1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Taze hayvan gübresi değil kompoze gübre vurun!
Taze hayvan gübresi değil kompoze gübre vurun!

Taze hayvan gübresi değil kompoze gübre vurun!

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Muhammet Pertek, çay bahçelerine yapılacak gübreleme işlemlerini açıkladı:

A+A-

DENİZ VARLI
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Muhammet Pertek, yaklaşan yaş çay bakım ve gübreleme sezonu öncesi üreticilere gübre konusunda ilginç açklamalarda bulundu.


TOPRAĞA UYGUN GÜBRE SEÇİLMELİ

Ziraat Mühendisleri Odasına vatandaşlar ve bazı duyarlı sivil toplum örgütlerince bölgede kullanılmaya başlanan azotlu gübreler hakkında sorular yöneltildiğini hatırlatan Pertek, “Bitkisel üretimde daha kaliteli daha bol ürün almak için gübre kullanımı önemli bir faktördür. Gübre, bitkinin beslenmesinde, toprağı besin maddeleri bakımından zenginleştirmek için uygulanır. Toprak canlı bir varlıktır. Her canlı gibi onun da beslenmeye ihtiyacı vardır” dedi.

muhammet-pertek-rize-zmo-baskani.20150223180938.jpg

Gübrenin, toprağa en uygun zamanlarda, bitkinin isteği olan cinsten ve en uygun miktarlarda verilmesi gerektiğini kaydeden Pertek, “Ancak bu şekilde uygulama yapılırsa faydalı ve ekonomik olur. Toprak bizi besliyor, öyleyse biz de toprağı beslemeliyiz. Toprak analizlerini, topraklarda bulunan bitkiye yarayışlı besin maddesi miktarlarını belirleyerek o topraklarda yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübre cins ve miktarlarını belirleyip, uygun gübreyi uygun miktarda vermek gerekir” diye konuştu.
TOPRAK ANALİZİ ŞART
Çiftçinin kafasında daima tarlasında yetiştirdiği ürün için hangi gübrenin, ne kadar, ne zaman ve nasıl kullanılacağına dair sorular bulunduğuna dikkat çeken ZMO Rize Şube Başkanı Muhammet Pertek, “Bu sorular ancak toprak analizleriyle cevap bulabilir. Bu amaçla kurulmuş laboratuvarlarda kimyasal yollarla analiz yapılır. Bu analizler sonucu toprak içerisindeki bitkiye yarayışlı besin maddesi miktarları ortaya konur. Böylece o toprakta yetiştirilecek bitkinin büyümesi ve iyi bir ürün alınması için hangi besin maddesinin eksik olduğu bilindiğinden, topraktaki bu eksiği tamamlayacak miktarda gübrenin atılması en doğru olanıdır” dedi.
KOMPOZE GÜBRE VURGUSU
Yaklaşan gübreleme zamanlarında N25-P5-K10 (Kompoze Gübre) kullanılması gerektiğinin altını çizen Pertek, üreticinin maliyetlerden dolayı, CAN (Kalsiyum Amonyum Nitrat) tercih ettiğini belirterek, “Üreticilerimiz, son yıllarda tanıdığı bu gübreyi kullanırken bazı temel bilgilere sahip olmalıdır. Azot kayıplarının az ve daha yararlı olması için, çay bahçelerine verilen gübrenin iki aşamada gerçekleştirilmesi gerekir. Yüzde 60 Mart-Nisan aylarında, yüzde 40 birinci sürgün hasat sonunda uygulanmalıdır. Her yıl sonunda mutlaka topraklarını analiz sonuçlarına göre değerlendirmelidirler” ifadelerini kullandı.
ÇAYLIKLARIMIZ İYİ TESİS EDİLMEDİ!
Çaylıkların teknik anlamda iyi şekilde tesis edilemediği için kültürel tedbirlerin uygulanmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Pertek, “Özellikle hayvan gübresi, yeşil gübre ve kompost gibi organik nitelikli gübrelerin uygulanması mümkün değildir. Bu kültürel tedbirlerin uygulanması ancak budanan çaylık alanlarında mümkün olmaktadır. Ahır gübresinin bitkiye faydalı olabilmesi için yanmış ve olgunlaşmış olması gerekir. Taze iken toprağa verilen ahır gübresinde karbon ve azot oranı yüksek olduğu için bitki bundan faydalanamaz ve bitkide azot noksanlığı ortaya çıkar. Ahır gübresinin yanması ile karbon azot oranı düşürülmektedir. Gübre yığınlarından sızarak uzaklaşan suyun koyu renkli olması yıkanmanın en belirgin işaretidir. Gübrenin şerbeti olarak anılan bitkiye yarayışlı besin maddelerini içeren bu sıvının yıkanıp uzaklaşmasına engel olunup, kayıpların asgari düzeye indirilmesi son derece önemlidir. En önemli konu da; budanan alanlara mutlaka dekara 2-3 ton organik gübre uygulanmalıdır” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
5 Yorum