1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Tarihi Pazar Ciha Kalesi turizme kazandırılacak
Tarihi Pazar Ciha Kalesi turizme kazandırılacak

Tarihi Pazar Ciha Kalesi turizme kazandırılacak

Rize’nin Pazar ilçesine 7 kilometre uzaklıkta yer alan Ciha Kalesi, restore edilecek. Vali Yazıcı tarihi kalede incelemede bulundu.

A+A-

Rize Valisi Ersin Yazıcı, beraberinde Vali Yardımcısı Şefik Aygöl, Turizm İl Müdürü İsmail Hocaoğlu ile birlikte Pazar Yücehisar Köyü’ndeki tarihi Ciha Kalesinde incelemelerde bulundu. Vali Yazıcı’ya Pazar Kaymakamı Selçuk Aslan, AK Parti İlçe Başkanı Nurettin İnce, İl Genel Meclisi üyeleri Leyla Veyisoğlu ile Osman Nuri Hasçelik eşlik etti.

vali1.20150417141435.jpg

Vali Yazıcı, Rize’deki kültürel zenginliklerin korunması ve geleceğe aktarılması amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca projesi yapılan ve yapılacak ihaleler doğrultusunda başlatılacak bakım, onarım ve restorasyon çalışmalarının büyük bir hızla sürdürüleceğini ve çalışmaların en kısa sürede tamamlanacağını belirtti.

Vali Yazıcı konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Bu önemli eserleri mutlaka ayağa kaldırmamız lazım. Vatandaşlarımızın ziyaret edeceği mekânlar haline getireceğiz. Buraların restore edilerek turizme kazandırılması, doğa turizmi açısından çok önemli. Rize, zaten başlı başına Türkiye'nin doğa turizmi açısından en önemli merkezlerinden biridir. Ama bunu destekleyecek yapıları ortaya çıkarmamız lazım. Rize, kaleler açısından da çok zengin bir İlimizdir. Ciha Kalesini, çevre düzenlemesiyle, iyi bir planlama ve peyzaj çalışmalarıyla halkımızın ve turizmin hizmetine sunmayı düşünüyoruz. Kalede kent turizmine katkı sağlamak amacıyla birçok çalışma yapılacak."

Kalede incelemede bulunan Vali Yazıcı, bu bölgenin köy tüzel kişiliğinde turizme kazandırılmasının hem köye hem de çevresine fayda sağlayacağını da ifade ederek, “Özel İdare olarak da devralabiliriz. Ancak köy tüzel kişiliğinde olması sizin faydanızadır.” ifadelerini kullandı.

vali5.20150417142647.jpg

Vali Yazıcı, burada harcanacak paranın halkın olduğunu ve fırsatçılığa kesinlikle müsamaha gösterilmeyeceğini de kaydederek, “Buraya mahkemeden makul bir fiyat çıkmazsa almayız. Devletin parası diye bir kavram yok benim nezdimde. Milletin parası var. Şehrin parasında 5-10 kişinin gönlünü etmek gibi bir derdimiz olmaz. Burada hiçbir yapının kurulmasına devlet izin vermez zaten. Çözümsüzlük olursa istimlak olayı gerçekleşmez.” diye konuştu.

vali2.20150417142233.jpg

Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu “Ciha Kalesi'ni Rize turizmine kazandırmak için çalışmalarımız başladı. Rize'nin Pazar İlçesi'ne 7 kilometre mesafedeki Hemşin Deresi'nin doğusunda yer alan Yücehisar köyündeki Ciha Kalesi 14. yüzyılda Cenevizliler tarafından gözlem ve haberleşmeyi sağlamak amacıyla çevreye hakim bir tepede inşa edilmiş. Kale’nin bölgeye yeni bir turizm hareketliliği kazandırmasını planlıyoruz. Dairesel bir plana sahip kalenin giriş kapısı kuzey doğusundadır ve iki kule ile desteklenmiştir. Ortada ise yine daire planlı bir kule daha vardır. Kaleden, bugüne sadece sur kalıntıları ulaşabilmiştir. Tarihi mekanları merak edenler tarafından muhteşem doğa manzarası ile Ciha Kalesi keşif tutkunları tarafından görülmeye değer alanlar arasında yer almaktadır" dedi.

vali3.20150417142726.jpg

video1.png

galeri.gif

vali4.20150417142710.jpg

ciha2.jpg

galeri.gif

ciha1.jpg

ciha.jpg

galeri.gif

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
33 Yorum