1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Çay Taslağı'na bir veto daha
Çay Taslağı'na bir veto daha

Çay Taslağı'na bir veto daha

Rize Barosu Başkanı Avukat Ateş Hatinoğlu, RTB'nin hazırladığı 'Çay Kanun Taslağı'nın son haliyle yasalaşmasının karmaşa doğuracağını iddia etti.

A+A-

Rize Barosu Başkanı Avukat Ateş Hatinoğlu, Rize Ticaret Borsası (RTB)'ınca hazırlanan 'Çay Kanun Tasarısı Taslağı'nın son hali ile yasalaşmasının karmaşa doğuracağını iddia etti.

Hatinoğlu, Rize Barosu toplantı salonunda, RTB tarafından görüş ve fikirleri alınmak üzere kendilerine gönderilen taslakla ilgili basın açıklamasında bulundu. Hatinoğlu, RTB tarafından kendilerine gönderilen taslak hakkında, titiz bir inceleme sonucunda 'Çay sektörünün kısa analizi' ve 'Çay görüşleri' başlıkları altında iki rapor hazırladıklarını belirtti.

Hatinoğlu, ''Yeni bir çay kanunu yanında çay piyasasının çok disiplinli, ciddi ve modern şekilde düzenlenmesi için bir üst kurul oluşturulmasının Türk çayı için vazgeçilmez, hayati öneme sahip olduğunu düşünüyoruz.'' diye konuştu.

Türk çayı ve çaycılığın sorunlarının çok iyi analiz edilmesi gerektiğini ifade eden Hatinoğlu, sivil toplum kuruluşlarının çay kanununa ciddi ve kati bir karşı duruş sergilediklerini söyledi.

Hatinoğlu, şunları kaydetti: ''Kanun tasarısını eleştiren bazı sivil toplum örgütleri, basın organları, siyasetçiler, akademisyenler kanun tasarısı ile ilgili oldukça ciddi, gerçekçi, bilimsel ve hukuki eleştiriler yapmakta ve endişelerini dile getirmektedir. Çay kanunu tasarısı ciddi bir hazırlık ve düşünce ile kapsamlı bir şekilde hazırlandığı halde kanun tekniği açısından oldukça hatalıdır. Kanun tasarısı metninde madde, bent ve fıkra düzenlemesinde bölüm-madde ve kenar başlıklarına dikkat edilmemiş, kanunun sistematiğinde oldukça ciddi hatalar yapılmıştır.''

Tasarının son hali ile yasalaşmasının karmaşa yaratma ihtimalini tetiklediğini belirten Hatinoğlu, şöyle devam etti: ''Tasarının bu hali ile yasalaşması halinde, uygulanması çok zor olduğu gibi bu günden daha büyük bir karmaşa yaratma ihtimali yüksektir. Ancak bir irade belirtme, kamuoyunu ateşleme açısından önemli ve tarihi bir adımdır. Mutlaka desteklenmesi gereken bir süreçtir. Baromuz yönetim kurulu üyelerinin ben dâhil büyük kısmının babaları ÇAYKUR'da çalışmış olup oradan emekli olmuştur. Hepimiz aynı zamanda çay üreticisiyiz. Eğitimimizde ve bu günlere gelmemizde çayın ve ÇAYKUR'un büyük önemi vardır. Bu vesile ile kanun tasarısına karşı haklı eleştirilerin dikkate alınmasını ve gerekli düzenlemelerin yapılarak, kaygıların ortadan kaldırıldığı ideal bir çay kanun tasarısının yasalaşmasını istiyoruz.''

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız