1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Her hafta Rize'nin turizm değerlerini yazacak
Her hafta Rize'nin turizm değerlerini yazacak

Her hafta Rize'nin turizm değerlerini yazacak

Geniş bir turistik çekim yelpazesine sahip olan Rize'nin turizm değerlerini, araştırmacı yazar Hikmet Haberal kaleme aldı:

A+A-

Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği (DKBB) desteğiyle “Yayla Kültürü ve Yayla Turizmi” isimli kitabı da basılan, araştırmacı yazar Hikmet Haberal bugünden itibaren, haftalık 'turizm' konulu araştırma yazılarıyla Pazar53'de olacak.

İşte haberal'ın ilk yazısı:

RİZE VE TURİZM

Rize; yayla kültürü, tarihi eserleri, doğal güzellikleri, florası, faunası, ormanları, dereleri, çağlayanları, her nefes alışınızda ciğerlerinizde hissettiğiniz temiz dağ havası, suyu, kısaca alternatif turizm imkânları açısından geniş bir turistik çekim yelpazesine sahiptir.

 Dik yamaçlı vadileri, doruklara ulaşılabilir dağları, buzul golleri, zümrüt yeşili yaylaları, tarihi kemer köprüleri ve kaleleri, coşkun akan dereleri ile çok özel bir turizm beldesi olan Rize'de  Rafting, Kano, delta plan, dağ, kayak, trekking gibi bir dizi hobi turizm etkinliğine uygun doğaya güvenilir ve içtenlikli bir ortama sahiptir.

1990 yılından sonra ülkemizde başlatılan alternatif turizm çalışmalarıyla beraber 20 yaylanın turizm merkezi ilan edilmesi, yaylalarda yapılan şenliklerin ulusal basında yer bulması, yerel yönetimlerin yaptığı tanıtım faaliyetleri, bölge halkının ve kültürünün gizemli çekiciliği turizmde bir hareketlenmeyi de beraberinde getirmiştir. 

Var olan turizm potansiyelinin çeşitli nedenlerle ortaya çıkartılmaya başlanmasıyla birlikte bölgeye olan iç turizm talebinde artış gözlenmiştir. Bunu doğal bir sonucu olarak da seyahat acenteleri kurularak “yeşil tur” adı altında bir hafta ile on gün arasında değişen sürelerde bölge illerinin tamamını kapsayan turlar düzenlenmeye başlanmıştır.

Rize kıyıları sahip olduğu yeşillikleri sadece bol yağmuruna değil, nemli ve sisli havasına da borçludur. Ancak sahil şeridindeki yerler yüksek nem ve sisli hava yükseklere çıkıldıkça yerini pırıl pırıl bir güneşe, bol oksijenli tertemiz havaya bırakır.

Rize yaylalarında bitki örtüsü genel olarak köknar, ladin, sarıçam, sedir, kayın, meşe, ıhlamur, karaağaç, gürgen, kızılağaç, yabani fındık gibi ağaç türleriyle kardelen, yabani açelya, orman gülü, gök ovan gibi binlerce çeşit kır çiçeği ile kaplıdır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum