerde cenaze hizmetlerinin İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'nce, gerekli görülürse hizmet satın alınarak karşılanması ya da halk eğitim merkezi ve müftülüklerce işbirliği yapılarak bir çalışma talimatnamesi hazırlanması kararı alındı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum