1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize'de şap hastalığı alarmı!
Rize'de şap hastalığı alarmı!

Rize'de şap hastalığı alarmı!

Tarım İl Müdürlüğü ekipleri yaptıkları incelemelerde çeşitli bölgelerde ŞAP virüsüne rastladı. Hastalık görülen bölgeler karantina altına alınıyor.

A+A-

GÖKTÜRK FIRAT - Rize'de vatandaşlardan gelen ihbarları değerlendiren Tarım İl Müdürlüğü Veterinerleri üç ayrı yerleşim biriminde 10’a yakın büyükbaş hayvanda ŞAP virüsü ile karşılaştı.

Yapılan ilk incelemelerde söz konusu hastalık virüsünün Kurban Bayramı nedeniyle bölgede yaşanan hayvan hareketlerinden kaynaklandığı belirtilirken; hastalık belirlenen virüsün ‘O’ tipi Şap virüsü olduğu kaydedildi.

Rize merkeze bağlı bazı köy ve mahallelerde Şap hastalığının belirlendiğini kaydeden Rize Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ilk yapılan tespitlerle Rize merkeze bağlı 2 mahalle ile 1 köyün karantina altına alındığını vurguladılar.

Yapılan ihbarları değerlendiren ve başlatılan çalışmalarda yaklaşık 10 inekte Şap mikrobu belirleyen Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube müdürlüğüne bağlı veteriner hekimler, Dağsu ve Değirmendere Mahalleleri ile Kireçhane Köyünün karantina altına alınmasını sağladı.

Söz konusu hastalığın görüldüğü mahalle ve köylerdeki hastalıklı hayvanlar aşılanırken, dezenfeksiyon ve tecrit çalışmaları ile bu bölgelere büyük baş hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı.

Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Veteriner Hekim Kubilay Tamer, salgının kontrol altında olduğunu, çalışma yapılan bölgelerde yayılmanın söz konusu olmadığını belirterek, "On inekte Şap virüsüne rastlanıldı. İnekler aşılandı. Üç yerleşim birimi karantina altına alındı. Veliköy ve Salaha bölgesi ve Çaykent’ten de bu yönde ihbar aldık. Vatandaşlar sürekli ihbarlarda bulunuyorlar. Ekiplerimiz durumları incelemek için bölgelere gidip gerekli çalışmaları yapıyorlar." şeklinde konuştu.

Çalışma yapılmayan bölgelerde virüs bulaşmanın devam ettiğine ve söz konusu virüsün Kurban Bayramı nedeniyle bölgede yaşanan hayvan hareketleri nedeniyle yayılmış olabileceğine işaret eden Tamer, şu ana kadar ölüm vakasına rastlanmadığını, hastalığın hayvanlarda verim kaybına neden olduğunu ve insanlara bulaşma riskinin olmadığını belirterek; “Yaptığımız ilk ön çalışma sonrasında Ankara Şap Enstitüsüne gönderdiğimiz numunelerin sonuçları elimize ulaştı ve virüsün ‘O’ tipi Şap virüsü olduğu belirlendi. Çalışmalarımızı devam ettiriyoruz, vatandaşlarımızın ihbarları doğrultusunda gerekli önlemleri almaya çalışıyoruz.”dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum