1. YAZARLAR

  2. B. Ali KAVALCI

  3. Osmanlı torunu, Cumhuriyet çocuğu
B. Ali KAVALCI

B. Ali KAVALCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Osmanlı torunu, Cumhuriyet çocuğu

A+A-

Bendeniz 60 kuşağı Cumhuriyet çocuğuyum. 29 Ekim 2006, 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet’in 83. yılını kutlamaktan mutluluk duyuyorum.

Peki Cumhuriyet den önce asırlardır neredeyse dünyanın yarısını adalet ve huzurla yöneten Osmanlı Devleti kimdi ? Ve neler yapmıştı da bu kadar uzun yaşamıştı ?

Osmanlı Devleti, farklı din ve milletlere mensup çeşitli unsurlar arasında sağlam bir ahenk tesis etmiştir. İlme, sanata ve insanlığa asırlarca faydalı olmuştur. Sosyal adaleti kurmakla dünya tarihinde, kudretli ve cihanşümul bir siyası varlık göstermiştir.

Endonezya’dan İspanya’ya, Kırım’dan Yemen’e kadar Müslüman milletlerin hamiliğini yapan Osmanlılar, daima mazlumların yanlarında yer almışlar, fetih ettikleri yerlere, hizmetin en üstününü götürmüşlerdir. Fethettiği yerlerdeki insanlar hangi dinden,hangi ırktan olurlarsa olsunlar kimseyi aç ve açıkta bırakmamışlar; herkese giyecek ve barınak temin etmişlerdir. Bu sebeple, Hıristiyan alemi, atalarımız Osmanlı Türkü’nü daima kurtarıcı olarak karşılamıştır.

Osmanlı sultanlarının idealleri, kendi tabirleri ile” Nizam-i alem” “ İ’lay-ı kelimetullah” ve “Kızılelma” fikri üzerinde toplanıyor ve devletin hikmeti vücudu, milli, İslam’ı ve insanı esaslara bağlı bir cihan hakimiyeti düşüncesine dayanıyordu.

Osman Gazi’nin;Gayemiz kuru bir cihangirlik davası değildir” şeklindeki son sözleri,bütün sultanlara rehber olmuş, bu vasiyetten ayrılmamak için gayret sarf etmişlerdir.

Osmanlı sultanları vatanı ve milleti her şeyin üzerinde tutarlardı. Padişahlar Salih, dindar kimselerdi. Bütün ihtişamlarına rağmen Allah’a kullukta, O’na ibadette kusur etmemekte azami dikkat gösterirlerdir.

Ama şu var ki,insanlar gibi devletler de doğar, en olgun seviyesine varır ve yıkılırlar. Osmanlı’da böyle oldu; dört yüz çadırdan ihtişamlı bir cihan devleti doğdu, büyüydü, yirmi milyon kilometre karelik bir coğrafyayı vatan yaptı,medeniyetlerin en güzel ve en üstününü kurdu ve bu kemal noktasından yavaş yavaş zeval çizgisine doğru yürüyüp 20.asrın başlarında tarih sahnesinden çekildi.

Bu devletlerin büyük bölümü günümüzde dahi siyasi istikrarsızlık ve sosyal çatışmalarıyla gündemi meşgul etmektedir. Bu itibarla Osmanlıların huzur ve mutluluk dönemi ile günümüz dünyasını mukayese edenler, “Osmanlı gitti, huzur bitti” diyerek çok çarpıcı bir tarzda farkı yansıtmaktadırlar.

Osmanlıyı aylarca köşemizde yazsak bitiremeyiz. Bu aralar TÜRKİYE Gazetesinin okuyucularına hediye ettiği 2 ciltlik OSMANLI DEVLETİ TEŞKİLATI ansiklopedisini okuyorum, okudukça duygulanıyor, tüylerim diken diken oluyor, onlara dua ediyorum. Bu kıymetli eseri hazırlayan Türkiye Gazetesi Yayınları Ansiklopedi grubuna teşekkürlerimi sunuyorum.

Bu azizi vatanı bize yurt yapan Osmanlı padişahlarımıza ve Cumhuriyetimizin kurucusu M.Kemal Atatürk’e saygı ve hürmetlerimle, Allah’tan rahmetler diliyorum.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum