1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMA

  3. Çaykur'dan YEŞİL ÇAY atağı
Çaykur'dan YEŞİL ÇAY atağı

Çaykur'dan YEŞİL ÇAY atağı

Çaykur, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile tablet yeşil çay, yeşil çay içeceği ve yeşil çay pudrası geliştirme çalışması yürütüyor.

A+A-

Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, ürün yelpazelerini çeşitlendirmek ve tüketiciye farklı tatlar sunabilmek için sürekli çalışma yaptıklarını söyledi.

Yaptıkları çalışmalar sonucunda 2004 yılından bu yana yeşil çay üretimine başladıklarını ifade eden Yüce, ''Yeşil çaya olan talep her geçen gün artıyor. Bunun sonucu olarak biz de yeşil çayla ilgili ürünlerimizde çeşitlendirmeye gidiyoruz'' dedi.

Yüce, ilk önce dökme sade olarak ürettikleri yeşil çayın ardından önceki yıl aromalı yeşil çayı da üretmeye başladıklarını belirterek, ''Bu çalışma ile piyasaya naneli, melisalı, elmalı, limonlu, bergama otlu ürünleri sunduk. Son olarak da bu yıl, organik çay üretme çalışması yaptığımız Hemşin bölgesinde üretilen yaş çaydan geçiş dönemi ürünü olarak, yarı organik 'zümrüt yeşil çay' ürettik. Şu anda piyasada 6 farklı aromada 10 farklı yeşil çay ürünümüz bulunuyor'' diye konuştu.

Yeşil çayda yeni pazar ve tüketici portföyü oluşturmak için sürekli yeni ürünler üzerinde çalıştıklarını anlatan Yüce, şunları söyledi: ''Yeşil çaya her geçen gün artan talep karşısında çayın kalitesinin artırılması ve yeni ürünler geliştirilmesi projeleri yürütüyoruz. Talep ve tüketici tercihleri doğrultusunda yeşil çay üretiminde kapasite artırımının dışında ürünlerimizin çeşitlendirilmesi, ürünlerin paketlerinin yeniden dizayn edilmesi için çalışıyoruz. Son olarak Türk yeşil çayının tüketimini yaygınlaştırmak, yeni ürünler geliştirilmesi amacıyla bilimsel ve teknolojik çalışmalar temel amacıyla bir çalışma başlattık. Bu kapsamda hazırladığımız 'Türk Yeşil Çayının Kalitesinin Artırılması ve Yeni Ürünlerin Geliştirilmesi' projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Bu konuda çalışmalara başlandı.''

Yüce, proje kapsamında dünya piyasasındaki ihtiyaçlar ve tüketim alışkanlıkları dikkate alınarak yeşil çay bazlı katma değeri yüksek alternatif ürünlerin geliştirilmesi çalışması yürütüleceğine dikkati çekerek, ''Bu bağlamda tablet yeşil çay, yeşil çay içeceği ve yeşil çay pudrasının geliştirilmesi çalışması yürütülüyor. Projenin en önemli hedefi yeşil çayı sadece çay olarak tüketmek yerine, diğer tüketim alternatiflerini de hayata geçirerek, rekabet gücünün artırılmasını sağlamak. Projenin yıl sonuna kadar tamamlanarak piyasaya girme aşamasına geleceğini sanıyorum'' dedi.

Yüce, yapılan çalışmanın Türk yeşil çayının yurt içi ve dışında tanınmışlığının ve ihracat potansiyelinin artmasına yardımcı olacağına inandıklarını kaydetti.

DÜNYADA YEŞİL ÇAY ÜRETİMİ
Ekrem Yüce, Japonya'da üretilen çayın tamamen yeşil çaya dönüştürülüp tüketildiğini, Çin'de üretilen çayın yüzde 80'inin yeşil çay olarak işlendiğini, geri kalan kısmının ise siyah çay olarak tüketildiğine dikkati çekerek, ''Dünyada yılda ortalama 700 bin ton yeşil çay tüketilmektedir. Dünyada üretilen çayın 3'te 1'i yeşil çay olarak işlenmektedir. Yeşil çay tüketiminde ülkemiz henüz diğer ülkelerin çok gerisinde'' diye konuştu.

YEŞİL ÇAYIN SAĞLIĞA FAYDALARI
Çaykur Genel Müdürlüğü tarafından Türk yeşil çayı üzerine yaptırılan araştırmalarda, Türk yeşil çayının kalite ve sağlık açısından uzak doğu ülkelerinde yetiştirilen çaylara kıyasla daha sağlıklı olduğunun anlaşıldığını vurgulayan Yüce, şunları şöyle devam etti: ''Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünde yapılan araştırmada, yeşil çayda bulunan antioksidan maddelerinin vücut üzerinde olumlu etkileri bulunduğu tespit edildi. Gıdalarda alınan en önemli antioksidanlar, betakaroten, E ve C vitaminleri. Yeşil çay yaprakları çok önemli bir antioksidan olan EGCG maddesi kaynağıdır. Tıbbi araştırmalar, ne kadar antioksidan alınırsa kanser ve kalp krizine yakalanma ihtimalinin o denli azaldığını ortaya koyuyor. ÇAYKUR olarak yeşil çayın faydalarıyla ilgili araştırmalarımızı sürdürüyoruz.''

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum