1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. ÇAYKUR ÜRETİCİYİ YOK SAYDI!
ÇAYKUR ÜRETİCİYİ YOK SAYDI!

ÇAYKUR ÜRETİCİYİ YOK SAYDI!

Çaydaki kota ve kontenjanı protesto etmek isteyen üreticinin ‘yaş çay üreticiliği’ iptal edildi! Üretici Çaykur’a ait çay alım evinden geri çevrilerek, yaş çayı alınmadı…

A+A-

Özellikle de bazı özel sektör yaş çay işleme fabrikalarının 2 ay vadeli çay alım fiyatını 1,15 Liraya kadar düşürdüğü son dönemde konulan kontenjan, üreticiyi özel sektöre çay satmaya zorlarken, Çaykur’un bu uygulamasını protesto eden Salarha Çay Fabrikasına bağlı Çaykent Merkez Kokulukaya Köyünden Mustafa Maraş isimli yaş çay üreticisi, önceki hafta, bağlı olduğu alım yerinde bireysel eylemde bulunmuş ve derdini anlatmaya çalışmıştı.

Alım yerinin önünde 3 saat boyunca eylemini sürdüren Maraş, bu süre boyunca yetkili ve etkili hiç kimseye ulaşamayınca, Köy Muhtarı ve diğer üreticilerin sakinleştirmesiyle eylemini tamamlamış ve çay alım yerinde alımlar yeniden başlamıştı.

caykur-001.jpg

Sen misin eylem yapan!

Maraş, eylemini yaptığı 25 Temmuz Cumartesi günü dönüme 15 kilogramdan toplam 348 kilogram yaş çayını satarken; protesto haberlerinin çıkmasının ardından, Çaykur Genel Müdürlüğü’nden geldiği ifade edilen talimatla, ‘Yaş Çay Ürünü Alım Satım Sözleşmesi’ gereği ‘üreticiliğinin’ iptal edildiği bildirildi.

Üreticiliği iptal edildi!

Salarha Çay Fabrikası Müdürlüğü’nden Maraş’a yazılan 30.07.2015 tarih ve 31381 sayılı yazıda, “25.07.2015 Cumartesi günü fabrikamıza bağlı M.K.Kaya alım yerinde randevulu sistemde 15 kilogramdan çay alınmasına ve kontenjan uygulamasına itiraz etmek amacıyla, getirmiş olduğunuz yaş çay vasıtası ile alım yerinin girişini kapatarak yaş çay ürünü alımına 2-3 saat engel olduğunuz tespit edilmiştir. Yaş çay ürünü alım satım sözleşmesi Madde 5-f bendine istinaden yapmış olduğunuz fiilden dolayı üreticiliğiniz feshedilmiştir. Gereğini bilgilerinize rica ederiz” denildi.

Fabrika Müdürü Orman Karabulut ile Yardımcısı İhsan Katmer imzalı yazı ekinde Maraş’a, 01.05.1994’te 2 nüsha olarak imzaladığı ileri sürülen ‘Yaş Çay Ürünü Alım Satım Sözleşmesi’ de imzasız olarak gönderildi.

Yaş çayı alınmadı!

Yazının kendisine 31 Temmuz’da ulaştırıldığını ifade eden Maraş, randevulu sisteme göre Çaykur’a yaş çay satış günü olan, 1 Ağustos Cumartesi günü, topladığı yaş çayının yine 15 kilogramlık kontenjan üzerinden 348 kilosunu Çaykur’a bağlı çay alım yerine götürdüğünü ancak, alım yeri personelinin talimatlar üzerine yaş çayını almadığını ve kendisini geri çevirdiğini kaydetti.

‘Biz sanki başka dünyaların insanıyız!”

Yaklaşık 35 yıldır yaş çay üreticisi olduğunu, aynı zamanda Çaykur Salarha Çay Fabrikasında çalıştığını ve buradan emekli olduğunu anlatan Maraş, “Bugüne kadar böyle bir şey görmedik. Sanki biz başka dünyaların insanıyız. Uğradığımız haksızlığı dile getirdik, tepkimizi gösterdik, suçlu olduk. Bizim gibi kim bilir kaç üretici daha böyle haksızlığa uğruyor, mağdur ediliyor? Zaten kota ve kontenjan uygulamaları, özel sektörün düşük fiyat politikaları nedeniyle sinirlerimiz gerilmiş. Hiç mi kimseye tepki göstermeyeceğiz? Hep mi haklı bu idareci ve yöneticiler? Daha demokrasi bunun neresinde? Hep aynı mı düşüneceğiz” şeklinde tepkisini dile getirdi.

Hastaya yok, gurbetçiye var

 Aynı zamanda kardeşinin kanser hastası olduğunu ve İstanbul’da yatarak tedavi gördüğünü ifade eden Maraş, “Kardeşimin durumu da bizi etkiliyor haliyle. O da yaş çay üreticisi, çayını toplayıp veremiyoruz. Gurbette yaşayıp, turistik gezi için gelen, aradan da çayını toplayanların çayları kayıtsız koşulsuz alınıyor. Ama bu gibi kanser veya kronik hastaların çayı alınmıyor. Bu durumda da mağdur olan üreticiler var. İlgili ve yetkililer benimle veya bizim gibilerle uğraşacağına bu sorunların üstesinden gelsin. Haksızlıkların önünü alsın, insanlar, üreticiler, çalışanlar mağdur edilmesin” diye konuştu.

Uygulama yasal değil!

Çaykur yetkililerinin kendisine yönelik tavrını ve ‘üreticiliğinin iptal edilmesi’ olayına tepki gösteren Mustafa Maraş, “Bu ne demektir? Üreticiliğimi nasıl iptal edebilirler? Olsa olsa, bu güne kadar hiç haberim olmayan, bilmediğim, imza dahi atmadığım ve yazının ekinde bana gönderilen ve ilk kez gördüğüm, ‘Yaş Çay Ürünü Alım Satım Sözleşmesi’ni iptal edebilirler. O da yasal veya hukuki değildir. Hiçbir dayanağı yoktur, mesnetsizdir. İlgili yasa ve yönetmelikler, kuruluş ilke ve mevzuatları gereği üreticinin elindeki ruhsatlı yaş çay tarlalarında üretilen yaş çayı almak zorunda olan Çaykur’un ve dolayısıyla yöneticilerin tarafıma uyguladığı bu kasti durum kabul edilemez. Fabrikanın, dolayısıyla Çaykur’un tarafıma yazdığı bu yazıya ve uygulamaya itiraz ettim. Gerektiğinde uğradığım bu kasti haksızlıklar ve hukuksuzluklar nedeniyle yasal ve hukuksal yollara başvurarak, sorumlular hakkında da suç duyurusunda bulunacağım” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
20 Yorum