1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Ayder işte böyle bir yer olacak!
Ayder işte böyle bir yer olacak!

Ayder işte böyle bir yer olacak!

Rize'nin ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası kentsel dönüşümle sil baştan yeniden kurulacak!

A+A-

Ayder Yaylası'nda, TOKİ ve 5 bakanlığın ortaklaşa uygulayacağı, yaz sezonu sonunda başlayacak Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ayrıntıları ortaya çıktı.

ayder13-002.jpg
 
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki turizm merkezi Ayder Yaylası için yaz sezonu sonunda başlayacak olan Kentsel Dönüşüm Projesi hazırlandı. 

yder12.jpg

Çamlıhemşin ilçesindeki dünyaca ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Ayder'i kirlettik, rezil ettik" ifadelerini kullanmasının ardından harekete geçildi.

TOKİ öncülüğünde 5 bakanlığın ortak uygulayacağı Ayder Yaylası Kentsel Dönüşüm Projesi’ne yaz sezonu sonunda başlanacak. En fazla 2 katlı yapıların inşa edileceği projede altyapı ve ulaşım sorunları çözülecek.

ayder11-002.jpg

1987 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla 'turizm merkezi' ilan edilmesinin ardından kaçak ve beton yapıların artmasının önüne geçilemediği Ayder Yaylası, proje sayesinde doğal güzelliğine tekrar bürünecek.

Projeyle birlikte yaylaya araç girişinin sınırlandırılması hedeflenirken, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler 750 kapasiteli katlı otoparka araçlarını bırakabilecek. Otel, pansiyon alanları, seyir terası ve kamp bölgelerinin belirlenen projede Ayder Yaylası’ndan bölgedeki diğer yaylaları geçmek isteyenler için de alt kodda çift yönlü yeni bir yol yapılacak. 

ayder10-002.jpg

Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Ayder Yaylası'nda kimsenin sevmediği görüntü oluştuğunu belirtip, buna çözüm olarak TOKİ'nin güzel proje ortaya çıkardığını söyledi. Yıl sonunda Ayder’e ilk kazmanın vurulacağını kaydeden Bektaş, "Ayder, ülkemizde çok da örneği olmayan bir yayla amaçlı kasaba görünümüne kavuşacak. Projeden umutluyuz; ama yalnız başına bu bir çözüm değil. Mevcut yoğunluğu bölgedeki diğer alanlara yaymak gerekiyor" açıklamasında bulundu. 

yder9.jpg

Ayder Yaylası, Çamlıhemşin ilçesinin 19 kilometre güneydoğusunda, 1350 metre yükseklikte yer alıyor. Fırtına Deresi boyunca eşsiz doğal güzellikler izlenerek ulaşılan Ayder Yaylası, çevresini saran çam ormanları, şelaleler, yöresel mimarideki evler, çiçekler ve bu çiçeklerden elde edilen bal ve şifalı kaplıcayla sırtını Kaçkarlar'a dayamış, çam örtülü yamaçlarla kaplı bulunuyor. Yaz aylarında yerli- yabancı turistler, 55 derece sıcaklıktaki şifalı kaplıca suyundan yararlanıyor. Kaplıca suyunun romatizmal ve iç hastalıklar ile kadın ve cilt hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor. Yaylada trekking, cip safari, foto safari, kampçılık, dağcılık gibi birçok turizm aktivitesi de yapılıyor.

vid1.jpg

ayder8-003.jpg

ayder7-003.jpg

ayder6-003.jpg

ayder5-005.jpg

ayder4-008.jpg

ayder3-012.jpg

ayder2-013.jpg

ayder1-014.jpg

ayder18.jpg

ayder17.jpg

ayder16-002.jpg

ayder15-001.jpg

ayder14-002.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
6 Yorum
İlgili Haberler