1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMA

  3. Fındıkta lider kent Trabzon
Fındıkta lider kent Trabzon

Fındıkta lider kent Trabzon

Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük bölümünü elinde bulunduran Türkiye’nin geçen yılki fındık ihracatının büyük kısmı Trabzon’dan.

A+A-

Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük bölümünü elinde bulunduran Türkiye’nin geçen yılki fındık ihracatının büyük kısmı yine Trabzon’daki firmalar tarafından yapıldı.
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden alınan bilgiye göre, Türkiye 2006 yılında 247 bin 186 ton iç fındık ihraç ederek karşılığında 1 milyar 467 milyon dolar döviz sağladı. Bu ihracatın miktar bazında yaklaşık yüzde 38’i olan 93 bin 691 tonu Trabzon’dan gerçekleştirilerek karşılığında 562 milyon 585 bin dolar döviz sağlandı. Trabzon’un ülkemize döviz bazında kazandırdığı oran ise yaklaşık yüzde 38 olarak belirlendi. Trabzon’un dışında Giresun, Ordu, Samsun, Düzce ve İstanbul illerinden fındık ihracatının ağırlıklı olarak yapıldığını belirten yetkililer, Trabzon’un bir önceki yıl olan 2005’deki döviz bazındaki payının yüzde 45 civarında olduğunu hatırlatarak, oranının özellikle ihraç fiyatlarının azalması nedeniyle yüzde 38’e düştüğüne dikkat çektiler. Fındık ihracatında ilk sırada yine Trabzon’daki Oltan Gıda Maddeleri İhracat ve İthalat Tic. Ltd. Şti. yer alıyor. 2002 yılından beri fındık ihraç rekortmenliğini elinde bulunduran Oltan firmasının 2006 ihracatındaki payı yüzde 22.5 olarak gerçekleşti. Oltan firması geçen yıl 54 bin 395 ton iç fındık ihraç ederek, bunun karşılığında 330 milyon 663 bin dolar sağladı.
Trabzon’dan ihracat yapan firmalar arasında ikinci sarıya Sabırlar Fındık İhr. Ltd. Şti. 79 milyon 365 bin dolar ile aldı. Özgün Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. 74 milyon 312 bin dolar ile üçüncü, Arslantürk Tarım Ürünleri San. Nak. İhr. İth. A.Ş ise 47 milyon 941 bin dolar ile dördüncü oldular. Cirav Gıda San. Dış Tic. Ltd. Şti. 11 milyon 397 bin, Trabzon Foşa Fındık San. Nakliyat. Tic. İse 10 milyon 294 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiler. Başaran Gıda Ticaret ve Turizm A.Ş’nin 5 milyon 141 bin dolar ile yer aldığı ihracat rekortmenleri listesine toplamda yaklaşık 3 milyon dolarlık ihracat yapan diğer Trabzonlu firmalar giremediler.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Başkanı Sebahattin Arslantürk; Trabzon’un Türkiye fındık üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu karşıladığına dikkat çekerek, “Fındıkta üretmek kadar satmakta önemlidir. Trabzon tarihten gelen ticari kimliği ile Türk fındığını tüm dünyaya pazarlamaktadır” dedi. Arslantürk, Trabzonlu firmaların 5 yıldan beri ihracatta liderliği ellerinde bulundurduğunu da hatırlatarak "Bunu fındık işleme tesislerine yatırım yaparak sağlıyoruz. Hedefimiz gelecekte daha da fazla paya sahip olmaktır. Bunu dünyada fındığı tanımayan ülkelere de bu ürünü satarak gerçekleştireceğiz. İhracatçılar olarak fındığımızı tüm dünyaya tanıtmak ve her yere satmak için en küçük ülkeye kadar ihracatçılarımız gitmektedir. Ticareti de kurallarına uygun olarak yaparak başarıyı arttırmayı hedefledik" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız