1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Yıkılan bina enkazındaki ihmaller
Yıkılan bina enkazındaki ihmaller

Yıkılan bina enkazındaki ihmaller

Rize’de dün kendiliğinden yıkılan dört katlı binanın enkazında yapılan teknik incelemede ihmaller ortaya çıktı.

A+A-

Rize’nin Yağlıtaş mahallesinde geçtiğimiz gün kendiliğinden çöken İbrahim Kaplan’a ait beş katlı binanın yapımında teknik ihmaller olduğu anlaşıldı. İnşaat Mühendisleri Odası Rize Şubesi tarafından çöken binada teknik inceleme yapıldı.

Konuyla ilgili olarak İnşaat Mühendisleri Odası Rize Şubesi tarafından yapılan basın açıklamasında, binanın yanlış bir zeminde yanlış bir teknikle inşa edildiği belirtilerek, “Ruhsat alınmadan inşa edilen bina 1980 yılında iki kat olarak planlanmış ve yapılmıştır. İnşaatın kolonlarında 10’luk demir kullanılmıştır. Arazinin yapısına göre hafriyattan kaçılıp kademeli temel yapılmış ve sağlam zemine ulaşılmadan bina kurulmuştur. Arazi sahiplerinin ifadesinden öğrendiğimiz kadarıyla mevcut binanın altından zamanında su çıkmaktaymış. Arazide gözlemsel olarak yapmış olduğumuz incelemede; binanın oturduğu zeminin ve çevresinin dolgu toprak olduğu ve heyelana elverişli bir yapı sergilediği kanaatine vardık. Daha sonra ilave olarak yapılan 2,5 kat binayı aşırı derecede yüklemiş olup, kolon kiriş ve döşemede yeteri çap ve miktarda donatı olmadığı ve beton kalitelerinin çok düşük olması nedeniyle zeminde oluşan yer altı su seviyesinin değişimli zeminde kaymalara neden olmuş bina öne hareket ederek kendisini taşıyamadığından çökmüştür” denildi.

30201

İnşaat Mühendisleri Odası Rize Şubesi’nden yapılan açıklamada, yöredeki bir çok binanın benzer durumda olduğu belirtilerek “Bu binalarda gerekli tedbirler alınmadığı takdirde daha kötü neticelerle mal ve can kaybının olabileceği kaçınılmaz bir gerçektir. Yetkililerin, başta Rize Belediye Başkanlığı, Rize Valiliği ve ilgili kurum ve kuruluşların gerekli tedbirleri alması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız