1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Sünnet için genel anestezi istedi!
Sünnet için genel anestezi istedi!

Sünnet için genel anestezi istedi!

Rize Hastanesi Çocuk Cerrahi Bölüm Başkanı Doç. Dr. İrfan Serdar Arda, toplu sünnet organizasyonlarını eleştirdi, yasaklanmasını istedi!

A+A-

Geçen yıl yaptığı toplu sünnet açıklamalarıyla tepki çeken Rize Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahi Bölüm Başkanı Doç. Dr. İrfan Serdar Arda, bu yıl da sahnede.

Geçen yıl yaptığı açıklamada, son yıllarda toplu sünnet uygulamasının giderek yaygınlaştığı, belediyeler, vakıflar ve bazı derneklerin organizasyonunda, onlarca çocuğun aynı anda sünnet edildiğini, toplu sünnetler için ihale açıldığını öne süren Rize Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahi Bölüm Başkanı Doç. Dr. İrfan Serdar Arda tepki çekmişti.

Bu yıl da iddialarını bir adım öne taşıyan Arda, toplu sünnet organizasyonlarının yasaklanmasını istedi.

Belediyeler ve bazı yardım kuruluşlarının öncülük ettikleri "toplu sünnet" olaylarının iyi niyetle yapılmasına rağmen doğru olmadığını öne süren Erda, "Bilindiği gibi bu uygulamada aynı anda onlarca çocuk törenle sünnet edilmektedir. Ne kadar iyi niyetle düzenlenirse düzenlensin toplu sünnet hem uygulama hem de sağlık açısından son derecede sakıncalıdır. Öncelikle, çok sayıda ilaç ve cerrahi aygıtın kullanılması gereken bir uygulamada hijyen ve steril cerrahi uygulama kurallarından bahsedebilmek olanaklı değildir. Daha da önemlisi, çocukların karşılaştıkları ruhsal travmadır. Sırasını bekleyen ve kendinden önceki çocuklara yapılan işlemi gören bir çocuğun hissedeceği korku ve heyecanı tahmin edebilmek bile zordur. Bu tür uygulamalar ileride doktor ve hastane korkusunun gelişmesindeki en önemli etmendir. Bu nedenle toplu sünnetlerin kesinlikle ilgili idari makamlarca yasaklanması gereklidir." dedi.

Sünnetin cerrahi bir işlem olduğunu, küçük de olsa bir ameliyat olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Arda, iddialarını bir adım daha öne taşıyarak sünnet olan çocukların genel enestezi ile bayıltılarak bu işlemin yapılması gerektiğini öne sürdü.

Genel anestezi konusunda vatandaşlarda "ya hastamız masadan kalkamazsa" şeklinde Yaygın ve yanlış bir kanı olduğunu belirten Arda, "Günümüzde gerek ameliyathane ve anestezide kullanılan aygıt ve araçlar gerekse uygulanan ilaçlar o denli gelişmiştir ki genel anestezi küçük cerrahi işlemlerde dahi güvenle uygulanabilmektedir. Genel anestezinin başlıca iki avantajı vardır. Çocuk her ne kadar hazır olsa da yapılacak işlem sırasında herhangi bir şey hissetmeyeceği için duyacağı kaygı en aza inecek ve kendine geldiğinde huzurlu olacaktır. Cerrahi bir işlem olan sünneti yapan kişi daha rahat ve daha hızlı hareket edebilecektir. Genel anestezi uygulanmadan yapılan sünnetlerde çocukların kaygıları daha fazla olmakta, işlem sonrası iyileşme süreçleri de uzamaktadır. Bu çocuklar, işlem sırasında acı duymasa da hareketsiz kalmaları için ellerinden ve kollarından tutulması daha büyük kaygı ve korku duymalarına neden olmaktadır. O nedenle işlem öncesinde çocukların özel ilaçlarla sakinleştirilmeleri ya da genel anestezi uygulanması tercih edilen yöntem olmalıdır. " ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
6 Yorum