1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize'deki İmam-Hatip skandalının sorumlusu kim?
Rize'deki İmam-Hatip skandalının sorumlusu kim?

Rize'deki İmam-Hatip skandalının sorumlusu kim?

İHL mezunu Cumhurbaşkanının memleketi Rize'deki İmam Hatip ortaokulunda yaşanan skandalla ilgili RİHDER'den sert açıklama:

A+A-

Rize İmam hatipliler Derneği RİHDER Basın ve Halkla ilişkiler yönetim kurulu üyesi Abdullah Saruhan tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Denizciler İmam Hatip Ortaokulu 2013–2014 Eğitim Öğretim yılında Denizciler Ortaokulu bünyesinde açılmış 2014–2015 Eğitim Öğretim yılında Hasan Sağır Anadolu Lisesi Kademeli olarak kapatılıp Denizciler İmam Hatip Ortaokuluna dönüştürülmesi planlanmıştı. Denizciler İmam Hatip Ortaokulunun bina ihtiyacı, Merkez İmam Hatip Ortaokulunun 1200 öğrenci sayısına ulaşması ve talebi karşılayamaması bu okulun dönüşümünü gerekli kılmaktaydı.
2014–2015 Eğitim Öğretim yılında Hasan Sağır Anadolu Lisesi Kademeli olarak kapatılıp geçen yıl açılan Denizciler İmam Hatip Ortaokuluna dönüştürülmesi gerekiyordu. Rize İl müfettişleri 17.06 2014 tarihinde okulun dönüşümüyle ilgili olumlu raporu hazırlamış, ilden okula kontenjan girişi yapılmamış ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 27.06.2014 tarihli üst yazısıyla Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne gönderilmişti. Fakat Ortaöğretim Genel Müdürlüğü yazıya zamanında cevap vermemiş 07.07.2014 itibariyle Ankara merkezden kontenjan girişi yapmıştır. Genel Müdürlük, okul dönüşümünü bekletmiş,  merkezden kontenjan girişi yapmış ve Hasan Sağır Anadolu Lisesinin kademeli olarak İmam Hatip Ortaokuluna dönüşümünü engellemiştir.
Denizciler İmam Hatip Ortaokulu her türlü olumsuz şartlara rağmen geçen yıl 75 öğrenci kaydı yapmış bu yıl Hasan Sağır Anadolu Lisesinin bünyesine taşınmış belirsizlik devam etmesine rağmen 85 yeni kayıt ve 40 nakil öğrenciyle 200 öğrenci sayısına ulaşmıştır. Okulumuz bu sayıya ulaşmasına rağmen Hasan Sağır Anadolu lisesinin müstakil İmam Hatip Ortaokuluna dönüştürülmesi gerçekleştirilmemiştir.
İmam Hatip Ortaokuluna 10 derslik, 2 mescit, 3 idari birim ve toplamda en az 15 birim diğer liseye de en az 20 birim ve toplamda 35 birim gerekmektedir. Mevcut binada 21 derslik, 7 diğer birim ve toplamda 28 birim bulunduğundan iki okulun bir arada eğitim yapması hem kapasite hem de pedagoji açısından imkânsız durumdadır. Milli Eğitim İl Müdürü Hasan Sağır Anadolu Lisesini şartları müsait olan Ali Metin Kazancı Anadolu Lisesine taşımak yerine imam Hatip ortaokuluna mescitleri kapattırarak sınıfları 40 kişilik hale getirerek ve idari odaları kapattırarak eğitime devam etmesini istemiştir. Okulun bahçesi tek olduğundan Liseli öğrencilerin ergen davranışları İmam Hatip öğrencilerini olumsuz etkilemekte yine ayrı kantin imkânı olmadığından öğrencilerin ihtiyacı karşılanamamaktadır. Bu şartlarda eğitim yapmak mümkün değildir.
İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinin tamamı yakın çevreden gelen öğrencilerdir. Hasan Sağır Anadolu Lisesinin öğrencilerinin ise % 90'ı Rize'nin farklı bölgelerinden taşımalı olarak gelmektedir. Bu açıdan Hasan Sağır Anadolu Lisesinin dönüşümü veya taşınması kimseyi mağdur etmemektedir. Puanları eşit olan ve aynı tür iki lise olan Hasan Sağır Anadolu Lisesinin bir katı tamamen boş olan Ali Metin Kazancı Anadolu Lisesine taşınması bu problemi çözecekti. İl Milli Eğitim Müdürü Rize İmam Hatip Lisesinin derslik ihtiyacını gündeme getirerek Ali Metin Kazancı Lisesinin İmam Hatip Lisesine tahsis edildiğini ifade etti. Fakat Vakıflar İlköğretimin arkasında yeni yapılan ve boş tutulan 18 derslikli yeni bina bu ihtiyacı zaten karşılamaktaydı.
Kamuoyunda iddia edildiği gibi İmam Hatip Ortaokulunun sınıfları 13–15 kişilik değildir. Sadece Pedagojik açıdan uyumsuz olan iki sınıf 15 ve 13 kişilik olarak yapılmış bunun dışında bütün sınıflar 20 kişinin üstündedir. Anadolu Lisesinin ise genel olarak 20 kişilik sınıfları olmasına rağmen 4 şubenin sayıları 7–10–13–17 kişiliktir. 23.09.2014 tarihinde Daha önce Hasan Sağır Anadolu Lisesinde beden öğretmeni olarak görev yapmış bir şahıs ve Okuldan eski öğrencisi bayan şahısla öğrencileri provoke etmiş maalesef okuldaki bazı öğretmen ve idarecilerden de destek almış ve eylem gerçekleştirilmiştir. Bu olaydan sonra İmam hatip Ortaokulu öğrencileri dışarı çıkartılmamış veliler okula alınmamış ve hem öğrenciler hem de veliler ciddi travma yaşamıştır. Veliler olay çözülene kadar çocuklarını okula göndermeme kararı almış bir kısım veliler de çocuklarının kaydını okuldan almıştır. İmam Hatip Ortaokulunun öğrenci sayısı maalesef 200'den 160'a düşmüştür.
Kanaatimizce burada asıl suçlu müfettiş raporuna rağmen okula kontenjan girişi yapanlar, olayın çözüm şekli kendisine defalarca söylenmesine rağmen son ana kadar bu problemi bekleten ve üst makamlara yanlış bilgilendirme yapan il milli Eğitim Müdürü ve olayı provoke eden şahıslar ve Bunlara destek veren Hasan Sağır Anadolu Lisesi İdarecileri ve bazı öğretmenleridir. Bizler Bu olaylara sebebiyet verenlerin ve olayların yasal takipçisi olacağımızı ifade ediyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. RİZE İMAM HATİPLİLER DERNEĞİ DENİZCİLER İMAM HATİP ORTAOKULU AİLE BİRLİĞİ
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
9 Yorum