Batum'da bir Ramazan günü
Kabuk değiştiren Gürcistan'da Müslümanlar Ramazan'da ne yapıyor? İşte Batum'da bir Ramazan günü yaşananlar:
Gürcistan Müftüsü Cemal Paksadze, Gürcistan'da Ramazan ayında yaşanan güzelliklerden bahsederek tüm dünya ve Türkiye Müslümanlarına selamlarını gönderdi.
Batum Merkez Camii’nde açıklamalarda bulunan Gürcistan Müftüsü Cemal Paksadze, Gürcistan’da son yıllarda çok büyük ve önemli gelişmelerin yaşandığını belirterek, bunda çok büyük payı olan Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ve Acara Özerk Bölgesi Hükümet Başkanı Levan Varshalomidze’ye Müslüman toplumu olarak teşekkür etti.
Müftü Paksadze, “Burada Ramazan ayı çok güzel bir şekilde yaşanıyor. Biz bu güzel ortamın oluşmasında çok önemli payı olan Devlet Başkanımız Sayın Mihail Saakaşvili ve Acara Özerk Bölgesi Hükümet Başkanı Levan Varshalomidze’ye teşekkür ediyoruz.” dedi
GÜRCİSTAN’DA DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI KURULDU
“Gürcistan Parlamentosu verdiği karar ile biz Müslümanlara da statü verdi.” diyen Gürcistan Müftüsü Cemal Paksadze, “Diyanet İşleri Başkanlığı kuruldu. Ben şu anda Gürcistan Müftüsü olarak görev yapıyorum. Daha önce böyle bir statü yoktu. Biz Gürcistan Müslümanları olarak her zaman barış, dostluk, kardeşlik duyguları içinde yaşıyoruz. Bizim diğer dinlere mensup kardeşlerimizle bugüne kadar hiç problemimiz olmadı. Birbirimize hep saygı, sevgi, hoşgörü penceresinden baktık. Geçmişte olduğu gibi aynı duygularla yaşamaya da devam edeceğiz. Gürcistan’dan Hac farizası için Kutsal Topraklara bazı nedenlerden dolayı gidemiyorduk. Bu nedenlerden birisi maddi imkansılıklar, diğeri de bizim Suudi Arabistan’dan kotamız yoktu. Biz bu yıl müracaatımızı yaptık. İnşallah önümüzdeki günlerde Arabistan hükümetinin ne kadar sayı vereceklerini öğreneceğiz. Gürcistan’da 250 din görevlimiz var. Türkiye Diyanet Başkanlığının çok büyük yardımlarını görüyoruz. Türkiye’nin Gürcistan Din Ataşesi Sayın Ahmet Erdem’in önemli desteklerini görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
BATUM MERKEZ CAMİİ 1866 YILINDA YAPILMIŞ
Batum Merkez Camii’ni yapım yılının 1866 olduğunu söyleyen Gürcistan Müftüsü Cemal Paksadze, “Tadilatlar görmüş, tarihi bir camimizdir. Gürcistan’da inananlar, bütün dinler için söylüyorum inandığı dinde özgürce ibadetini yapar. İbadethaneler inananlara açıktır. Örneğin burada bir cami var. Kim namaz kılmak isterse kimseye sormadan özgürce namazını kılabilir. Burası Allah’ın evidir. İbadet için kimseden izin almak gerekmez. Ramazan dolayısıyla camimizde bazen yer bulunamıyor. Çok kalabalık bir cemaat oluşuyor. Camimiz birçok bölümden oluşuyor. Ek namaz kılma yerleriyle birlikte avlu dahil toplamda 3 bin kişi aynı anda namaz kılabilecek bir alanımız var. Cuma günleri minareden hoparlörle ezan okunuyor. Minare sonradan yapıldı. Boy olarak 48 metre yüksekliğindedir.” dedi.
