1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. Uçağa otomobil benzini koymuşlar
Uçağa otomobil benzini koymuşlar

Uçağa otomobil benzini koymuşlar

Trabzon'da düşen uçakta yüksek oktanlı yakıt yerine otomobillerde kullanılan 98 oktanlık kurşunsuz benzin kullanıldığı ortaya çıktı! VİDEO

A+A-

Sır aydınlanıyor

      İran'ın Tebriz kentine gitmek için havalandıktan sonra kaybolan özel uçağın enkazı bulundu. Uçakta ölen Pakistanlı Bhangoo'nun emekli bir general olduğu belirlendi

Trabzon'da, geçen pazar İran'ın Tebriz kentine gitmek üzere havalandıktan sonra radardan kaybolan özel uçağın enkazı bulundu. Dağa çarptığı sanılan uçaktaki İngiliz pilot Michael Newman ile emekli general olduğu öne sürülen Pakistanlı Zakaullah Bhangoo'nun öldüğü açıklandı.
      Ankara'dan perşembe günü Trabzon Havalimanı'na gelen İngiliz GXX tescil işaretli, Sky Arrow 650T tipi tek motorlu özel uçak, hava koşullarının düzelmesini bekledikten sonra pazar sabahı Tebriz'e gitmek üzere havalandı. Ancak Trabzon'un Çaykara ve Sürmene ilçeleri arasında radardan kaybolan uçağın ineceği alana ulaşmadığı öğrenilince, Sivil Savunma ve jandarma ekipleri arama çalışmaları başlattı. Havadan da destek verilen çalışmalara katılan helikopterlerden biri dün Köprübaşı ilçesi Sıcakoba Yaylası'nda uçağın enkazını tespit etti.
      Uçak neden düşmüş olabilir?
      TRABZON'dan kalktıktan sonra Köprübaşı İlçesi'nde ağaçlık alana çakılan İngiliz uçağı ile ilgili araştırma yapan kaza kırım ekibi, benzin istasyonundan alınan yakıtın kalitesizliği nedeniyle kazanın meydana gelme ihtimalini de araştırıyor.
      Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne (SHGM) bağlı Kaza Kırım Ekibi uzmanları, kazayla ilgili olarak şu varsayımlar üzerinde duruyor:
      1. KALİTESİZ YAKIT: Trabzon Havaalanı'nda piston motorlu pervaneli uçakların kullandıkları yüksek oktanlı uçak yakıtı bulunmuyor. Tebriz uçuşu öncesinde İngiliz pilotların yakıtı benzin istasyonundan aldığı öğrenildi.
      SHGM uzmanları, benzinin kalitesiz olması nedeniyle uçuş sırasında motorun boğulmuş, durmuş veya uçağı taşıyacak gücü sağlayamadığı varsayımı üzerinde duruyor. Motorun teklemesi nedeniyle pilotların ormanlık araziye mecburi iniş denedikleri ihtimaller arasında. Uzmanlar bu ihtimalleri incelenmek üzere enkazdan yakıt örneği aldı.
      Ancak bu tür hafif uçaklar, aynı zamanda otomobillerde kullanılan benzinle sorunsuzca çalışabiliyor. Uzmanların verdiği bilgiye göre Sky Arrow tipi uçakta bulunan Rotax 912S tipi motor normal otomobil yakıtıyla yüzde 5 gibi çok az performans kaybı yaşayarak sorunsuzca uçabiliyor.
      2. KÖTÜ HAVA KOŞULLARI: SHGM uzmanlarının üzerinde durduğu bir başka varsayım ise uçağın bölgede hakim olan kötü hava koşulları nedeniyle düşmesi.
      Uzmanlar, pilotların yoğun sis veya bulut tabakası içine girdiklerini, önlerini görememeleri nedeniyle çakılmış olabilecekleri ihtimali üzerinde duruyor. Bu tür küçük uçaklar havacılıkta VFR olarak adlandırılan görerek şartlarda uçuyor.
      Bulut içinde uçabilmek için uçakta IFR olarak adlandırılan özel göstergeler, buz kırıcıları bulunması gerekiyor. Ancak Sky Arrow tipi çok hafif sınıftaki bu uçakta IFR uçuş gerçekleştirecek ekipman bulunmuyor.
      3. PİLOTLAR VERTİGO MU OLDU? Uçağın vuruş pozisyonu itibari ile pilotların bulut içinde 'vertigo' olarak adlandırılan kontrol kaybı yaşamış olabilecekleri ihtimaller arasında.
      4. BUZLANMA: Küçük uçakların bulut içinde uçmaları çok tehlikeli. Uçağın kanatları hızla buzlanarak sürtünmenin artması nedeniyle bir süre sonra motor gövde ve kanatları taşıyamaz hale geliyor.
      5. ARAZİYİ BİLMİYORLARDI: SHGM uzmanları, pilotların araziyi ve coğrafi yapıyı bilmedikleri için bölgede giderek kötüleşen haa koşullarından kaçınamadığı ve Sıcakoba Yaylası'ndaki vadilik alana çakılmış olabileceği üzerinde duruyor.

     
      Tebriz uyardı

      Karadan bölgeye ulaşan ekipler, ilk belirlemelere göre, dağa çarparak düştüğü sanılan uçağın enkazında Pilot Newman ile Bhangoo'nun cesediyle karşılaştı.
      Bölge güvenlik çemberine alınarak enkazda inceleme başlatılırken cesetler Trabzon'a getirildi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de enkazın bulunduğu yere bir kaza-kırım heyeti gönderdi.
      Trabzon Valisi Nuri Okutan, hava koşulları nedeniyle önceki gün havadan istenilen şekilde arama yapamadıklarını, dün havanın berraklaşmasıyla enkazın tespit edildiğini belirterek, "Kaza geçirip geçirmedikleri belli değildi. Tebriz'in uyarısına bağlı olarak, 'Bizim burada mı acaba, radardan çıktıktan sonra kaza mı geçirdi' şeklinde muhtemel yerleri araştırdık" dedi. Kaza yapan uçağı sis nedeniyle ancak sinyallerle tespit etmenin mümkün olduğunu da kaydeden Okutan, "Bölgeye iki kez uçaklar geldi. Onlar bulamadı, bizzat arama helikopteri buldu" diye konuştu.
     
      İstihbarat bilgisi yok

      Teknik çalışmalara başlandığını, uçağın düşüş nedeninin araştırıldığını kaydeden Okutan, uçaktaki ölen iki kişinin istihbaratçı olup olmadıkları yönündeki sorulara da "Diğer boyutları ile ilgili elimizde bir bilgi yok. Bizdeki kayıtlar tamamen pasaport kayıtları" yanıtını verdi.
     
      General Bhangoo Müşerref'i taşımış

      Pakistan asıllı Zakaullah Bhangoo'nun, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile sürgünde bulunan eski başbakanlar Benazir Butto ile Nawaz Şerif'in eski pilotu olduğu öğrenildi. Pakistan Büyükelçiliği yetkilileri, Bhangoo'nun () Pakistan Kara Kuvvetleri'nde tümgeneral seviyesine kadar yükseldikten sonra 5 yıl önce emekli olan bir kara hava pilotu olduğunu belirtti.
      Yıllarca ülkesinin liderlerini taşıyan VIP uçaklarını uçuran Bhangoo'nun, emekli olduktan sonra hobi olarak uçmaya devam ettiğini belirten Pakistanlı kaynaklar, "Bu kaza da Bhangoo'nun İngiltere'den Pakistan'a uçuşu sırasında gerçekleşti. İngiltere'den Ankara'ya, Ankara'dan da Trabzon'a geçmiş, Trabzon-Tebriz güzergâhının ardından Pakistan'a gitmeyi planlıyormuş" bilgisini verdi. Bhangoo'nun oğullarının da Pakistan ordusunda subay olarak görev yaptığı bildirildi.
     

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız