1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMA

  3. Arı ölümleri abartılıyor mu?
Arı ölümleri abartılıyor mu?

Arı ölümleri abartılıyor mu?

Son günlerde arı ölümleri ile ilgili yapılan spekülatif haberlerin maksatlı olduğu ve bal tüccarları tarafından yayıldığı bildirildi.

A+A-

Bu yıl yaşanan arı ölümlerinin her yıl ortalama görülen arı ölümleri kadar olduğu ve oluşturulan spekülasyonların arkasında bal ithalatı yapmak isteyen firmaların bulunduğu belirtildi.
Trabzon Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zekiriya Aydın, son günlerde kamuoyunu meşgul eden "Dünyada arılar yok oluyor. Türkiye'de arı kalmadı" şeklindeki haberlerin kasıtlığı çıkartıldığına inandıklarını söyledi. Trabzon Arı Yetiştiricileri Birliği olarak bu konuda büyük üzüntü duyduklarını ifade eden Aydın, "Tüm arı işletmelerinde yıllar içersinde ortalama dikkate alındığında yüzde 10 kayıplar, normal kabul edilen ve her yıl olan olağan kayıplardır. Ancak 2006 yılı son 30 yılın en balsız yılı oldu. Arıların balsız kalması ve son baharda yaşlı arılarla kışa girilmesi, kalitesiz ana arı üretimi, yeteri kadar besleme, bakım ve varoa ile iyi mücadele yapılamaması sonucu ölüm oranları, yüzde 13-15'e yükselmiştir. Yurdumuzda bu yıl sadece Hatay ilinde arı ölümleri yüzde olarak biraz daha fazla görülmüştür. Türkiye'de koloni adedi 4.5 milyon civarındadır. Yüzde 10 ölüm hesap edilince 45 bin gibi bir rakam ortaya çıkmaktadır. Bu her yıl ortalama görülen bir rakamdır. Arı ölümü kolay olduğu gibi çoğalması da kolay olan bir hayvandır" dedi.
"Oluşturulmak istenen spekülasyonların arkasında Merkez Birliğimizin araştırması sonucunda bal ithalatı yapmak isteyen firmalar bulunduğu ortaya çıkmıştır" diyen Aydın, "Dolayısıyla Türkiye'de Arıcı Birlikleri'nin kurulmasıyla yapılan çalışmalar neticesinde Türk arıcısının bal pazarı problemi çözümlenme yoluna gitmişken, bu ve buna benzer haberlerin kimlere hizmet ettiği veya edebileceği açıkça ortadır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, Şubat 2006'da yaptıkları iş birliği sonucu bu kayıpları en az indirme çalışmalarını hala sürdürmektedir. Böyle arıların ölümü ve gizemli kaybolması söz konusu olsaydı bunu ilk haber alan Arıcı Birlikleri ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olacaktı" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
6 Yorum