HER ZAMAN TİKA’NIN DESTEKLERİNİ GÖRÜYORUZ
Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının (TİKA) kendilerine çok büyük destekleri olduğunun altını çizen Gürcistan Müftüsü Cemal Paksadze “Camilerimizin onarımı olsun, diğer ihtiyaçlarda da her zaman yanımızda oluyorlar. Ramazan boyunca iftar yemeği çıkarıyoruz. İftarımıza oruç tutmuş, o an evine gidemeyecek olan bütün Müslümanlar davetlidir. Yemek olarak, sulu köftemiz, helva, limonata ve armut suyumuz, karpuzumuz var. Allah bereket versin. Biz bunları huzurlu, güvenli, bereketli bir ortamda yiyebiliyoruz. Ancak Somali’deki ve diğer aç Afrika ülkelerindeki Müslümanlar aklımıza geldiğinde boğazımızda bir düğümlenme oluyor. Biz de Gürcistan Müslümanları olarak Afrika için yardımlar topladık. İhtiyacı olan kardeşlerimize göndereceğiz. Bizim dinimiz komşusu açken kendisinin tok olmasını normal karşılamıyor. Bunun İslamiyet’le bağdaşmadığını hadislerle, ayetlerle bizlere anlatıyor. Onun için komşusunun hangi dinden olduğu, kim, ne olduğunu sormuyor. İnsanı soruyor.” şeklinde konuştu.
İFTARDA ÖNCE AKŞAM NAMAZI KILINIYOR, SONRA İFTAR AÇILIYOR!
Gürcistan’da iftar ve akşam namazı ise Türkiye’den az farklı. İftar zamanı geldiğinde Gürcistan Müftüsü Cemal Paksadze ezan okuyor ve orada önce akşam namazı kılınıyor, ardından oruç açılıyor. Namazda her yaştan insan var. Kadın cemaat sayısı erkek cemaat kadar var. Cami son derece temiz ve bakımlı. Geçen yıl tamamlanan şadırvanın etrafında oturaklar konmuş. Burada büyükler oturuyor. Caminin avlusunda oturmaktan büyük mutluluk duyan yaşlılar, Türkiye’ye ve bütün dünyaya selam gönderiyor. Barış, kardeşlik, huzur dolu bir dünya diliyorlar. Açlığın olmadığı, kimsenin savaşlarda ölmediği, hoşgörünün zirvede olduğu, herkesin herkese saygı duyduğu bir dünya diliyorlar. İftar yemeğinin ardından yemek duası yapılıyor.
TERAVİH NAMAZINA ERKEK CEMAAT KADAR KADIN CEMAAT GELİYOR
Teravih namazına çok sayıda Müslüman hızlı adımlarla Merkez Cami’ye geliyorlar. Kapıda özürlü aracıyla bir Müslüman aracının üzerinde namaz kılıyor. Tekerlekli araç içeri girmediği için buradan kılmayı tercih ediyor. Batum Merkez Cami’nin etrafında genellikle Türkiye’den Batum’a gelip iş yapan esnaflar yer alıyor. Lokanta, kasap, fırın, çay ocağı, berber dükkânları var. Türkiye- Gürcistan ilişkileri son yıllarda en yüksek seviyesine çıkmış durumda. Özellikle kimlikle geçiş projesinin yakında başlayacak olması bunun en güzel göstergesi. Türk işadamlarının gerek Batum, gerekse başkent Tiflis’e önemli yatırımları bulunuyor.
BATUM’DAKİ TÜRK GİRİŞİMCİLER HALLERİNDEN MEMNUN
Batum’da esnaflık yapan Türk girişimcilerin Gürcistan’dan son derece memnun olduklarını ifade ediyorlar. İşini düzgün ve güvenilir bir şekilde yapan işletmeler yıllardır burada işlerine devam edebiliyor. Mülk alabiliyor. Her ülkenin anayasası, kanunları, gelenekleri, kültürü farklıdır. Bunlara uyulduğu sürece Gürcistan-Türkiye arasındaki ticaret hacmi katlanarak büyümeye devam edecek gibi gözüküyor. Çünkü onlar Türkiye’ye güveniyor, Türkiye’yi seviyorlar. (08haber)
HABERE YORUM KAT