1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize'ye erken uyarı sistemi
Rize'ye erken uyarı sistemi

Rize'ye erken uyarı sistemi

TUBİTAK tarafından yapılacak olan proje ile Rize’ye kurulacak “Afetlerde Erken Uyarı Sistemi” sayesinde sel ve taşkınlar 15 gün önceden bilinecek.

A+A-

Muhammet KAÇAR - İçişleri Bakanlığının Türkiye Afet Bilgi Sistemi projesi kapsamındaki ilk uygulaması olan ve TUBİTAK tarafından yapılacak olan proje ile Rize’ye “Afetlerde Erken Uyarı Sistemi” kurulacak. Türkiye'de ilk, uygulanış bakımında ise Dünyada tek olan sistem sayesinde sel ve taşkınlar 15 gün önceden bilinecek.
Rize’ye kurulması düşünülen Afet Erken Uyarı Sistemi için Valilikte protokol imza töreni düzenlendi. Törene Rize Valisi Kasım Esen, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, TUBİTAK temsilcisi İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Muhammed Şahin ile Meteoroloji, Bayındırlık ve il Sivil Savunma Müdürlüğünden temsilciler katıldı.
Törende konuşan Rize Valisi Kasım Esen, Projede 12 profesör, 6 doçent, 3 yardımcı doçent olmak üzere 40 akademisyen ve 30 mühendisin görev alacağını belirterek “İki yıl sürecek araştırmalar neticesinde Rize'nin jeolojik haritası, jeomorfoloji haritası çıkartılarak heyelan ve su taşkını riski taşıyan tüm noktalar tespit edilecektir. Bu çalışma kurulacak olan meteoroloji erken uyarı sistemi ile birleştirilerek bilgisayar ortamında erken uyarı sistemi haline dönüştürülecektir." dedi. Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcısı ise yaptığı konuşmada, erken uyarı sistemi sayesinde Rize'de her yıl sel ve heyelanlardan dolayı yaşanan can kayıplarının ortadan kaldırmasını umut ettiklerini söyledi.
TUBİTAK temsilcisi Prof. Dr. Muhammet Şahin ise yaptığı konuşmada, TÜBİTAK tarafından finansa edilen bu projenin Türkiye ‘de ilk uygulanış bakımından ise dünyada tek olduğunu söyledi. Şahin, “Kurulacak bu sistem heyelan ve su taşkınlarını 15 gün önceden bize bildirecektir. Proje kapsamında özellikle Coğrafi Bilgi sistemleri, uzaktan algılama ve meteorolojik erken uyarı sistemleri kullanılarak Rize ilini etkileyebilecek afetler karşısında insan kaybının ve maddi zararın en aza indirilmesi için gerekli bir sistemin kurulması planlanmaktadır. Proje 2002 yılında İç işleri Bakanlığı için İTÜ tarafından üretilen Türkiye Afet Bilgi Sistemi projesinin kapsamındaki ilk uygulama olacaktır” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından TUBİTAK, Rize Valiliği ve Belediye Başkanlığı arasında Afet Erken uyarı sistemi protokolü imzalandı. 6.5 Milyon YTL ‘ye mal olacak projenin maliyetini TUBİTAK karşılayacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız