1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Tarihi taş camiye plastik pencere takılırsa!
Tarihi taş camiye plastik pencere takılırsa!

Tarihi taş camiye plastik pencere takılırsa!

Rize'nin Pazar ilçesi Yücehisar köyündeki tarihi taş camisinin yenilenen pencereleri plastik çatısı da sacdan yapılınca yöre sakinlerinin tepkisini çekti!

A+A-

Tarihi eserlerin özünü bozan yenileme çalışmaları tepki çekiyor. 

cami3-016.jpg

Tarihi Ciha Kalesinin de bulunduğu Rize'nin Pazar ilçesi Yücehisar Köyü Carişka mahallesindeki 1800’lü yıllardan kalma minaresiz taş caminin pencere ve çatısında kullanılan malzemeler tepki çekti.

cami2-018.jpg

Taş caminin yenilenen pencerelerinin plastik, çatısının ise sac ile değiştirilmesine tepki gösteren yöre sakinlerinden Atıf Özgüven, “İstanbul’da yaşıyor olmamız mirasçısı, hatta ortağı olduğumuz tarihi eserlere karşı yapılan yanlışlıklara da kayıtsız kalmamızı gerektirmiyor. Rize Valiliği ve İl Kültür Müdürlüğüne fotoğraflarla durumunu bildirdim. Çözüm bulunup turizme kazandırılmasını istediğimiz cami, Rize'nin Pazar ilçesi Yücehisar köyü Çarişka mahallesinde bulunan ve tarihi Ciha kalesine giden yol üzerindedir. 1870 yılında minaresiz tarzda Kırım Osmanlı mimari tarzı inşa edilmiş. Hatta Rus işgali sırasında Rus askerlerinin burada konakladığı söylenir. Böyle talihsiz bir kaderi de olan kesme taştan yapılan bu tarihi camiye bitişik nizam betonarme cami müştemilatını hangi kurum yapılmasına ön ayak olmuşsa bugün bunu kabul edebilmek tarihe kültüre ihanetten başka bir şey değildir. Müştemilat gibi bir şeye ihtiyaç varsa mimari dokuya uygun caminin tarihi dokusunu bozmayacak bir biçimde yapılabilir. Taş camiye pimapen pencere takılmış! Memleketin her tarafı kestane ağacıyla dolu. Oradaki mezar taşlarına bakın kaç yüzyıllık? Taş caminin üstündeki alaturka kiremitleri kaldırıp taş yapının üstüne sac koymak neyin nesidir anlamakta zorlanıyorum. Çarişka'nın tepesindeki Ciha kalesini restore ediyorlar, o kaleye giden yol üzerinde bulunan bu caminin içler acısı durumunu kime nasıl açıklayacaklar? O lojman yıkılmalı, müştemilata ihtiyaç varsa başka bir alanda tarihi dokuya uygun inşa edilmeli. Caminin restore edilmesi gerekiyor. Çatısına alaturka kiremit konsun, çevre düzeni yapılsın. Bunlar yapıldığında şu an restore edilen Ciha Kalesi de anlam kazanacak.” dedi. 

cami1-017.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
12 Yorum