1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize’de kanser tarama seferberliği başlatıldı
Rize’de kanser tarama seferberliği başlatıldı

Rize’de kanser tarama seferberliği başlatıldı

kadınlarda meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanseri erkeklerde ise kalın bağırsak kanserine yönelik Rize il genelinde tarama başlatıldı.

A+A-

“Kanser ne kadar erken teşhis edilirse tedavi başarısı ve hatta yüzde yüz tedavi şansı o kadar yüksek olur” diyen Rize Sağlık Müdürü Dr Mustafa Tepe, yaptığı açıklamada, “İlimizde devam eden kanser taramaları çalışmalarına büyük hız verildi. Bu kapsamda kadınlarda meme kanseri, rahim ağzı kanseri, kalın bağırsak kanseri erkeklerde ise kalın bağırsak kanserinin erken teşhisine yönelik il genelinde kapsamlı çalışmalar başlatıldı. Kalın bağırsak kanseri çok sık görülen bir kanser türü olup, hasta lehine en büyük kazanım şüphesiz erken teşhis ve erken cerrahidir. Bu sık görülen kanser türünün zamanında fark edilmesi için ilimiz genelinde 40-70 yaş arası kadın- erkek tüm vatandaşlarımıza dışkıda  gizli kan bakmak suretiyle büyük bir tarama faaliyeti başlatmış durumdayız. Bu anlamda aile hekimlerimiz ve mahalle muhtarlarımız üzerinden 40-70 yaş arası halkımıza dışkı örneği kutuları dağıtılacaktır. Nasıl taramaya katılacakları açıklanacak olup, sonrasında örnek kapların aile hekimlerine veya Toplum Sağlığı Merkezlerimize vatandaşlarımız tarafından bırakılması sağlanacaktır. Şüpheli sonuç çıkması durumunda ilgili vatandaşımız daha ileri tahliller için hastanelerimize bizzat bizim tarafımızdan yönlendirilecektir. Unutulmamalıdır ki dışkıda kan tespit edilmesi her zaman kişinin kalın bağırsak kanseri olduğu anlamına gelmez. Basur ve benzeri birçok durumda da aynı sonuç ortaya çıkacaktır. Ancak böylesi bir durumda ileriye dönük tahlil yapmanın kişinin sağlığı için çok ama çok önemlidir.” dedi.

Tepe, sözlerini şöyle tamamladı: “Son derece önemli olan kalın bağırsak kanseri taramasına tüm halkımızın maksimum oranda katılım sağlaması elbette ki kendi sağlıklarına yapabilecekleri en büyük iyilik olacaktır. Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından tamamen ücretsiz olarak yapılacak olan bu tarama faaliyetine tüm halkımızı davet ediyorum.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum