1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Ülkücü Yaşar: Ben artık CHP'liyim!
Ülkücü Yaşar: Ben artık CHP'liyim!

Ülkücü Yaşar: Ben artık CHP'liyim!

Altı yaşındayken İşçi Partisi bildirisi dağıtan, sonra MHP ve ANAP'ın arasında yer alan Yaşar Okuyan, babasının partisine nasıl döndüğünü anlattı.

A+A-

Rize Çayeli Büyükköy’den,Yalova ya yerleşen bir ailenin çocuğu olarak 1949'da İstanbul'da doğdu. Henüz altı yaşında İşçi Partisi bildirisi dağıtan, sonra da MHP'nin ve ANAP'ın önde gelen isimleri arasında yer alan Yaşar Okuyan’ın genel başkanlığını yaptığı Hürparti, CHP’ye katılma kararı aldı ve o da sosyaldemokrat oldu. Okuyan, MHP’den CHP’ye uzanan siyasi çizgisini “ulusal ittifak arayışı” olarak değerlendirirken, “Ben MHP’li olduğum zaman 14 yaşındaydım. 21 yıl ANAP’ta bakanlık dahil her görevi yaptım, nedense bunlar unutuluyor” dedi.
Artık CHP’li olan Okuyan, Gazeteport’a ilginç açıklamalarda bulundu. CHP ile 2 yıldır işbirliği ve görüş alışverişi içinde olduğunu belirten Okuyan, Rahşan Ecevit’in “sağda ve solda ittifak arayışı” çerçevesinde yaptıkları ziyaretlerin içinde aktif olarak yer aldıklarını anımsattı. Deniz Baykal ile sık sık bir araya geldiklerini ve görüş alışverişinde bulundukların belirten Okuyan, “DSP ile bütünleşme ve seçim işbirliğine yönelik naçizane katkılarım da olmuştur. Geldiğimiz nokta, dünden bugüne çıkmış bir olay değildir” diye konuştu. Baykal’ın siyasi yelpazedeki dağılmışlığa dikkat çektiğini ve birlik çağırısı yaptığını anımsatan Okuyan, “Biz ulusal ittifak çalışması yapmak istedik” dedi.
BEN ARTIK CHP’LİYİM
Okuyan, MHP’den CHP’ye uzanan siyasi sürecini de şöyle anlattı: “Bu konu yanlış değerlendiriliyor. Ben ANAP kurulduğundan bu yana 21 yıl bakanlıktan, genel sekreterliğe kadar pek çok kademede görev yaptım. 1964 yılında 14-15 yaşındaydım ve o zaman MHP’liydim. 1980 ihtilaline kadar da MHP’li olarak kaldım. Son üç yıldır da Hürparti’nin genel başkanlığını yaptım. Ama ne hikmetse, ANAP’a verdiğim yıllar hep unutuluyor. Gelinen noktada, cumhuriyet kazanımları tehlike altına girmiş, ulus devlet parçalanma noktasına gelmiş. CHP cumhuriyeti kuran, ülkeye demokrasiyi getiren parti. Ben de artık CHP’liyim.’’

CHP Genel Başkanı Baykal’ın kendisine milletvekili olması için çağrı yaptığını, ancak kendisinin “kurumsal birleşmeye” evet dediğini ifade eden Okuyan, “Partimizin Merkez Karar Yönetim Kurulu’na da karar aldırdıktan sonra birleşme kurultayımızı toplayıp CHP çatısı altında buluşacağız” dedi.

BABASI DA CHP’LİYDİ
Yaşar Okuyan, Rize Çayeli Büyükköy’den,Yalova ya yerleşen bir ailenin çocuğu olarak 1949'da İstanbul'da doğdu. İstanbul Gazetecilik Yüksek Okulunu bitirdi. Politikaya MHP’de başladı. Genel Sekreter Yardımcılığı yaptı. Alpaslan Türkeş’in en güvendiği isimlerden biriydi. 12 Eylül’de tutuklandı ve MHP davasında idam istemiyle yargılandı. O günlerde Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri mahkemesinde MHP davasını izleyen Gazeteci Yavuz Donat, Okuyan ile ilgili ilginç bir anısını Gazeteport’a şöyle anlattı: ‘’ Duruşma salonunda biz gazeteciler ön tarafta otururduk. Sanıklar da yan tarafımızda sıralanırdı. Yaşar Okuyan ile duruşmalarda sık sık göz göze gelirdik. 12 Eylül öncesinden gazeteci politikacı dostluğu çerçevesinde yakın tanışırdık. Ben mahkeme salonunda Okuyan ile gözgöze gelince, (seni asacaklar) anlamında iki elimi boğazıma götürürdüm. Ya da bir kağıda idam sehpası çizer, Okuyan’a gösterirdim. O da hakimlere farkettirmeden sağ elinin baş ve işaret parmağı ile sanki ateş ediyormuş gibi bana doğru işaret yapardı. Zor günlerdi ama, iki eski dost olarak duruşma salonunda da birbirimize böyle espriler yapabilirdik’
ECEVİT İLE PİNG PONG
Okuyan tutuklu kaldığı yıllarda Ordu Dil İstihbarat Okulundaki bir başka tutuklu Bülent Ecevit ile ping pong maçı da yapıyordu. Yargılama sona erince yeniden politikaya döndü ve ANAP’ı tercih etti. 20. Dönemde Yalova Milletvekili seçildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptı. Mesut Yılmaz’a çok yakın bir isim oldu. 1970’li yılların başında MHP’de politikaya başladığında, kardeşi Arif Okuyan ise TKP’liydi. 'Faşist bir ağabeyim olduğu için utanıyorum' açıklamaları yapan Arif Okuyan, bu nedenle soyadını da (Ekim Devrimi'ne gönderme yapacak şekilde) değiştirdi ve Arif Ekim oldu. Yıllar sonra o da ağabeyi gibi ANAP’lı oldu.
TÜRKEŞ’E EKMEK-SÜT
Okuyan henüz 14 yaşındayken yaz aylarında Yalova'da kalan Alpaslan Türkeş'e ekmek-süt götürüyordu. 12 Eylül sonrasındaki ilk üç gün ise Alpaslan Türkeş'i saklamak için arkadaşı Halil Şıvgın'ın evine götüren de yine o oldu. Bir ilginç bilgi ise Okuyan'ın babası da eski bir CHP yöneticisiydi… Baba Okuyan 1950'li yıllarda İstanbul CHP Fatih ilçe yöneticisiydi. Okuyan yıllar sonra babasının partisine dönmüş oldu.
Gazeteport

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
6 Yorum